Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Предпазвайте се! Използвайте презервативи! Бъдете отговорни и модерни!

   
Предпазвайте се! Използвайте презервативи! Бъдете отговорни и модерни!

По повод 14-ти февруари ”Денят на влюбените-Свети Валентин” Асоциацията на студентите по медицина в България - Софийски университет (АСМБ-СУ) заедно с Националната АНТИСПИН кампания и програмата на Министерство на здравеопазването „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” продължават своята съвместна дейност.

Националната АНТИСПИН кампания се организира по инициатива на Министерството на здравеопазване, Националния комитет по профилактика на СПИН и полово-предавани болести към Министерски съвет, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН и Коалиция АНТИСПИН.

На 14 февруари ”Денят на влюбените - Свети Валентин” студентите от Медицинския факултет на Софийски университет ще раздават брошури, червени панделки и презервативи в няколко локации из София:

  • Софийски Университет „Св. Климент Охридски”,
  • Студентски град,
  • Метростанция - Софийски Университет.

Кампанията е насочена към младите хора, с идеята за повишаване на сексуалната култура, популяризиране на безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, с апел за толерантност към живеещите с ХИВ/СПИН. Посланията на Кампанията, която започна още на 1-ви Декември (Световния ден за борба с ХИВ/СПИН”) през 2010-2011 година са: "Предпазвайте се! Използвайте презервативи! Бъдете отговорни и модерни!"

Тази година се навършват двадесет и две години от началото на отбелязването на този ден. България все още се числи към страните с ниско разпространение на ХИВ-инфекцията по официални данни, но дали официалните данни отговарят на реалността? Според статистиката половината от младите хора у нас започват да практикуват секс на 16-18 годишна възраст. Приблизително 60% от тях декларират, че ползват презерватив при първия полов акт, но около 40% правят секс без презерватив при първия си акт. Всички участници ще изразят своята съпричастност и позиция, носейки червения символ на Националната кампания.

"Предпазвайте се! Използвайте презервативи! Бъдете отговорни и модерни!"