Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Ф.И.Р.М.А. 2

За втора поредна година „Research Center“ към Бизнес клуб на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Овергаз организират case study състезанието Ф.И.Р.М.А. Надпреварата дава възможност на бъдещите висшисти да търсят решение на казуси, с които големите компании се сблъскват ежедневно.

Работна среща между Богословски факултет и Софийската духовна семинария

По инициатива на доц. Божидар Андонов от Богословския факултет на СУ „Св. Кл.Охридски” и с поканата на ректора на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” ставроф. ик. Захари Дечев, се проведе работна среща на преподавателите от двете богословски учебни заведения.

"Не може да се отрече значението на 3 март"

Доц. Пламен Митев, декан на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в интервю за вестник "Класа".

Влиянието на променящия се свят върху европейската реакция при криза

Програмата за развитие на Организацията на обединените нации, СУ "Св. Кл. Охридски" и Европейската комисия имат удоволствието да ви поканят на 7-и март от 11:30 часа в Аулата на Софийски университет на публична лекция на тема "Влиянието на променящия се свят върху европейската реакция при криза".

Студентски стипендии и награди

Уважаеми студенти,
Приключи етапа на подготовка на втора фаза на проект „Студентски стипендии и награди”, съфинансиран от Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Софийски университет с Награда за ръководител на докторанти

Доц. д-р Аля Таджер получи Наградата за ръководител на докторанти на тържествено връчване на годишните награди за наука „Питагор”, а наградата за научни постижения отиде при Лаборатория “Аналитична атомна спектрометрия” към Катедра “Аналитична химия”.

Училищната граматика в академичен контекст

Факултетът по класически и нови филологии, Катедра по германистика и скандинавистика и Факултетът по славянски филологии, Катедра по български език Ви канят на кръгла маса “Училищната граматика в академичен контекст”.

Прием документи за Първа изпитна сесия

Започва приемът на документи за Първата изпитна сесия от Кандидатстудентска кампания 2011-2012 г.

Phrontisterium classicum

Уважаеми колеги,

Заповядайте на поредната сбирка на интердисциплинарния семинар Phrontisterium classicum.

Проведе се научна сесия, посветена на блаженопочившия патриарх Кирил Български

Вчера в Аулата на Богословски факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе научна сесия, посветена на 110-годишнината от рождението и 40-годишнината от кончината на приснопаметния Български патриарх Кирил.

Нова специалност в Софийски университет „Св. Кл. Охридски”

В съответствие изискванията на Стратегия 2020 и Европейски документи за вида и качеството на подготовката на учителски кадри, СУ „Св. Климент Охридски” има удоволствието да Ви съобщи, че с решение на Академическия съвет от 23.02.2011 г. целево открива нова специалност „Биология и английски език”.

Официално посещение на Н.Пр. Хелена Пилсас Алин

Проф дин Иван Илчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски” прие Н.Пр. Хелена Пилсас Алин – посланик на Кралство Швеция в София.

Форум MySuccess.bg in Education

На 26 февруари в София участниците във Форума MySuccess.bg in Education ще имат възможността да се срещнат с водещи млади мениджъри, завършили образованието си в България, и да се запознаят с техния опит и идеи

Семинар за основните права в ЕС

Вестник "Дневник" и Фондация "Български адвокати за правата на човека", с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия, организират семинар за запознаване с основните права в ЕС.

Публична лекция на Негово Високопреосвещенство Стефан, Архиепископ Цагерски и Лентехски

Богословски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” има удоволствието да ви покани на публична лекция на Негово Високопреосвещенство Стефан, Архиепископ Цагерски и Лентехски, Пазител на гроба на св. Максим Изповедник.

Конкурс за есе

По повод 20-та годишнина от основаването си, Комисия за защита на конкуренцията обявява национален конкурс за студентско есе.

