Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Пътуваща изложба на финландската история в Софийски университет

   
Пътуваща изложба на финландската история в Софийски университет

Галерия „Алма Матер” отвори врати за културно и в същото време образователно събитие, което събра на едно място студенти, учени, преподаватели и приятели на Финландия.

Изложбата беше открита от Н.Пр. г-жа Таря Лайтиайнен, Посланик на Финландия в България, и проф. дин Иван Илчев, Ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Целта на организаторите е да пробуди интереса не само на студентите, изучаващи фински език и култура, но също така и на представители на академичните кръгове, българските държавни институции, на културните среди, членовете на дипломатическия корпус, журналисти и на всички, които обичат историята.

Непосредствено преди откриването проф. дин Иван Илчев, Н.Пр. г-жа Таря Лайтиайнен, доц дфн Петя Янева и доц. д-р Александър Кьосев, обсъдиха различни възможности за сътрудничество, както в областта на образованието така и в културния обмен.

Само седмица след Националния празник на България 3 март, изложбата е повод отново да си припомним допирната точка в историята на двете страни: участието на Финландския батальон в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Този факт продължава да живее в паметта на българския народ, който се прекланя пред саможертвата на финландските войници.

След успешен гастрол в Стокхолм, Будапеща, Кишинев и други европейски столици, "Финландия през вековете - историята на Финландския народ в образи и слова" пристигна в София.

Международната пътуваща изложба, описваща Финландия както като част от Швеция и Руската империя, така и като независима държава, можете да разгледате между 9 и 19 март 2011 г.

Повече снимки от събитието можете да видите в рубриката Събития през обектива.

Коментари

Влез, за да коментираш.