Начало / Новини / Новини и събития

   
Премиера на книгата "Вселената на езика. Диалози с професор Стефана Димитрова"

На 19 октомври 2022 г. в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя премиерата на книгата "Вселената на езика. Диалози с професор Стефана Димитрова". Събитието бе организирано от катедрите "Испанистика и португалистика" и "Англицистика и американистика" към Факултета по класически и нови филологии.

Посещение на ученици в Историческия факултет

На 14 октомври 2022 г. ученици от 11 и 12 клас в Средно училище „Христо Ботев“, с. Долни Цибър, Община Вълчедръм, посетиха Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Учениците дойдоха по покана на декана на факултета доц. д-р Мира Маркова.

Международна година на фундаменталните науки за устойчиво развитие

В Аулата на Софийския университет се проведе откриващото събитие на Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие. То е организирано от Министерството на образованието и науката, Съюзите на учените, физиците, химиците и математиците в България. Водещ на събитието бе доц. Владимир Божилов от Физическия факултет.

Научна конференция „България и Латинска Америка, с поглед към бъдещето“

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет започна научна конференция „България и Латинска Америка, с поглед към бъдещето“. Тя е организирана от Катедрата по испанистика и португалистика, съвместно с Институт Сервантес – София и е посветена на 80 годишнината от рождението на проф. Венко Кънев (1942-2020 г.).

Лекция на президента на Република Армения в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет президентът на Република Армения Вахагн Хачатурян изнесе публична лекция на тема: Armenian Еconomy: Facing Global and Regional Challenges. Президентът на Армения е на държавно посещение у нас по покана на българския държавен глава.

Изследователи от Алма матер за поредна година са сред първите два процента най-добри учени в света

Осемнадесет учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са сред първите два процента най-добри учени в света за 2022 година съгласно известната като Станфордска класация.

Международна научна конференция „Изтокознанието – традиции и съвременност“ в памет на проф. дфн Александър Федотов

В Аулата на Софийския университет се състоя Международна научна конференция „Изтокознанието – традиции и съвременност“ в памет на проф. дфн Александър Федотов. Конференцията се организира от Факултета по класически и нови филологии при Алма матер, Центъра за източни езици и култури при Факултета по класически и нови филологии, Центъра по кореистика „Проф. дфн Александър Федотов“, Фондация „Александър Федотов“ и Научно-образователен център „Ал-Фараби“.

Национална конференция и Дни на неформалното образование

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски" започна национална конференция с международно участие на тема „Кризисни предизвикателства и посткризисни перспективи на неформалното образование в България“. Тя е съвместна инициатива на 11 партньорски организации, а домакини са Факултетът по педагогика на Софийския университет, „Ваканция М - образователен туризъм за деца“ и детските образователни центрове „Smarty Universe“ - Варна.

„Дни Еразъм“ 2022 в Софийския университет

На 13 октомври 2022 г. в Ректората се проведе ЕРАЗЪМ ДЕН, организиран от отдел "Международно сътрудничество", като част от инициативата „Дни Еразъм“.

Конференция, посветена на 110 години от рождението на проф. д-р Иван Ненов и 90 години от рождението на проф. д-р Цеко Цеков

В Конферентната зала в Ректората се провежда конференция, посветена на 110 години от рождението на проф. д-р Иван Ненов и 90 години от рождението на проф. д-р Цеко Цеков. Събитието се организира от Катедра "Наказателноправни науки" към Юридическия факултет на Софийски университет. В рамките на откриването на форума се състоя и церемония по връчване на Почетния знак на “Св. Климент Охридски” с огърлица на проф. дюн Маргарита Чинова и на проф. дюн Лазар Груев за постигнати високи резултати в преподаването и научноизследователската дейност.

Проф. дюн Маргарита Чинова и проф. дюн Лазар Груев бяха удостоени с Почетния знак на „Св. Климент Охридски” с огърлица

Проф. дюн Маргарита Чинова и проф. дюн Лазар Груев от Юридическия факултет бяха удостоени с Почетния знак на „Св. Климент Охридски” с огърлица. Високите отличия им бяха връчени от заместник-ректора на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев в рамките на конференция, посветена на 110 години от рождението на проф. д-р Иван Ненов и 90 години от рождението на проф. д-р Цеко Цеков.

Изложбата „Диалози“ бе представена в Чехия

На 5 октомври 2022 г. в галерията на Българския културен институт в Прага бе открита изложбата „Диалози“ от проект „АRTелие“ на Софийския университет. Изложбата е част от проекта „АRTелие“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на Алма матер. Реализира се от Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръководител е проф. д-р Бисера Вълева.

