Начало / Новини / Новини и събития

   
Д.ик.н. Янка Такева бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

В рамките на тържественото отбелязване на 70-годишнината на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към Софийския университет (ДИУУ) председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева беше удостоена с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

41-ви историко-дидактически семинар „Общество, памет, образование (История и обществени нагласи)“

В периода 26 – 30 юни в гр. Китен се проведе 41-вият историко-дидактически семинар „Общество, памет, образование (История и обществени нагласи)“, организиран от катедра „Архивистика и методика на обучението по история“ на Историческия факултет.

Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ инсталира автоматична метеорологична станция при Рилския манастир

Със съдействието на Адрианополски епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител, преподавателите от Катедра "Климатология, хидрология и Геоморфология" на Геолого-географския факултет проф. Росица Кендерова, проф. Георги Рачев, гл. ас. Симеон Матев и гл. ас. Димитър Кренчев инсталираха автоматична метеорологична станция при Рилския манастир.

Институтът GATE ръководи хъб за стимулиране на иновациите в здравеопазването в Югоизточна Европа

Институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е координатор на нов европейски проект, който цели да стимулира иновациите в Югоизточна Европа чрез създаване на регионално пространство от данни за интелигентно здравеопазване и устойчива местна екосистема в България, Гърция, Кипър и Румъния. Проектът VELES ще развива авангардни технологии като големи данни, изкуствен интелект и интернет на нещата в полза на персонализираната медицина, информираното вземане на решения и подобряването на здравните услуги.

Отборът на Софийския университет спечели първо място за писмени защити на състезанието „Телдърс“

Отборът на Софийския университет спечели първо място на състезанието „Телдърс“ в Европа по писмени защити. Настоящото издание на състезанието по международно публично право „Телдърс“ се проведе на живо в Хага, Нидерландия, за пръв път от 2019 г. насам, а финалът на състезанието се състоя в Двореца на мира, седалище на Международния съд към ООН. В надпреварата се включиха 25 отбора, представляващи юридически факултети от цяла Европа. Сред тях бяха водещи университети от Германия, Нидерландия, Обединеното кралство, Австрия и Испания, както и миналогодишните шампиони от ЕЛТЕ – Унгария.

Изложбата „Истории“ на проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков в галерия „Видима“

От 27 юни до 21 юли 2023 г. галерия „Видима“ в град Севлиево е домакин на изложбата „Истории“ на проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет.

Clean&Circle спечели второ място в категория „Иновационна екосистема“ на престижните Triple E Awards

Центърът за компетентност Clean&Circle спечели престижното второ място в световния конкурс Triple E Awards в категорията „Иновационна екосистема на годината“. Сред стотици заявления от цял свят, Clean&Circle беше избран като една от петте най-добри иновационни екосистеми. Церемонията по награждаването на конкурса се проведе на 28 юни 2023 г. в Барселона, където беше разкрито и финалното класиране на Clean&Circle.

За десета поредна година Софийският университет е класиран сред най-добрите университети в света

Софийският университет е класиран на 741-750 място в оповестената на 27 юни 2023 г. световна класация за 2024 г. на QS World University Rankings, в която участва от 2013 г. насам.

Изложба „120 години история в лица. Учители и ученици в Софийската духовна семинария“

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски бе открита документалната изложба „120 години история в лица - Учители и ученици в Софийската духовна семинария“. Експозицията ще може да бъде разгледана до 7 юли 2023 г.

Първа годишна конференция на Съвета за икономически анализи

Софийският университет „Свети Климент Охридски“ е домакин на първата годишна конференция на Съвета за икономически анализи. Тя бе открита в Аулата в Ректората в присъствието на министър-председателя на Република България акад. Николай Денков, заместник-ректора на Софийския университет проф. д-р Елиза Стефанова, представители на академични институции и участници.

Екипът на Центъра по компетентност „Clean & Circle“ беше домакин на делегация от Университета Тонджи в Шанхай

От 17 до 20 юни 2023 г. делегация от Университета Тонджи в Шанхай посети Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Центъра по компетентност „Clean & Circle“ във връзка с проект по билатерално двустранно сътрудничество от Фонд „Научни изследвания“ „Изследване на микробиома при производството на биогаз от органична фракция на твърди битови отпадъци“.

