Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Четем на глас проф. Александър Шурбанов в деня на неговата 70-годишнина

   
Четем на глас проф. Александър Шурбанов в деня на неговата 70-годишнина

"Четем на глас проф. Александър Шурбанов в деня на неговата 70-годишнина." под това мото Силвия Чолева, Илко Димитров и Марин Бодаков поканиха приятели и читатели да се присъединят към нестандартния юбилей в двора на Ректората.

Преди 10 години по повод 60 годишния юбилей на големия български писател, преводач и учен - проф. Александър Шурбано, доц. дфн Амелия Личева определя неговата позиция като "най-адекватната позиция за интелектуалеца - ангажираната, волева, но разсъдъчна, спокойна позиция, която не драматизира, а пита, която не громи, а обяснява, която не е непременно критикакрска, но и не е слагаческа". Днес, 10 години по-късно, все по-ясно се откроява липсата на такива личности в българското културно пространство, които "продължават да си тежат на мястото".

Роден на 5 април 1941 г. в София проф. Александър Владимиров Шурбанов е български учен, писател и преводач, доктор на филологическите науки. Завършил Английска филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Бил е лектор по български език и литература в Лондонския университет, асистент в Софийски университет, лектор по българска литература и култура в Калифорнийския университет - Лос Анджелис. Доцент по английска литература от 1977 г., професор - от 1995 г. Декан на Факултета по класически и нови филологии в СУ (1983-1987). Автор на литературоведски изследвания, книги с поезия, есета и пътеписи, преводи на творби от английски и американски писатели, сред които - Уйлям Шекспир, Джефри Чосър, Джон Ъпдайк, Ейдриън Мичъл, Джон Милтън, Артър Конан Дойл и др.

Снимки от събитието можете да видите в рубриката "Събития през обектива".

Коментари

Влез, за да коментираш.