Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "Специални разузнавателни средства"

   
"Специални разузнавателни средства"

Университетско издателство отпечата книга-събитие - "Специални разузнавателни средства" на Бойко Рашков. Отвъд обществения и медиен шум как се прилагат СРС и съответства ли това на конституционните права на гражданите, книгата е сериозно изследване на специфичната правна материя.

Премиерата ще се състои утре, 11.02.2011 г., от 12,00 ч. в пресклуб на Агенция "София-прес", ул. "Славянска" 29, ет. 7. Книгата ще бъде представена от автора Бойко Рашков и от Димитър Томов, директор на Университетско издателство "Св. Климент Охридски".

Бойко Рашков завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1979). Доктор по право, дългогодишен преподавател по наказателно-процесуално право в УНСС и във Варненския свободен университет. Работи като следовател, директор на Националната следствена служба, директор на Специализираната следствена служба, член на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите, депутат в 39-ото Народно събрание, зам.-министър на правосъдието, председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (закрито 2009 г.)

Трудът „Специални разузнавателни средства“ е първи опит за цялостно научно разработване на едноименния способ за доказване. Изследването обхваща относимото към материята национално законодателство, решения на Европейския съд по правата на човека, практиката на съдилищата у нас и на Конституционния съд, регламентация в повечето европейски страни, САЩ и Австралия. Един от анализираните проблеми е ограничаването на принципа на публичност, на правото на защита и др. при прилагане на СРС. Изследвани са основанието и обхватът на прилагането на СРС, допустими по закон. Предложени са множество идеи за усъвършенстване на законодателството, вкл.
във връзка с противодействие на злоупотребите с тайни способи.

Книгата ще може да бъде закупена на премиерата.