Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Работна среща между Богословски факултет и Софийската духовна семинария

   
Работна среща между Богословски факултет и Софийската духовна семинария

По инициатива на доц. Божидар Андонов от Богословския факултет на СУ „Св. Кл.Охридски” и с поканата на ректора на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” ставроф. ик. Захари Дечев, се проведе работна среща на преподавателите от двете богословски учебни заведения.

Тя е първата от такъв вид и се оказа много успешна проява за обмяна на мисли, опит, впечатления, надежди. Трудните времена, в които живеем, налагат съгласуване на действията от страна на средното и висшето училище, за да се преодоляват по-лесно и успешно трудностите, отбелязаха в своите встъпителни думи Ректорът на семинарията и деканът на Богословски факултет, доц. Емил Трайчев.

Всички учители-богослови в СДС са възпитаници на софийския Богословски факултет. И учителите споделиха, че най-добрите ученици предпочитат да продължат да учат в София, в най-старата и авторитетна висша богословска школа. Преподаватели от Богословски факултет предложиха на колегите си от семинарията да продължат своето специализиране в новите магистърски и докторски програми на факултета, както и да се възползват от неговия международен авторитет и контакти за специализации и в чужбина. Гостите от Богословски факултет бяха запознати с подобрените условия на живот и обучение в семинарията, което е постижение на новото ръководство през последните месеци. Ректорът сподели желанието си да се подобри и равнището на учителския състав, за което той среща пълно разбиране и от страна на Св. Синод. Беше споделена и общата тревога от продължаващото неуредено положение с предмета Религия, което се отразява също и на обучението в Богословски факултет, като се изразиха съжаления за някои прибързано твърди позиции, които видимо отдалечиха въвеждането на този предмет.
Срещата завърши с взаимно опрощаване и пожелаване за поддържане на редовни връзки за общото благо.

Автор: Иван Димитров, http://www.dveri.bg

Коментари

Влез, за да коментираш.