Начало / Новини

   

Новини и събития

Честване на Световния ден на португалския език във Факултета по класически и нови филологии

Тържествено честване на Световния ден на португалския език бе организирано от Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания на Факултета по класически и нови филологии и научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“ при факултета, учредена през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Камойш“ - Института за сътрудничеството и езика при Министерството на външните работи на Португалия.

Завърши випуск 2021 г. на Биологическия факултет

168 бакалаври и 86 магистри, възпитаници на Биологическия факултет, завършиха висшето си образование. Те получиха дипломите си на тържествена церемония в Аулата. С отличен успех завършват 24 дипломанти. Пълните отличници са 18.

Награда за академичната общност на специалност „Френска филология“

Екипът на специалност „Френска филология“, ръководен от ас. Владимир Сунгарски, получи Наградата за творческо писане в рамките на "Българският избор на награда Гонкур", организиран от Френския институт в България на 13 май 2022 г.

Завърши випуск 2021 на Историческия факултет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 117 бакалаври и магистри от Историческия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 11 от тях са пълни отличници. В рамките на тържеството доц. д-р Георги Николов и на проф. дин Константин Рабаджиев бяха удостоени с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Проф. Иво Грабчев и гл. ас. Калин Стайков от Алма матер бяха отличени с наградата „Питагор“

За четиринадесета поредна година Министерството на образованието и науката връчи наградите за наука "Питагор" на български учени и научни колективи със съществен принос за развитието на науката. Сред осемте наградени изследователи бяха отличени двама учени от Софийския университет – проф. д-р Иво Грабчев от Медицинския факултет и гл. ас. д-р Калин Стайков от Физическия факултет на Алма матер.

Прoф. Димитър Денков и проф. Пламен Калчев от Философския факултет бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На церемония в Аулата на Софийския университет проф. д-р Димитър Денков и проф. д.пс.н. Пламен Калчев бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Преподаватели и студенти от Геолого-географския факултет инсталираха автоматична метеорологична станция в Университетската ботаническа градина в София

На 19 май 2022 г. преподаватели от Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ и студенти от специалност „География“ на Геолого-географския факултет инсталираха в Университетската ботаническа градина в София автоматична метеорологична станция. Целта е да се възстановят метеорологичните измервания, които са се осъществявали на това място през периода 1887 – 1992 г.

Магистрите от випуск 2021 на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

На церемония, която се състоя в Аулата, 225 магистри получиха дипломите си за завършено висше образование. 26 дипломанти завършват с успех над 5.85, трима чуждестранни студенти са с успех над 5.80. Пълните отличници на випуска са шестима.

Кръгла маса на тема „Въздействието на емисиите на парникови газове върху селското стопанство и хранително-вкусовия сектор“

В Аулата на Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса на тема „Въздействието на емисиите на парникови газове върху селското стопанство и хранително-вкусовия сектор“. Организатори са Клийнтех България, Аграрният университет Пловдив и Софийският университет „Св. Климент Охридски“, в качеството си на Хъб мениджър на EIT Food за България.

Центърът за компетентност “Clean & Circle” представи сътрудничеството си с бизнеса пред посланиците от страните на ЕС

По инициатива на Френското посолство в България на 18 май 2022 г. се проведе посещение на пречиствателната станция за питейна вода на Veolia в Бистрица.