Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Официално посещение на делегация от Република Индонезия

   
Официално посещение на делегация от Република Индонезия

В днешния ден бяха поставени основите на едно дълготрайно сътрудничество в сферите на образованието, науката и културата. Специален гост на Софийски университет беше проф. Сомантри – ректор на най-стария университет в Индонезия.

През месец февруари 2010 година стартира процедурата за подписване на споразумение за сътрудничество (Memorandum of Understanding) между Софийски университет и Индонезийски университет (Universitas Indonesia), която приключи през месец август същата година. Договорът беше подписан от двамата ректори - от българска страна проф. дин Иван Илчев, а от индонезийска - от Prof. Dr. der-Soz Gumilar Rusliwa Somantri и от Декана на Хуманитарния факултет Dr. Bambang Wibawarta.

Създаден през 1949 година Universitas Indonesia (U1) днес е най-големият държавен Университет на Индонезия, разположен в Джакарта и Депок. През 2009 год. в него се обучават общо над 33 000 студента, академичният състав е над 7 000 преподаватели и изследователи. Университетът е структуриран в 12 факултета в следните области на знанието: Медицина, Стоматология, Математика и природни науки, Право, Психология, Инженерство, Икономика, Обществена хигиена, Социални и политически науки, Хуманитарни науки, Информатика, Обучение на медицински сестри. Университетът поддържа връзки с над 160 научни и образователни институции в 35 страни. През 2000 година университетът получава автономен статус от индонезийското правителство.

От академичната 2009/10 година към Факултета по Класически и Нови филологии на СУ, катедра Класически изток е създадена дисциплината "Увод в езика на Индонезия". Курсът е двусеместриален и дава базови познания по практически индонезийски език, както и в културната история на страната. Лектор - г-н Красин Химирски.

През декември 2009 год. посланикът на Р Индонезия Н. Пр. г-н Инкириванг направи протоколно посещение в Софийски университет и разговаря с Ректора - проф. дин Иван Илчев. На срещата се обсъдиха възможностите за сътрудничество.

През юни 2010 год. посещение в СУ направи 31-членна индонезийска делегация, състояща се от представители на държавната администрация и на администрацията на град Джакарта, висши военни и бизнесмени. Делегацията се придружаваше от двама представители на Индонезийското посолство в София - посланика и третия секретар. Бе проведена среща с проф. Илчев в зала 1, на която той представи Софийския университет на индонезийските гости и отговори на въпроси, свързани с висшето образование и наука в България.

През септември 2010 год. проф. Илчев се срещна отново с посланика на Р Индонезия Н. Пр. г-н Инкириванг, който тържествено предаде подписаният меморандум за сътрудничество между двата университета. Бяха дискутирани следващите стъпки за осъществяване на конкретни партньорства по научни области, както и посещение на Ректора на UI в СУ. На срещата присъства и проф. дфн Цветан Теофанов, зам.-декан на ФКНФ.

СУ е удостоил с почетното звание Доктор хонорис кауза (прот. № 8 от 6 април 1960 г.) Президента на Република Индонезия д-р Ахмед Сукарно.

Посланик на Република Индонезия в София е Н. Пр. г-н Иммануел Робърт Инкириванг, а посланик на Р България в Джакарта е Н. Пр. г-н Бойко Мирчев. Дипломатическите отношения са установени през септември 1956 г., а през 1963 г. е подписана Спогодба за културно сътрудничество между правителствата на България и Индонезия, но връзките в тази област са ограничени. В последните години има заявено желание за подписване на нова Спогодба и по-интензивен обмен.

Коментари

Влез, за да коментираш.