Начало / Новини / Новини и събития

   
Лекция „Аденауер“ с проф. д-р Клаудия Нотеле „Мултимедийното развитие на телевизията“

На 5 април 2023 г. в Аула магна на Факултета по журналистика и масова комуникация се проведе открита лекция на тема „Телевизията е мъртва! Да живее телевизията! Мултимедийното развитие на телевизията“. Събитието бе организирано съвместно с Медийното бюро за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“. Гост-лектор бе д-р Клаудия Нотеле - професор по телевизионна журналистика в Университета за приложни науки в Магдебург-Щендал и бивш директор на мултимедийната програма в обществената медия в Берлин-Бранденбург (ARD/rbb).

Международна партньорска среща по проект VideoGAme to improve Mental hEalth (GAME) се проведе в Софийския университет

На 30 март 2023 г. в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе международна партньорска среща по проект VideoGAme to improve Mental hEalth (GAME), съфинансиран по програма „Еразъм+“ на ЕС. Домакини на срещата бяха представители на екипа на проекта от Философския факултет на Софийския университет с ръководител проф. д.пс.н. Соня Карабельова.

Среща в рамките на Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“

На 28 март 2023 г. в рамките на Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“ се състоя среща между български учени и представители на Matica hrvatska- най-старата независима, нестопанска и неправителствена хърватска национална институция.

Изложба „Post Scriptum / P.S.“ в галерия „Алма матер“

От 4 април 2023 г. галерия „Алма матер“ е домакин на изложбата „Post Scriptum / P.S.“ на доц. д-р Регина Далкалъчева от Националната художествена академия. Тя може да бъде разгледана до 15 април 2023 г.

Ректорът на Славянския университет в Баку посети Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с ректора на Славянския университет в Баку, Азербайджан, г-н Анар Нагиев. На срещата присъства и посланикът на Азербайджан у нас д-р Хюсейн Хюсейнов.

Кръгла маса с докторантски семинар на тема: „Граница, периферия, военна зона: пространствени и културни измерения“

На 30 и 31 март 2023 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“) се проведоха заседанията на Кръглата маса с докторантски семинар на тема : „Граница, периферия, военна зона: пространствени и културни измерения“.

С изпит по математика продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2023/2024 г.

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по математика. Кандидат-студент изтегли тема № 3, по която ще работят 981 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

С изпит по химия започна първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2023/2024 г.

В 9.00 ч. в аудитория 292 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по химия, за участие в който са подали заявления 457 кандидат-студенти.

Завърши випуск 2022 г. на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, 86 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 37 от тях завършват с отличен успех.

Четирима млади учени от Биологическия факултет получиха награди от конкурси

Отличените млади учени работят по проекти, финансирани от ФНИ-МОН с номера KP-06-H31/18/13.12.2019 и KP-06-H63/1/13.12.2022 с научен ръководител проф. д-р Роберт Пенчовски.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 27 март 2023 г. ни напусна проф. дмн Грозьо Иванов Станилов, дългогодишен преподавател във Факултета по математика и информатика.

Поклонението ще се състои на 31 март 2023 г. от 11.00 в храм „Въздвижение на Св. Кръст Господен“.

15 години Студентски клуб на политолога

В Аулата на Софийския университет бе отбелязана 15-годишнината от създаването на Студентския клуб на политолога. На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, деканът на Философския факултет проф. Соня Карабельова, председателят на Студентския съвет Радослав Христов, преподаватели, студенти и гости.

Практически семинар „Носиите разказват“

Във фоайето на Историческия факултет на Софийския университет бе проведен първият практически семинар „Носиите разказват“ от поредицата „От поколение на поколение“.

Представяне на испанското издание на книгата на Самуел Франсес „Спомени весели, спомени тъжни“

В Конферентната зала в Ректората бе представено испанското издание на книгата на Самуел Франсес, озаглавена „Спомени весели, спомени тъжни“. Организатори бяха посолството на Кралство Испания и Катедрата по испанистика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с участието на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България и Организацията на евреите в България „Шалом“.

