Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Започна втората лекция Капушчински

   
Започна втората лекция Капушчински

Започна втората лекция Капушчински, организирана от Програмата за развитие на Организацията на обединените нации, Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Европейската комисия.

Участници в днешната дискусията са Кристалина Георгиева, европейски комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, Саймън Максуел, старши научен сътрудник и бивш директор на Института за развитие на отвъдморските територии и страни, и Андрей Ковачев, член на Европейския парламент и на комисията по външни работи. Непосредствено преди лекцията се проведе официална среща с проф дин Иван Илчев - ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и г-жа Цецка Цачева – председател на Народното събрание на Република България.

"Светът за мен е най-голямата загадка. Винаги съм съжалявал, че не мога да го обиколя и опозная целия." казва Ричард Капушчински. Темата на днешната лекция и дискусия е „Влиянието на променящия се свят върху европейската реакция при криза”. През първото десетилетие на 21-и век светът се промени по-бързо и по-дълбоко, отколкото някой от нас би си представил. Финансовата и икономическата криза, новите заплахи за сигурността, все по-голямото въздействие на изменението на климата и все по-големият брой бедствия засягат значително най-бедните и най-уязвимите жители на планетата. В настоящия свят глобалните теми се превърнаха в местни и засегнаха пряко всички общества и ежедневието на всеки един от нас. След глобалната финансова криза идва ли глобална хуманитарна криза?

Повече снимки от събитието можете да видите в рубриката "Събития през обектива".

Коментари

Влез, за да коментираш.