Лекция на Франкофонски център към СУ

Франкофонски център към Софийски университет "Св. Климент Охридски" Ви кани на лекция и дискусия на тема: Съпоставителният анализ и контрастивното преподаване на английския претерит и перфект при обучаеми с първи чужд език френски и втори чужд език английски.

Съвременният комичен роман

На 25 февруари в Конферентната зала на Ректората ще се проведе научна конференция на тема „Съвременният комичен роман”, организирана от Факултета по Класически и Нови филологии и Факултета по Славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски”.

Покланяме се на несломимата вяра на Левски в българите

Тук сме, за да се поклоним на несломимата вяра на Левски в българите, въпреки предателствата на чужди и свои, каза в официалното си слово пред паметника на Васил Левски в София проф. дин Иван Илчев - ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

"Изкуство е да се лобира пред Европейските институции"

"Изкуство е да се лобира пред Европейските институции", както го определи пред аудитория на Софийския университет при първото си посещение в България през месец септември 2010 г., холандският проф. Ринус ван Схенделен на представянето на книгата си „Макиавели в Брюксел” на български език.

Отворен клас

Патрик Сандрен, Френският културен институт и Културния център на Софийски университет "Св. Климент Охридски" представят 19-то издание на Отворен клас.

Договор за сътрудничество

На 16 февруари 2011 г. бе подписан договор за сътрудничество между Факултета по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски” и Филологическия факултет „Блаже Конески” на Скопския университет „Св. Кирил и Методи”.

Представяне на книгата на проф. Джулио Тремонти "Страхът и надеждата"

Катедра Политология, Философски факултет на СУ и издателство Сиела имат удоволствието да ви поканят на официалното представяне на излязлата на български език книга на проф. Джулио Тремонти /Страхът и надеждата. Европа: глобалната криза, която се задава и начина да я избегнем/.

Шанхайски прозорец

Университетската библиотека “Св. Климент Охридски” има удоволствието до Ви покани на изложба от китайски книги, дарени по проекта “Шанхайски прозорец”.

Представяне на последната книга на Джарот Суджарво „СЕПО”

Дружеството Приятели на Индонезия „Н У С А Н Т А Р А” кани своите членове, приятели и всички желаещи на традиционната си сбирка на 17.02.2011 г. /четвъртък/, от 18,00 ч., ЦИЕК, зала № 1, на която ще се състои представяне на последната книга на Джарот Суджарво „СЕПО”.

Източна Европа и Източна Азия: исторически опит и система

Днес в 09:00 часа в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” започна Международна научна конференция „Източна Европа и Източна Азия: исторически опит и система”.

Сертификат за признателност

Центърът за електронно обучение към Софийски университет „Св. Климент Охридски” получи сертификат за признателност .

Фестивал за студентска продукция „Журналистика в една калория”

"Журналистика в една калория" е фестивал за студентска продукция, създаден на 19 май, 2010 година по иницiатива на студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски”.

Международно състезание по право

Юридически факултет към СУ „Св. Кл. Охридски” и „Сдружение за Международни Състезания по Право" организира през месец февруари 2011 национални кръгове на най-голямото и престижно състезание по международно право в света - Philip С. Jessup International Law Moot Court Competition.

Откриване на изложба „Клубът”

Културният център на Софийски университет "Св. Климент Охридски" има удоволствието да Ви покани на изложба „Клубът”.

Предпазвайте се! Използвайте презервативи! Бъдете отговорни и модерни!

По повод 14-ти февруари ”Денят на влюбените-Свети Валентин” Асоциацията на студентите по медицина в България - Софийски университет (АСМБ-СУ) заедно с Националната АНТИСПИН кампания и програмата на Министерство на здравеопазването „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” продължават своята съвместна дейност.

Пресконференция Кандидатстудентска кампания 2011/2012 г

Приключи пресконференцията по повод Кандидатстудентска кампания 2011/2012 г.

