Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / На гости на Алжир

   
На гости на Алжир

Снимка: Елисавета Янчева

Късче от Алжир – в това се превърна ресторант „Яйцето” в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски” по време на културната вечер, посветена на африканската държава.

Събитието е част от „Арабски културни вечери”, организирани от АРАБИС със сътрудничеството на арабски посолства в България.

Само в рамките на два часа стана възможно да видиш, да чуеш, а дори и да „вкусиш” от духа на една уникална страна, съчетаваща в себе си арабската, средиземноморската и африканската култура.

Като истински майстори, сякаш нареждайки красива, пъстра мозайка, организаторите се бяха постарали да донесат по парченце от всяка особеност на бита и националната култура в африканската страна, за да предадат на гостите си неповторимата атмосфера на Алжир. На фона на характерна алжирска музика – както традиционна, така и съвременна, се любувахме на изящните творения на алжирското изкуство – пейзажи, картини и фотографии на сгради и видни личности, традиционни накити и особено красиво изрисувани съдове.

И сякаш наистина бяхме на гости – посрещнати с топлите приветствени думи посланика на Алжирска народнодемократична република - Негово превъзходителство Ахмед Буташ и почерпени с ухаещи (а и много вкусни!) типични ястия, напитки и десерти. Разговаряхме, смяхме се и се веселихме, наслаждавайки се на красавиците, облекли традиционни алжирски носии в чест на събитието, а накрая слушахме стиховете на д-р Вера Китова, посветени на Алжир, където прекарва няколко години от лекарската си практика.

Така всеки от нас си тръгна с усещането, че се е докоснал до култура – красива, загадъчна и пищна, но най-вече излизаща от стереотипите, които сме имали преди спрямо нея - защото макар и различни, макар и далечни, всички хора се забавляват, творят, обичат.

Елисавета Янчева

Коментари

Влез, за да коментираш.