Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Шанхайски прозорец

   
Шанхайски прозорец

Университетската библиотека “Св. Климент Охридски” има удоволствието до Ви покани на изложба от китайски книги, дарени по проекта “Шанхайски прозорец”.

Проектът “Шанхайски прозорец” е инициатива на Шанхайската библиотека и е неразделна част от програмата “China Book International”. Той има за цел чрез дарения на книги на чуждестранни библиотеки и сродни институции да представи китайската история и култура на читателите по света, да популяризира китайската цивилизация, както и реформите и политиката на отваряне към света на Китайската народна република.

Стартирал през 2003 г., проектът “Шанхайски прозорец” към момента се реализира в сътрудничество с близо 60 библиотеки в градове побратимени с Шанхай или посредством отделни приятелски споразумения. Чрез него се компенсира недостигът на фондове на китайски език в чуждестранните библиотеки и се осигурява на техните читатели по-лесен достъп до най-новите китайски издания.

Индивидуалното сътрудничеството в рамките на проекта продължава три години, с първо дарение, състоящо се от 300 до 500 книги, и още 100 за следващите две, за да се осигури постепенното натрупване и развитие на колекциите. Дарените издания обхващат широк кръг от теми. Повечето от тях са на китайски и английски език (или са двуезични), с някои допълнения на други езици. Всичките книги са избрани из между най-новите китайски издания.

Откриване: 18.02.2011 г. (петък), 14.00 ч.

Университетска библиотека, централно фоайе

Коментари

Влез, за да коментираш.