Трето издание на пътуващата изложба „Диалози“ в галерийните пространства на БКИ Будапеща

На 20 юни бе открито третото издание на пътуващата изложба „Диалози“ в галерийните пространства на БКИ Будапеща. Тази проява е част от дейностите, предвидени в проект „Дух и материя – инспирации“ и в нея участва проф. д-р Бисера Вълева, член на научния колектив.

Международна изложба „ЕКО ART“ в Българския културен институт във Варшава

На 22 юни 2023 г. в Българския културен институт във Варшава, Полша бе открита изложбата „ЕКО ART“. Тя бе представена от госпожа Калина Станчева, директор на БКИ - Варшава и проф. Марек Сак от Академията за изкуства „Вл. Стшемински“, Лодз, Полша. Куратори на изложбата са проф. дн Марек Сак от Академията за изкуства „Вл. Стшемински“, Лодз, Полша и проф. дн Лаура Димитрова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 22 юни 2023 г. след краткотрайно боледуване почина проф. д.ф.н. Василка Радева – виден учен езиковед и ерудиран университетски преподавател в Катедрата по български език на Софийския университет.

Поклонението ще се състои на 24.06.2023 г. (събота) от 14.00 часа в храма „Свети Седмочисленици“.

Ректорът на Софийския университет се срещна със заместник-министъра на образованието и науката на Република Северна Македония

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна със заместник-министъра на образованието и науката на Република Северна Македония проф. д-р Агим Нухиу. На срещата бяха обсъдени възможностите за разширяване на сътрудничеството между двете държави в областта на висшето образование и науката.

Проф. дгн Христо Пимпирев бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На церемония, проведена в Конферентната зала в Ректората, проф. дгн Христо Пимпирев бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Отличието е във връзка с изключителните му заслуги и принос за изграждане на добри връзки между държавите, представени в Антарктида, развитието на българските антарктически експедиции и база и по повод неговия юбилей. Събитието се състоя в рамките на представянето на книгата на проф. Христо Пимпирев „Кредната еволюция на остров Ливингстън, Антарктика“.

"Усещане за бяло в дълбокото тъмно" – две арт инсталации в галерия „Алма матер“

На 20 юни в присъствието на преподаватели и студенти от Софийския университет и множество гости в галерия „Алма матер“ беше дадено начало на изявите на доц. д-р Добрин Атанасов и гл. ас. д-р Любен Кулелиев от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Софийският университет е домакин на Международна нумизматична конференция

В Аулата в Ректората на Софийския университет започна Международната конференция „Десетата съвместна среща на ECFN & Nomisma.org & Втори Български нумизматични четения“. В нея участват около 200 изследователи от над 20 страни. Научният форум ще продължи до 23 юни 2023 г.

Проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков взеха участие в Международния пленер по живопис в град Сомбор, Сърбия

От 11 до 18 юни 2023 г. в Сомбор, Сърбия беше проведен Международен пленер по живопис с участието на над 20 художници, които създадоха творби на свободна тема.

С изпит по немски език завършва втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2023/2024 година

В 14.30 ч. в 292 аудитория бе поставено началото на кандидатстудентския изпит по немски език. Кандидат-студент изтегли вариант номер 3. За този изпит заявления са подали 55 души. Председател на изпитната комисия е доц. Ренета Стоименова.

С изпит по география и с изпити-събеседване за специалности „Изобразително изкуство“ и „Графичен дизайн“ продължава втората кандидатстудентска сесия

В 9.00 ч. в 292 аудитория стартира кандидатстудентският изпит по география. За полагането му днес са подадени 65 заявления. Кандидат-студент изтегли вариант № 7 на теста.

С изпит по химия продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2023/2024 г.

В 9.00 ч. в аудитория 224 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по химия, за участие в който са подали заявления 718 кандидат-студенти.

Проф. д-р Анела Иванова беше избрана за декан на Факултета по химия и фармация на Софийския университет

На Общо събрание, проведено на 13 юни 2023 г., проф. д-р Анела Иванова беше избрана за декан на Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с 115 гласа.

Ректорът на Софийския университет беше избран за член на Управителния съвет на UNICA

На 15 юни 2023 г. в рамките на 33-то Общо събрание на Мрежата на европейските столични университети UNICA ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков беше избран за член на Управителния съвет на организацията.