Дни на академичната книга в Алма матер

На 11 и 12 октомври 2022 г. Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ представя свои издания в двора в Ректората на Софийския университет.

Научна конференция „Граждански активизъм и човешки права в полето на съвременната история"

В Заседателна зала 2 в Ректората започна научна конференция, реализирана в рамките на проект „Граждански активизъм и въпросът за човешките права в полето на съвременната история“, НИС – 80-10-10/10.05.2022 г., и подкрепена от Катедра „Нова и съвременна история“ към Историческия факултет.

Фондация „Първите три минути“ дари автоматичен дефибрилатор на Софийския университет

В навечерието на 16 октомври, когато се отбелязва Световния ден на рестартирането на сърцето, Фондация „Първите три минути“ дари на Софийския университет автоматичен дефибрилатор.

Центърът за компетентност Clean & Circle участва в 12-то издание на Софийския фестивал на науката

На 8 и 9 октомври 2022 г. в София Тех Парк се проведе 12-то издание на Софийския фестивал на науката. Центърът за компетентност „Clean & Circle” представи своите разработки на публиката на фестивала с лекция и демонстрационен щанд.

Дни на първокурсника в Софийския университет

През септември и октомври 2022 г. студентите от горен курс в Софийския университет "Св. Климент Охридски" организираха посрещане на своите колеги първокурсници. С много игри, но и с полезна информация и съвети "Как да оцелеят в СУ" от първа ръка и много любов различните Факултетни студентски съвети, клубове и студентски организации приветстваха колегите си в единадесет от факултетите на Софийския университет.

Кариерно изложение в Геолого-географския факултет

На 6 и 7 октомври 2022 г. в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Северно крило, ет. 3, Геолого-географският факултет организира кариерни борси, на които над 400 студенти имаха възможност да се срещнат с над 20 работодатели, сред които Аурубис България АД, Кауфланд, Лукойл-България ЕООД, Виваком, Либхер, Контракс и др.

Втора международна среща по проект Learning Incubator for Project-based Teaching and Training through Research

На 28-29 септември 2022 г. в Hellenic Open University (HOU) в Патра, Гърция, се състоя втората транснационална среща по проекта Learning Incubator for Project-based Teaching and Training through Research (LEARN.INC), проект 2021-1-RO01-KA220-HED-000031136.

Специалност „Тюркология“ в Софийския университет отбелязва своята 70-годишнина с научна конференция

В зала „Проф. Емил Боев“ в Центъра за източни езици и култури при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе официалното откриване на научна конференция, посветена на 70-годишнината от създаването на специалност „Тюркология“.

XIV Форум на кариерното развитие във Факултета по математика и информатика

В двора на Факултета по математика и информатика на Софийския университет бе официалното откриване на четиринадесетото издание на Форума на кариерното развитие на Факултета, който се провежда под мотото "Знам и искам да го докажа". За първи път това издание на традиционното събитие се провежда през есента и е второ за тази година след изложението през юни 2022 г.

Кръгла маса "Роля на академичните институции в трансформацията на българските общини и региони"

В рамките на проекта Тransform4European Research & Innovations (T4ERI), финансиран от програмата „Хоризонт Европа“ на ЕС, в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса на тема: „Роля на академичните институции в трансформацията на българските общини и региони“. По време на срещата бяха дискутирани ключови регионални въпроси с цел да бъдат групирани на местно равнище основните предизвикателства пред политиката.

Четиринадесета международна научна конференция „Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта“

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна Четиринадесетата международна научна конференция „Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта“, организирана от Департамента по спорт към Софийския университет.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 21 септември 2022 г. ни напусна доц. Катерина Караиванова, дългогодишен преподавател в Стопанския факултет на Алма матер.

Изложбата „ЕКО“ беше открита в Галерия „Алма Матер“

На 4 октомври 2022 г. в галерията на Софийския университет „Алма Матер“ в присъствието на много гости беше открита изложбата „ЕКО“. Експозицията се реализира с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет, Факултета по науки за образованието и изкуствата, Катедра „Визуални изкуства“ и Културния център на университета и е част от изявите по проекта „ЕКО-арт 2022“ на Катедра „Визуални изкуства“. Ръководител на проекта е проф. дн Лаура Димитрова.