Шесттомното издание „Речник на френските думи в българския език“ беше дарено на Университета „Галата Сарай“

Посланикът на Република България в Турция Ангел Чолаков и директорът на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите - ДИУУ проф. дфн Димитър Веселинов подариха на библиотеката в Университета „Галата Сарай“ в Истанбул колекция от шест тома на „Речник на френските думи в българския език“, издаден от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“. Той е плод на 15-годишен съвместен труд на Анна Ангелова и на Димитър Веселинов, които създават оригинален кумулативен историко-етимологичен речник от тезаурусен тип.

Проф. Ян Жоли бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората директорът на Института по ядрена физика към Кьолнския университет проф. Ян Жоли бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Физическия факултет и е за приноса на проф. Жоли в развитието на научното и образователно сътрудничество между Софийския университет и Кьолнския университет.

Софийският университет и Институтът на вътрешните одитори в България сключиха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и председателят на Управителния съвет на Института на вътрешните одитори в България Поля Статкова подписаха споразумение за сътрудничество между двете институции.

Официално представяне на новата специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ във Филиала на Софийския университет в Бургас

В Културния център „Морско казино” в Бургас бе направена интересна презентация на специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ – единствената бакалавърска програма, която от тази година ще се преподава във Филиала на Софийския университет в Бургас.

Дискусионен семинар за проблемите на превода от и на български език

На 17 март 2023 г. се проведе дискусионен семинар за проблемите на превода от и на български език, организиран от Факултета по славянски филологии и Факултета по класически и нови филологии съвместно с Национална програма „Българистика“. Събитието се проведе в хибриден формат – в Заседателна зала 2 на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, и онлайн чрез платформата ZOOM.

Представяне на книгата „Институтът на заклетите експерт-счетоводители и неговите председатели (1931-1948)“

Институтът на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) гостува на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По време на специалното събитие в Аулата на Ректората бяха обсъдени различните възможности и перспективи пред двете организации след подписването на меморандум за сътрудничество в края на 2022 г. и официално беше представена книгата „Институтът на заклетите експерт-счетоводители и неговите председатели (1931-1948)“ – впечатляващ труд, който представя както историята на Института, така и живота и творческия път на проф. Димитър Добрев и проф. Станчо Чолаков.

Изложба-дарение на полски художници беше открита в галерия „Алма матер“

На 23 март 2023 г. в присъствието на преподаватели, студенти и гости в галерия „Алма матер“ на Софийския университет беше открита Изложбата-дарение на полски художници и преподаватели от Университета на Силезия в Катовице.

Онлайн изложба „Екслибрис“ на Кшищоф Марек Бонк в рамките на проекта „Графичната образност – нова реалност“

Самостоятелната онлайн изложба „Екслибрис“ на Кшищоф Марек Бонк се осъществява по проект „Графичната образност – нова реалност“, реализиран с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 23 март 2023 г. ни напусна художникът доц. Драган Немцов, дългогодишен преподавател във Факултета по начална и предучилщна педагогика (днес Факултет по науки за образованието и изкуствата).

Поклонението ще се състои на 26 март 2023 г. (неделя) от 14.30 в храм „Св. София“.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на мащабно обучение по международно частно право на съдии от пет държави

На 22 и 23 март 2023 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ беше домакин на мащабно обучение по международно частно право на съдии от пет държави. Събитието е част от проект, финансиран от Европейската комисия, наречен PAX 2.0 „Международно частно право в движение“.

Кръгла маса на тема "Романовият жанр пикареска и неговата актуалност"

На 22 март 2023 г. в Зала 1 на Ректората се проведе Кръгла маса на тема "Романовият жанр пикареска и неговата актуалност". Събитието бе организирано съвместно от Катедрата по испанистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института Сервантес в София.

Видео-конферентна зала по проект “МОДЕРН-А” беше открита във Физическия факултет

Във Физическия факултет на Софийския университет се състоя официално откриване на видео-конферентна зала, оборудвана по проект BG05M2OP001-2.016-0018 „МОДЕРН-А: МОДЕРНизация в партньорство чрез дигитализация на Академичната eкосистема“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ в частта ѝ за модернизация за висшето образование, съфинансирана от ЕС чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Студентите на Азербайджанския център участваха в литературна вечер, посветена на Новруз и Световния ден на поезията

На 21 март 2023 г. се проведе литературно-поетична вечер, посветена на азербайджанския празник Новруз и Световния ден на поезията. Събитието, организирано от Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Културния център "Люлин" – Столична община, се проведе в сградата на Културния център "Люлин".