(С) класическото образование - накъде?

В периода 29 май – 4 юни 2023 г. в България гостува проф. д-р Кристиан Лаес, преподавател по класически езици и антична история и култура в университета в Манчестър и председател на Европейското сдружение на преподавателите по древни езици в средното и висшето образование Euroclassica.

За втори път Биологическият факултет бе домакин на Националния ученически научен фестивал

26 отбора с общо над 70 ученици от научните клубове на Фондация "Сай Хай" в цялата страна представиха своето решение за актуален местен проблем на "Сай Хай Фест" тази година. Отборите се бореха за три големи награди - експертно жури определи победител в категориите “Най-добър щанд” и “Най-добра презентация”, а публиката избра свой фаворит чрез гласуване. Биологическият факултет към Софийския университет за втора година бе домакин на събитието.

Проф. дфзн Георги Райновски бе преизбран за декан на Физическия факултет на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 12 юни 2023 г., за декан на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе преизбран проф. дфзн Георги Райновски.

Неговата кандидатура за поста беше единствена. Проф. дфзн Георги Райновски беше избран с 87 гласа „за“.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 14 юни 2023 г. дни преди да навърши 90 години, почина проф. д.и.н Филип Панайотов, дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Доц. д-р Ивайло Найденов бе преизбран за декан на Богословския факултет на Софийския университет

На 13 юни 2023 г. Общото събрание на Богословския факултет преизбра доц. д-р Ивайло Найденов за декан на Богословския факултет на Софийския университет.

Алма матер бе домакин на Националните музикални награди за независима музика 2022-2023

В Аулата на Ректората на Софийския университет се проведе Церемония по връчване на годишните музикални награди за независима музика 2022-2023. Събитието се проведе съвместно с Катедра „Музика и мултимедийни технологии“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Честване на Деня на Португалия и художествен рецитал на стихове на Еуженио де Андраде

Катедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ и Научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“ при Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски" отбелязаха Деня на Португалия с тържествено честване и художествен рецитал на стихове на португалския поет Еуженио де Андраде.

Благотворителна изложба „Забранената зона“

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет се състоя официалното откриване на благотворителната изложба „Забранената зона“. Фотографиите на скъпоценни камъни, гледани през лабораторен микроскоп, са дело на модния дизайнер и гемолог Нури Димитрова. Събраните средства ще бъдат дарени на Астрономическата обсерватория на Софийския университет.

Изложбата „Вертикала и хоризонтала“ бе представена в Нишкия университет

На 9 юни в изложбеното пространство на Нишкия университет, Сърбия, беше представена експозицията „Вертикала и хоризонтала“ на преподавателите от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет.

Завърши випуск 2022 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет

315 абсолвенти от випуск 2022 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. Един от тях е пълен отличник.

На 12 юни 2023 г. започва регистрацията за класиране на кандидат-студентите за учебната 2023/2024 година

Процедурата по регистриране за класиране и подаване на документи за класиране е електронизирана и се извършва единствено на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg .

Вечер, посветена на Хорхе Луис Борхес

На 8 юни 2023 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се проведе вечер, посветена на творчеството на Хорхе Луис Борхес. Д-р Еухенио Лопес Ариасу (Университет на Буенос Айрес, Аржентина), славист, поет и преводач, изнесе едночасова лекция на тема „Национален и универсален. Борхес: две взаимосвързани поетики“. След лекцията беше представен сборникът „Тльон, Укбар & Orbis Universitarius. Четейки Борхес, който чете света“ със съставители гл. ас. д-р Лиляна Табакова и гл. ас. д-р Красимир Тасев.

Изложба и лекция на гл. ас. д-р Явор Грънчаров в Нишкия университет

На 9 юни в зала 12 на Нишкия университет, Сърбия, гл. ас. д-р Явор Грънчаров от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет представи своята самостоятелна изложба „Графичният дизайн – визуализация на идеи“. Същия ден той изнесе лекция с презентация на тема: „Софтуер за графичен дизайн и използването му при създаване на визуални образи и послания“ пред студенти и преподаватели от Нишкия университет.

С изпит по математика продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2023/2024 г.

