Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Откриване на изложба „Клубът”

   
Откриване на изложба „Клубът”

Културният център на Софийски университет "Св. Климент Охридски" има удоволствието да Ви покани на изложба „Клубът”.

Антон Бончев, Климент Атанасов и Георги Тодоров, скулпторът Хари Арабян и философът Пеньо Костадинов представят свои картини, пластики и книги в Галерия „Алма Матер” на СУ „Св. Климент Охридски”. Творческите пътища на петимата творци се свързват още през 1971 г. в „Клуба на младия художник” в Бургас. Техен учител е Енчо Рачев.
След четири десетилетия петимата автори вече имат различни професионални занимания, творчески виждания и реализации, но все пак събират произведенията си в една зала и под едно заглавие - „КЛУБЪТ”. Изложбата е предизвикателство към изминалото време и към публиката със своя широк диапазон: от живопис до поетични и философски книги. Някои от авторите са едновременно художници и писатели, но цялата тази разнопосочност прозвучава в една и съща гама и хармония, които дават основания за размисъл, че онзи юношески клуб никога не е преставал да съществува. Експозицията е в чест на учителя на петимата творци Енчо Рачев. На откриването актьорите от Алтернативния университетски театър „Алма Алтер” ще представят авторите.
Кой ще разкаже за лудориите на старото ни братско общество, от които ми е останала само една стара, измачкана покана за някогашна обща изложба? В нея сякаш е затворен като в упоритата памет на бодър старец образът на онова време, което днес дори не е история, а само ненужна изрезка от културната страница на отдавна прочетен вестник. Кой ще пресъздаде в цялата му дълбочина и патинирана поетика онзи живот, който кипеше в Клуба, чието ателие сега е заключено с грозен катинар и ръждясала верига, която пронизва една самотна, беззащитна и прогнила от солта на морския въздух врата? Само опит за събуждане на жизнерадостния му дух ли е тази изложба, която сигурно неслучайно е в София, а не в Бургас?
Или е ново начало?”
Пеньо Костадинов

Галерия „Алма Матер” на СУ „Св. Климент Охридски”,
вход откъм улица „Шипка”.
Откриване 15 февруари /вторник/ от 18 ч.
Продължителност: 15 февруари – 4 март 2011 г.

Коментари

Влез, за да коментираш.