„Пътуване към Щастливеца“ - изложба от публикации на университетски изследователи по повод 160 години от рождението на Алеко Константинов

Университетската библиотека представя изложбата „Пътуване към Щастливеца“, която включва пълните издания на пътеписите, фейлетоните, разказите, очерците, както и преводите на Алеко Константинов.

Софийският университет е на 243-то място в област „Изкуства и хуманитарни науки“ в класацията QS World University Rankings by Subject за 2023

За втора поредна година Софийският университет е класиран в област „Изкуства и хуманитарни науки“ и заема 243-то място сред университетите в света в класацията QS World University Rankings by Subject за 2023 година, подобрявайки със 145 места позицията си (338 през 2022 година).

ROBO-HUMAN-INTERFACE в галерия „Алма матер“

На 21 март 2023 г. в галерия „Алма матер“ в присъствието на много преподаватели, студенти и гости беше открита изложбата ROBO-HUMAN-INTERFACE по проект на Ваня Вълкова. Изложбата се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и може да бъде разгледана до 31 март 2023 г.

Среща-дискусия "Пътища на професионализма в социалната работа“

В Ректората на Софийския университет се провежда среща-дискусия "Пътища на професионализма в социалната работа“, посветена на Международния ден на социалната работа. Традиционното за Факултета по педагогика събитие е посветено на Международния ден на социалната работа и се организира от Катедра „Социална работа".

Деница Николова от Факултета по химия и фармация спечели Наградата „Изявен млад учен в областта на полимерите“ на името на проф. Иван Шопов за 2023 г.

На 1 март 2023 г. в Голямата зала на Федерацията на научно-техническите съюзи за двадесета поредна година бе връчена Наградата „Изявен млад учен в областта на полимерите“ на името на проф. Иван Шопов. Наградата за 2023 година спечели Деница Николова, докторант в Лабораторията по структура и свойства на полимерите, катедра „Фармацевтична и приложна органична химия“ на Факултет по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Научна конференция „Проф. Анастас Иширков – географията и интердисциплинарното научно знание“

На 20 март 2023 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе научната конференция „Проф. Анастас Иширков – географията и интердисциплинарното научно знание“. Тя е посветена на 125-та годишнина от първата академична лекция по география, 135 г. от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и 60 г. от отделянето на Геолого-географския факултет от Биолого-геолого-географския факултет.

Открит бе обновеният фонетичен кабинет с компютърна лаборатория на Факултета по славянски филологии

Студентите от Факултета по славянски филологии вече водят занятията си в реновирания втори фонетичен кабинет с компютърна лаборатория. Той е обновен със средства на факултета.

Ученици от Гърция гостуваха на Богословския факултет

На 17 март 2023 г. 100 ученици, гимназисти от Солун и Серес посетиха Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Алма матер участва в изложението на университетите и колежите в България в Плевен

На 17 и 18 март 2023 г. в Плевен Софийският университет „Св. Климент Охридски“ участва в изложението на университетите и колежите в България под надслов „Избирам да уча и да остана в България“. Изложението се провежда в Търговския център „Мания Тауър“, пл. „Република“ № 2.

Д-р Николай Дойнов бе удостоен с Почетен знак на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Алма матер председателят на Съюза на българските читалища д-р Николай Дойнов бе удостоен с Почетен знак на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Д-р Дойнов получи отличието за своя принос в развитието на сътрудничеството между най-стария български университет и Съюза на народните читалища и във връзка със своя годишнина.

Лекция и изложба на проф. Катарина Джорджевич във Факултета по науки за образованието и изкуствата

От 6 до 10 март 2023 г. в рамките на програмата „Еразъм+“ проф. Катерина Джорджевич от Факултета за изкуства на Нишкия университет (Сърбия) беше гост на Факултета по науки за образованието и изкуствата към Софийския университет.

Изложбата "Вертикала & Хоризонтала" гостува на галерия „Нова сцена“ в Познан, Полша

Изложбата "Вертикала & Хоризонтала" гостува в галерия „Нова сцена“ на Университетa "Магдалена Абаканович" в Познан, Полша. От 14 март до 2 април 2023 г. полската публика може да разгледа експозицията "Вертикала & Хоризонтала", която включва 21 творби на преподаватели от катедра "Визуални изкуства" на Факултета по науки за образованието и изкуствата и е по кураторски проект на проф. Лаура Димитрова, ръководител на галерия "Алма матер", в която същата изложба беше показана за първи път през януари 2023 г.