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет бе дадено началото на конкурсния изпит по математика. Кандидат-студент изтегли тема № 1, по която ще работят 875 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

С изпит по биология продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2023/2024 година

В 9.00 часа в 272 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по биология, за участие в който са подали заявления 827 кандидат-студенти.

Празници на световни туристически дестинации – Румъния

В театралната зала в Ректората се проведе спектакъл от поредицата „Празници на избрани световни туристически дестинации“, организирани от студентите от ІV курс специалност „Туризъм” и техните преподаватели от катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет. На сцената на университетския театър бе представена дестинацията Румъния.

Седмица, посветена на Световния ден на околната среда в Център по компетентност Clean & Circle

Центърът по компетентност Clean & Circle посвети седмица на Световния ден на Околната среда. Студенти от специалността „Биомениджмънт и устойчиво развитие“ и магистърска програма „Екологична биотехнология“ представиха в няколко поредни дни своите екопроекти, свързани с иновации в биотехнологичното предприемачество. Акцентът беше поставен върху иновации в сферата на дълбоките биотехнологии за решаване на климатични екологични проблеми в технологизирани екосистеми управлявани от човека.

Премиера на студентската книга „Пътищата между страниците“

В изпълнената до краен предел Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация беше представена книгата „Пътищата между страниците“, създадена от студентите по книгоиздаване от втори курс. Сборникът е посветен на 25-ата годишнина от откриването на специалността „Книгоиздаване“. Изданието е резултатът от дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“ с преподавател д-р Георги Александров през академичната 2022/2023 година.

Участие на студенти от Факултета по педагогика в смесени интензивни програми по „Еразъм+“

През летния семестър на академична 2022-2023 г. студенти от Факултета по педагогика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ взеха участие в две смесени интензивни програми по „Еразъм+“ – „Стратегии за самостоятелно учене в цифрова среда“ (специалност „Педагогика“) и „Социална работа по време на криза“ (за студенти от специалност „Социални дейности“).

Посланикът на Република Корея у нас Ли Хо-шик бе удостоен с Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“, I степен

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се състоя официалната церемония по връчването на Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“, I степен на посланика на Република Корея в България Ли Хо-шик.

Специалност „Италианска филология“ проведе за първи път опознавателен тур на италиански език за ученици

На 6 юни 2023 г. гости на специалност „Италианска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха ученици от Италианския лицей в Горна баня, водени от своя учител Петър Симеонов.

Изложба „Историческите страници на Азербайджан“ гостува на 12-ия международен франкофонски фестивал "Солей"

За поредна година Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски" участва в Международния франкофонски фестивал “Солей”. 12-тото издание на фестивала "Солей", с което се отбелязват 30 години от членството на България в Международната организация на франкофонията, се провежда под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.

Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е първото бизнес училище в България, акредитирано от AMBA

На 5 юни 2023 г. Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ официално получи акредитация от международната Асоциация на MBA бизнес училищата (AMBA), един от водещите световни авторитети в бизнес образованието. С тази стъпка Стопанският факултет демонстрира постоянния си ангажимент към високи постижения в обучението по икономика и бизнес. Само 300 от най-добрите бизнес училища в света са в семейството на AMBA.

Посланикът на Китай в България връчи стипендии на студенти от български висши училища

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя церемония по връчване на стипендиите на китайския посланик за студенти от български висши училища с изучаване на китайски език. През тази година отличените младежи са 21. Наградените студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са Марцела Рангелова, Дарина Гъркова, Никол Якимова, Иванка Радкова, Ванесса Терзиева, Теодора Цончева, Михаела Първанова, Радостина Бикова, Преслава Андреева.

ФЖМК участва в Световната среща на българските медии

Между 1 и 4 юни 2023 г. в гр. Казанлък се състоя Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА). Темата на тазгодишното издание на срещата е “Медии и свобода”. Факултетът по журналистика и масова комуникация бе сред участниците в срещата наред с журналисти от 33 държави (включително България), сред които представители на 40 български медии от 16 страни и 13 български медийни групи, 3 обединения - Съюз на българските журналисти, Съюз на българските национални електронни медии и Съюз на издателите в България.

Академична конференция „Консултативни компетентности“

В Софийския университет се проведе академичната конференция „Консултативни компетентности“. Тя бе открита в Заседателна зала 1 в Ректората на 2 юни и продължи до 4 юни 2023 г.