Първата конференцията на INSAIT стана безпрецедентно събитие за региона

Конференция на INSAIT под мотото Emerging Trends in AI and Computing Research се проведе на 30.09 и 01.10.2022 в зала „Джон Атанасов“, София Тех Парк, с участието на 16 световноизвестни изследователи от Google, Waymo, AWS, MIT, ЕTH Zurich, EPFL, Max-Planck, и Yale, които представиха в София последните достижения в информатиката и изкуствения интелект.

Национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки

Започна двудневната Трета национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки. В периода 5-6 октомври 2022 г. в 130 аудитория на Факултета по химия и фармация на Софийския университет над 120 участници, членове на научни колективи, включително и от чужбина, ще представят над 30 доклада, 60 постера, ще бъдат направени над 12 фирмени презентации, а спонсорите на събитието са над 15. Изданието е посветено на 10-годишнината от началото на обучението в специалност „Фармация“ в Алма матер.

Специалност „Фармация“ отбеляза 10-годишния си юбилей

В Аулата в Ректората на Софийския университет беше тържествено отбелязана десетата годишнина от създаването на специалност „Фармация“ във Факултета по химия и фармация на Алма матер.

Катедра „Японистика“ отбеляза Европейския ден на езиците с троен празник

На датата, посветена на стремежа към интеркултурна комуникация чрез изучаване на чужди езици, катедра „Японистика“ организира троен празник на словото. Тематично обвързани с котодама – концепцията за творческата магична сила на словото – бяха отбелязани Европейският ден на езиците (на 26 септември), Денят на отворените врати на катедрата и 70-годишният юбилей на доайена на академичната японистика – проф. дфн Бойка Елит Цигова. Събитията бяха част от 33-те Дни на японската култура в България.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина чл.-кор. проф. Тодор Бояджиев, дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 8 октомври 2022 г. (събота) от 11.00 ч. в църквата на Малашевските гробища.

Нощ на учените 2022 г. в Софийския университет

На 30 септември и 1 октомври 2022 г. за 17 поредна година в България се проведе Европейска нощ на учените. Събитието е ежегодна инициатива по програмата „Мария Склодовска-Кюри“ на Европейската комисия и цели да доближи изследователите до широката общественост и да привлече младите хора към научна кариера.

Официално откриване на академичната 2022/2023 учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата в Ректората на Софийския университет официално бе открита академичната учебна година на най-старото висше училище в България. По традиция в Академичния параклис в Богословския факултет бе отслужена празнична св. Литургия и водосвет, възглавена от Ставрофорен иконом Стефан, председател на църковното настоятелство на параклиса в съслужение със ставрофорен иконом отец Михаил Михайлов.

Научна конференция „Симеон Янев. През изпитанията на времето”

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет започна научната конференция „Симеон Янев. През изпитанията на времето”. Двудневният форум, който се провежда в хибриден формат, е посветен на 80-годишния юбилей на учения, писателя и преподавателя.

Международна научна конференция "Старобългарски преводи на догматически съчинения"

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет започна Международната научна конференция "Старобългарски преводи на догматически съчинения". Тя се организира от Факултета по славянски филологии и е по проект „България между християнството и ересите. Старобългарският превод на Словата против арианите от Атанасий Александрийски“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към МОН.

Международното триенале на сценичния плакат отбелязва Европейския ден на езиците - 26 септември

Със серията „От А до Я“, монтирана на едно от най-оживените места в София, Международното триенале на сценичния плакат отбелязва Европейския ден на езиците - 26 септември. Изложбата е организирана с любезното домакинство на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и включва 32 широкоформатни винилa, разположени върху оградата на Центъра за източни езици и култури към Университета.

Конференция в чест на 65-годишнината на проф. Иван Камбуров

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет бе открита научна конференция в чест на 65-годишнината на проф. Иван Камбуров. На събитието присъстваха преподаватели от Катедра „История на философията“, от специалност "Индология", от Югозападния университет „Неофит Рилски“, Българската академия на науките, докторанти и студенти на проф. Камбуров. Официален гост бе посланикът на Индия в България Негово Превъзходителство Санджай Рана.

Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ участват в международното биенале INTERBIFEP

Творби на проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата са сред избраните от международното жури за участие в INTERBIFEP (Международното биенале на портрета).

Ползотворни срещи и дискусии на български учени в Университета „Адам Мицкевич“ в Познан

Във връзка с изпълнението на дейностите, заложени в проект BG05M2OP001-2.016-0019 „Иновативно образование в хуманитарни и социални науки чрез цифрова трансформация и модернизация на учебните програми във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Техническия университет в Габрово в партньорство с чуждестранни университети от Гърция, Полша и Румъния”, в университета „Адам Мицкевич“ (AMU) в Познан, Полша, бяха проведени срещи и дискусии между български и полски учени и преподаватели от три университета.