Старобългарска литература

Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Университетска библиотека и Институт за литература при БАН Ви канят на 14 февруари 2011 г. от 16:30 ч. в Конферентната зала на Софийски университет на премиерата на Юбилейния сборник в чест на проф. Красимир Станчев и проф. Александър Наумов.

"Специални разузнавателни средства"

Университетско издателство отпечата книга-събитие - "Специални разузнавателни средства" на Бойко Рашков. Отвъд обществения и медиен шум как се прилагат СРС и съответства ли това на конституционните права на гражданите, книгата е сериозно изследване на специфичната правна материя.

Филологически погледи оттатък Пиренеите

В Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” започна официалното представяне на новия брой на списание „Език и литература” – „Филологически погледи оттатък Пиренеите”.

С кого ям? - срещу - С какво ям? Българи и араби през призмата на чинията

Заповядайте на 11 февруари в Конферентната зала на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Договор за сътрудничество

Днес беше официално подписан Договор за сътрудничество между Софийски университет „Св. Климент Охридски” и университета Губкин, Русия.

„Към замъка”

Австрийската библиотека „Д-р Волфганг Краус”, съвместно с Посолството на Република Австрия, Ви кани на представяне на книгата на Мариане Грубер - „Към замъка”.

Кандидатстудентска кампания 2011/2012

Ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски” - проф. дин Иван Илчев, свиква пресконференция на тема Кандидатстудентска кампания 2011/2012.

Изграждане на национален своден каталог НАБИС

На 7 февруари 2011 година в Конферентната зала на Софийски университет "Св. Климент Охридски", ще се проведе кръгла маса на тема "Изграждане на национален своден каталог НАБИС".

ДИУУ получи статут на INGOT Академия

Специален статут на INGOT Академия бе присъден на Департамента за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Ерве Жуанжан - една лекция-дискусия за бюджета на Европейския съюз, финансовата рамка, Общата селскостопанска и Кохезионна политика

Днес на официално посещение в Софийски университет "Св. Климент Охридски" е г-н Ерве Жуанжан, генерален директор на Генерална дирекция „Бюджет” в Европейската комисия.

Курсове по немски език

След успешното приключване на проекта за повишаване на квалификацията на преподавателите във висшите училища в България през 2010 г., Факултетът по класически и нови филологии предлага на преподавателите и служителите в СУ „Св. Климент Охридски” курсове по немски език.

Кибер разследвания във ФМИ

Факултетът по математика и информатика и Международната академия за кибер разследвания представят световно известните Жарт Армин и Раул Киеза.

ВЕРТИКАЛИ - убежища на светлината

Културният център на СУ има удоволствието да Ви покани на откриването на самостоятелна изложба – инсталация на Маня Вапцарова:

„ВЕРТИКАЛИ - убежища на светлината".

Изпит за степен на владеене на корейски език TOPIK

Специалност Кореистика и Корейското посолство организират на 16 април 2011 г. изпит за степен на владеене на корейски език TOPIK.

Студентът от ФМИ Александър Георгиев печели 3-я кръг от конкурса по програмиране на PC Magazine и Мусала Софт

Шестнадесетото издание на конкурса по програмиране на PC Magazine Bulgaria и Мусала Софт протича под знака на много динамизъм и спортсменско съревнование между участниците.

Тържествено честване на празника на висшите православни богословски школи

"Трите най-велики светила на трислънчевото Божество, ...реки на премъдростта, напоили цялата твар с водите на богознанието: Василий Велики, Григорий Богослов и славния Йоан ... те винаги за нас се молят на Пресветата Троица." /Тропар на св. отци/

Официално посещение на делегация от Република Индонезия

В днешния ден бяха поставени основите на едно дълготрайно сътрудничество в сферите на образованието, науката и културата. Специален гост на Софийски университет беше проф. Сомантри – ректор на най-стария университет в Индонезия.

Фондация “Св. Климент Охридски” обявява пети национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.