Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийски университет „Св. Климент Охридски” отвори врати

   
Софийски университет „Св. Климент Охридски” отвори врати

Рано тази сутрин проф. дин Иван Илчев символично отвори вратите на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, след като казусът с Университетската ботаническа градина в Балчик беше решен в полза на Университета.

В словото си ректорът напомни значението на думата достойнство за Академичната общност, която е своеобразен стожер на морала и ценностите на цялото българско общество.

На вашето внимание предлагаме пълния текст на словото на проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

„Дискутирахме какво да правим и решихме, че независимо от всичко трябва да изкажем нашето мнение, нашето убеждение, че трябва да протестираме, дори и да паднем прави в поражение - защото по-добре е да паднем прави, отколкото да паднем на колене. Защото когато националният университет пада прав запазва достойнството си, но когато падне на колене повлича надолу в ниското коленопреклонничество цялото българско общество.

Чуха се немалко гласове, които се чудеха, защо сме толкова непреклонни, обвиняваха ни едва ли не в стръв към пари, изразяваха учудване какво толкова важно имало в Ботаническата градина. Та ще си позволя да цитирам две неща, които бях казал при друг повод пак за Ботаническата градина. Най-талантливият от актьорите братя Маркс, Гручо - този, с големите мустаци - веднъж бе възкликнал: „Какво ме е еня за бъдещите поколения, какво са направили те за мен”. Градината е създадена от хора, различни от него, хора, които садят дървета без да се надяват, че ще наберат плод от тях, достатъчна им е мисълта, че след десетилетия невинна детска ръчичка ще се протегне към могъщите зелени клони на нежния филиз, който едва що се подава над земята днес.

И друго странно е, че в наше време трябва да търсим и да споделяме отговора на въпроса, поставен от британския химик Джордж Портьр: „Трябва ли да втъкваме силом науката в гърлата на тези, които нямат вкус към нея. Наш дълг ли е да ги влачим, въпреки техните крясъци, въпреки техните ритници, в двайсет и първи век. Страхувам се, че трябва". Обявявам Софийския университет за открит."