Начало / Новини / Новини и събития / Лекция на президента на Република Армения в Софийския университет

   
Лекция на президента на Република Армения в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет президентът на Република Армения Вахагн Хачатурян изнесе публична лекция на тема: Armenian Еconomy: Facing Global and Regional Challenges. Президентът на Армения е на държавно посещение у нас по покана на българския държавен глава.

На събитието присъстваха представители на дипломатическия корпус, на правителството и парламента на Армения, официални гости, студенти, преподаватели и други представители на академичната общност.

1-5

Събитието бе открито от ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, който изтъкна, че Алма матер е активна институция в полето на международното сътрудничество и има над 350 споразумения с различни партньорски университети.

1-11

Всеки ден международни гости посещават най-стария и най-големия университет в България, изтъкна проф. Герджиков и подчерта, че не всеки ден сред тях има президент на друга държава. Именно заради това за нас е чест да приветстваме в Аулата президента на Република Армения Вахагн Хачатурян, отбеляза проф. Герджиков и представи накратко неговата биография.

1-10

Вахагн Хачатурян благодари за възможността да е в Софийския университет и да изнесе лекция пред академичната общност. Той изтъкна гостоприемното отношение, което среща в България и подчерта добрите отношения между българи и арменци още от времето на съвместното им съжителство в рамките на Османската империя.

1-9

Президентът припомни, че Армения първа е приела християнството като официална държавна религия, говори за символите на страната си и запозна присъстващите с известни нейни забележителности.

1-8

Основен акцент в лекцията на президента бяха глобалните и регионални предизвикателства пред арменската икономика днес. Вахагн Хачатурян засегна и влиянието на кризата от COVID-19 върху икономиката на страната.

1-13

Той се обърна към академичната общност на Софийския университет и изтъкна, че тяхната работа е най-важната, защото бъдещето ни зависи от тях и добре образованото младо поколение. Пожела им успех в професионален и личен план и покани всички на посещение в Армения за обмен на знания и опит.

1-3

Преди да изнесе лекцията, президентът на Република Армения Вахагн Хачатурян се срещна с ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков.