Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Константин Кацаров и неговата теория на национализацията

   
Константин Кацаров и неговата теория на национализацията

На 7 април 2011 г в Зала 1 на Ректората ще се проведе конференция на тема „Константин Кацаров и неговата теория на национализацията”.

Константин Кацаров е роден през 1898 г. в София. Завършва право в Берн и специализира в известни европейски университети. До 1947 г. е професор и ръководител на катедрата по търговско право при ЮФ на СУ „Св.Климент Охридски“.От 1921 до 1950 г. е член на Висшата законодателна комисия. През 1956 г. се установява в Женева, където преподава в Женевския университет и практикува в областта на патентното право. Ерудит, полиглот, съвършен „познавач на различните аспекти на европейската цивилизация, както и на основните европейски правни системи – френска, английска и германска“, както казва за него Леон Жюлио дьо ла Морандиер, автор на предговора към швейцарското издание на книгата. Европеец, който не е забравил родината си – основава заедно със своята съпруга Фондацията „Константин и Зиновия Кацарови“, имаща за цел да подпомага български студенти и учени при обучение и научни изследвания в Швейцария. Автор на множество публикации, издавани на различни езици, в областта на гражданското, търговското и международното право. Умира през 1980 г. в Монтрьо.

Донеслият му особена международна популярност труд „Теория на национализацията“ е издаден за пръв път на френски език през 1960 г. в Швейцария, след което претърпява няколко последователни издания: на испански през 1963 г., на английски през 1964 г., на арабски през 1971 г.; преведен е още на на немски, шведски и японски. Това е първото му издание на български език.

Началото на конференцията е в 16:00 часа.

Коментари

Влез, за да коментираш.