Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Пресконференция Кандидатстудентска кампания 2011/2012 г

   
Пресконференция Кандидатстудентска кампания 2011/2012 г

Приключи пресконференцията по повод Кандидатстудентска кампания 2011/2012 г.

Тази година в Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведат две изпитни сесия. Заявление за явяване на изпити от първата изпитна сесия се подават от 28 февруари до 18 март, а за втората – до 30 май 2011 г. На 11 и 12 март ще се проведат Дни на отворените врати. А между 1 и 3 август кандидатите ще могат да се запознаят с работите си и грешките, които са допуснали.

Софийски университет „Св. Климент Охридски” обяви следните нови специалности:

ОПТОМЕТРИЯ

Завършилите специалност Оптометрия с образователно-квалификационна степен „бакалавър" могат да се реализират като очни специалисти-оптометристи в оптични магазини и промишлени предприятия, специализирани в производството на изделия за корекция на дефектите на зрението (очила с различно предназначение, контактни лещи и др.), както и в колективи, разработващи нови технологии в областта на оптометрията и очната оптика.

Интердисциплинарният характер на тази специалност я отличава от другите специалности във Физически факултет, тъй като бакалаврите по Оптометрия трябва да имат основни познания по експериментална физика, неорганична и органична химия, биология, биофизика и биохимия. Всички студенти преминават задължителна професионална учебна практика по оптометрия. Част от лекциите и практическите занятия се провеждат в Биологически факултет, Химически факултет и Медицински факултет.

ФОТОНИКА И ЛАЗЕРНА ФИЗИКА

Завършилите специалност Фотоника и лазерна физика с образователно-квалификационна степен „бакалавър" ще са подготвени да извършват научноизследователска и приложна дейност във всички основни области на фотониката с отношение към генерирането, излъчването, линейното и нелинейното разпространение, модулирането, обработването, превключването, усилването, нелинейното преобразуване и детектирането на светлината и приложенията на тези процеси в практиката. Ще познават и ще могат да прилагат на практика основните теоретични, изчислителни и експериментални приложни и изследователски методи във фотониката. Ще владеят поне един чужд език до степен свободно да ползват специализирана литература в областта. Придобитата стабилна базова подготовка им позволява сами да усъвършенстват знанията и уменията си и да повишават своята квалификация. Дипломираните бакалаври могат да използват специализиран софтуер за оптично и инженерно проектиране и за регистриране и обработка на данни, могат да се занимават и с преподавателска и изследователска дейност в различните области на фотониката.

Подготовката на завършилите специалността Фотоника и лазерна физика им позволява да работят във висши училища, Българската академия на науките, в научни и фирмени изследователски лаборатории, в поделения на Националния център по метрология, в звена, работещи с научно-техническа и патентна информация, във фирми, разработващи и произвеждащи продукти на фотониката и лазери или във фирми по технологични и комуникационни приложения на лазерите, обслужване, разработка и поддържане на медицинска техника.

Широкопрофилната подготовка на бакалаврите, завършили тази специалност им позволява да работят и в близки области като: информатика, приложна математика, приложна оптика, приложна лазерна техника, поддържане на техническо оборудване в развлекателната индустрия и др. Могат да се реализират и в областта на високотехнологичното производство, в областта на микро- и наноелектрониката и възобновяемите енергийни източници (фотоволтаика), в които има нужда от добре подготвени специалисти по фотоника.

КВАНТОВА И КОСМИЧЕСКА ТЕОРЕТИЧНА ФИЗИКА

Завършилите специалност Квантова и космическа теоретична физика придобиват фундаментални знания в основните области от теоретичната физика, експерименталната физика, приложната математика, изчислителната физика и информационните технологии. Обучението по специалността е изградено върху концепцията, че придобиването на висока квалификация и практически знания, необходими за пряка реализация във всяка една високотехнологична област, е възможно само въз основа на фундаментални знания за физичната същност на явленията и математичното им описание.

Бакалаврите от тази специалност са подготвени да извършват научно-изследователска и приложна дейност във всички основни области на теоретичната физика. Те трябва да познават и прилагат на практика основните теоретични, математични и изчислителни методи във физиката и да познават експерименталните техники и методи на изследване. Завършилите тази специалност придобиват умения да използват специализиран софтуер за аналитично и числено изследване на теоретични модели от различни области във физиката въз основа на задълбочените си познания върху физичните процеси и явления. Те могат да разработват методи и средства за изследване и моделиране в производствени и научни лаборатории, могат да участват в проучвания, експертизи и прогнози за развитие на дейности в областта на фундаменталната и приложната физика, а също и в такива области на науката, в които методиката и средствата на физиката са приложими и необходими.

ИСТОРИЯ И ФИЛОСОФИЯ

Основната цел на обучението на студентите в бакалавърската степен на специалността История и философия е формирането на висококвалифицирани специалисти с широкопрофилна фундаментална подготовка за потребностите на българското училище. Завършилите специалността ще преподават дисциплините от културно-образователната област Обществени науки и гражданско образование. Обучението в новата специалност се реализира с потенциала на двата факултета - Исторически и Философски. Студентите завършват с образователно-квалификационна степен „бакалавър" и професионална квалификация „учител по история и философия".

Завършилите могат да намерят професионална реализация като учители в средните училища на страната, а също и като експерти към регионалните инспекторати на МОМН. Те могат да продължат образованието си в магистърски програми на различни специалности, изискващи хуманитарно образование.

Повече снимки от събитието можете да видите в рубриката "Събития през обектива".