Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Народните будители братя Миладинови и Григор Пърличев

   
Народните будители братя Миладинови и Григор Пърличев

Кръгла маса на тема: „Народните будители братя Миладинови и Григор Пърличев” ще се проведе на 23 март 2011 г. от 9:30 часа.

Организатори на събитието са Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Място на провеждане: Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Конферентна зала

Кръглата маса е посветена на 150-годишнината от издаването на сборника на братя Миладинови „Български народни песни” и на техния последовател и съратник Григор Пърличев.
Форумът ще бъде открит от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дин Иван Илчев и председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов.
Сред докладчиците са изявени специалисти по българското Възраждане и дългогодишни изследователи на творчеството на братя Миладинови и делото на Григор Пърличев: проф. Кирил Топалов, проф. Румяна Дамянова, доц.д-р Камен Михайлов, проф. Илия Тодев, проф. Вера Бонева, проф. Ангел Димитров и др. За участие в кръглата маса са поканени потомци на тези достойни български родове - Елисавета Миладинова и Олга Пърличева, а също и гости от Гърция и Република Македония.
Дейността на Григор Пърличев и българският църковен въпрос в Македония, новооткритите документи от и за братя Миладинови, премълчаваното българско наследство в Република Македония са сред предварително заявени от докладчиците теми, които ще бъдат дискутирани по време на предстоящия форум.
В рамките на кръглата маса ще бъдат прожектирани откъси от документалните филми „Потомци на братя Миладинови“, „Потомците разкават: имат думата потомците на братя Миладинови“, „Двата Миладина“ и „Григор Пърличев“.

Коментари

Влез, за да коментираш.