Изложба GRAPHICS` RE-CONCEPT

На 20 септември 2022 г. в Галерия „Сан Стефано“ в София бе открита изложбата GRAPHICS` RE-CONCEPT – първото мащабно арт събитие от проекта „Графичната образност – нова реалност“ на катедра „Визуални изкуства“, Факултет по науки за образованието и изкуствата, с автор и ръководител доц. д-р Снежина Бисерова.

Международен симпозиум „АРТ-еко 2022“

От 10 до 16 септември 2022 г. в Творчески дом „Китен“ беше проведен международният симпозиум „АРТ-еко 2022“, в който участваха преподаватели и докторанти от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Центърът за азербайджански език и култура участва в Панаира на езиците

От 2001 година по инициатива на Съвета на Европа ежегодно на 26 септември се отбелязва Европейският ден на езиците. Езикът е средство за постигане на по-добро разбирателство между различни народности и култури, а многоезичността на европейския контитент въодушевява.

XVIII-ти Републикански турнир по конен спорт за купата на Софийския университет

След двегодишно прекъсване на 18 септември 2022 г. Екопарк - Варна отново събра жокеи от цялата страна в XVIII-тия Републикански турнир по прескачане на препятствия за купата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието е традиционно за Екопарк - Варна и следва социалната и образователна мисия на Университетските ботанически градини. Тази година провеждането му съвпада със 130-годишнината от създаването на градините.

В Софийския университет се провежда Международен колоквиум на Европейската космическа агенция

Физическият факултет на Софийския университет е домакин на VIII-ия Международен колоквиум на Европейската космическа агенция. Фокусът е върху глобалните спътникови системи за навигация. Събитието се провежда в Аулата в Ректората и ще продължи до 16 септември 2022 г.

Софийският университет е на второ място в Националните летни студентски игри

Отборът на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски” грабна второто място във финалното класиране на Националните летни студентски игри „Летен университет“, организирани от Националното представителство на студентските съвети в Република България, които се проведоха за 20-ти пореден път. Пред отбора на Алма матер са само студентите и докторантите от Националната спортна академия „Васил Левски“.

Предварителни резултати от теренното изследване и картографиране на бедствието в района на селата Каравелово и Богдан

На 9 септември 2022 г (петък) беше извършено теренното изследване и подробно картографиране на територията, засегната от наводнение на при селата Каравелово и Богдан (община Карлово) от екип на Националния център за геопространствени изследвания и технологии при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ под ръководството на доц. д-р Стелиян Димитров.

Музеят за история на радиото в България „Проф. д-р В. Димитров” с впечатляващо дарение

Музеят за история на радиото в България „Проф. д-р В. Димитров” към Софийския университет преди дни получи впечатляващо дарение от български стари радиоприемници, произведени в периода между 1927–1944 г. До този момент музеят е получавал дарения от 3-4 радиоапарата наведнъж, но сега те са 35. Дарителят е Николай Бимбалов от Пловдив.

Проф. Лаура Димитрова с участие в международния пленер „Боженци 2022“

От 26 август до 3 септември 2022 г. проф. дн Лаура Димитрова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата взе участие в международния пленер „Боженци 2022“.

VMware подкрепя INSAIT с грант от 1,5 милиона долара, за да стимулира технологичните иновации в България и Европа

VMware обявява партньорството си с Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Чрез тази инвестиция, компанията цели да подкрепи високотехнологичната научно-изследователска дейност в България и Европа. Целта на партньорството е да привлече изследователи и специалисти на световно ниво и да подготви следващото поколение иноватори и инженери.

Екип от Геолого-географския факултет ще направи заснемане и картографиране на пострадалите от наводненията села в община Карлово

На 9 септември 2022 г. (петък) екип на Националния университетски център по геопространствени изследвания и технологии (НУЦГИТ) и Геолого-географския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ под ръководството на доц. д-р Стелиян Димитров ще извърши пълно заснемане и подробно картографиране на района на последните наводнения при селата Каравелово и Богдан, община Карлово.

Азербайджанският център участва във втория фестивал "Сцени на Струма"

Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски" участва във втория международен фестивал “Сцени на Струма”, организиран от Община Кюстендил, Музикална къща "Престо" и читалище "Братство 1869". В читалището "Братство 1869" центърът представя изложба на детски рисунки, посветена на Азербайджан.