Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Семинар за основните права в ЕС

   
Семинар за основните права в ЕС

Вестник "Дневник" и Фондация "Български адвокати за правата на човека", с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия, организират семинар за запознаване с основните права в ЕС.

По-специален фокус на семинара ще бъде правото на защита от дискриминция в Европейския съюз; защита правата на жените от множествена дискриминация и полово базирано насилие.
За участие в семинара могат да кандидастват студенти, представители на неправителствени организации, както и журналисти, работещи в областта на човешките права. Участието е безплатно, но желаещите трябва да изпратят заявка за участие предварително, тъй като местата са ограничени. Това става на имейл kristinas@dnevnik.bg , с обосновка на интереса, професионалната насоченост (къде работите или учите) и името ви.
Семинарът ще се проведе на 24/02/2010 год. от 17.00 до 19.00 часа в Софийски университет "Св. Климент Охридски" в Конферентната зала в Ректората (етаж втори; вход от ул. Шипка).
Лектор на семинара е Милена Кадиева, адвокат от Фондация"Български център за джендър изследвания – клон Пловдив" – Магистър по Право на Европейския съюз с диплома от Университета в Екзитър, Великобритания (2006-2007 год.), специализирала в ИНТЕРРАЙТС (INETRIGHTS), Великобритания (2007-2008 год.) и в Офиса на Върховния Комисар по правата на човека на ООН (2008 год.).
От Посолството на Кралство Нидерландия ще участва Андри ван Менс, втори секретар"Правосъдие и вътрешни работи".
Основни точки на семинара са:
- Правото на ЕС в сферата на равнопоставеността и недискриминацията;
- Практиката на Съда на ЕС в сферата на защита правата на жените;
- Прилагат ли българските съдилища нормите на ЕС за защита от множествена дискриминация и полово базирано насилие;
Тези и други въпроси ще бъдат представени с помощта на примери от съдебната практика. Семинарът ще протече в отворен формат, давайки възможност за задаване на въпроси и дебати по темите и конкретните примери за дискриминация.
Всички участници ще получат наръчник за основните права в Европейския съюз, онагледен с примери от реалността и информация за институциите - пазители на правата в Европа.

Коментари

Влез, за да коментираш.