Книги на професор Йордан Ведър бяха представени в Софийския университет

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха представени книги на проф. Йордан Ведър, сред които и „Красноречие назаем”, издание на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, включващо поезия, афоризми и своеобразен речник.

Стартира проект по Еразъм+ "Формиране на критично мислене и медийна грамотност като защита срещу медийни манипулации, дезинформация и фалшиви новини"

Четири екипа от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Fachhochschu Le Des Mittelstandes (FHM) GMBH - University of Applied Science (Германия), Link Campus University (Италия) и Wyzsza Szkola Informatyki i Zarzadzania z Siedziba w Rzeszowie (Полша) започнаха проект, фокусиран върху разработването на систематичен модел на преподаване на критично мислене и медийна грамотност.

Първите студенти, успешно завършили курс по презентационни умения в рамките на проект „МОДЕРН-а“, получиха удостоверения

В Историческия факултет се състоя официалното връчване на сертификатите на първите успешно завършили обучение по презентационни умения студенти. Те получиха своите сертификати от проф. Елиза Стефанова, заместник-ректор по информационни дейности и академичен състав на Софийския университет и ръководител на проект „МОДЕРН-А“, и доц. Силвия Цветанска от Факултета по педагогика на Софийския университет, координатор Управление на качеството в проекта.

Президентът Румен Радев удостои проф. д-р Петър Делев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие

На 9 март 2023 г. на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев удостои с висши държавни награди изтъкнати български учени, сред които и проф. д-р Петър Делев, който бе удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие за заслуги в областта на античната история и тракологията.

Стартира проектът SUMMIT на Софийския университет

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ стартира изпълнението на проект SUMMIT (Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer), финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост, компонент „Иновативна България“, Инвестиция 1 „Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации“. Проектът е с продължителност от 42 месеца, считано от януари 2023 г. и ще приключи на 30 юни 2026 г. Финансирането е в размер от 44 000 000 лева.

Софийският университет и Агенцията за държавна финансова инспекция сключиха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция д-р Стефан Белчев подписаха споразумение за сътрудничество между двете институции. На срещата присъстваха още гл. ас. д-р Ани Митева от Юридическия факултет на Алма матер, Ивайло Ашков – зам.-директор на АДФИ и Димитър Добрилов – главен секретар на АДФИ.

Юридическият факултет е класиран на трето място в света и на първо място в Европа в класацията за международни състезания по право NICA Law School Ranking

Юридическият факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е класиран на първо място в Европа и на трето място в света в класацията за международни състезания по право NICA Law School Ranking за 2022 година.

Студентският съвет при Софийския университет организира Ден на отворените врати в Алма матер

На 12 март 2023 г. в Централното фоайе в Ректората при голям интерес се проведе Ден на отворените врати в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието бе организирано от Студентския съвет при Алма матер.

Факултетът по класически и нови филологии и Държавният културен институт подписаха споразумение за сътрудничество

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в присъствието на деканския съвет на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, декан на факултета, и Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи, подписаха споразумение за сътрудничество.

Богословският факултет на Софийския университет отбеляза своята 100-годишнина

В Аулата на Богословския факултет се проведе тържествен факултетен съвет, с който беше отбелязана 100-годишнината от създаването на факултета. Богословският факултет бе отличен с Почетен знак на президента на Република България, а Светият синод награди ректора на Софийския университет и на декана на факултета с орден „Св. Климент Охридски“ - I-ва степен. С орден „Св. Кирил и Методи“ - I-ва степен бе отличен доц. д-р Павел Павлов.

Българска студентка е сред десетте най-добри познавачи на украинския правопис

На 10 март 2023 година онлайн се проведе VIII Международен правописен конкурс по украински език в Ягелонския университет, Краков, Полша. В конкурса за чуждестранни украинисти участваха 56 студенти от 15 страни: Австрия, България, Бразилия, Италия, Канада, Китай, Република Корея, Германия, Полша, Сърбия, Съединени американски щати, Турция, Украйна, Хърватия и Чехия.