Начало / Новини

   

Новини и събития

Проф. Бисера Вълева с награда от Националната художествена изложба „Земята на Ботев“

В Регионалния исторически музей - Враца на 27 май 2024 г. бе открита Националната художествена изложба „Земята на Ботев“ и бяха наградени отличените автори в категории живопис, графика, скулптура, приложни изкуства, млад автор. В раздела за живопис наградата на името на Цено Тодоров бе присъдена на „Леденика“ III на проф. Бисера Вълева от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет.

Музикалният свят на Михаил Големинов, представен от д-р Анжела Тошева и Иван Керековски

В празничната атмосфера между тържественото честване на 30 години от създаването на специалност „Музика“ във Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май преподаватели и студенти от Катедра “Музика и мултимедийни технологии“ участваха в запомнящо се събитие.

Академична лекция на професор Ана Паула Коутиньо от Университета на Порто на тема „Антонио Рамош Роза – екопоет avant la lettrе“

По покана на катедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ на Факултета по класически и нови филологии и на научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“, учредена през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет и „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика, Португалия, проф. Ана Паула Коутиньо от Университета на Порто изнесе академична лекция, посветена на творчеството на видния португалски поет Антонио Рамош Роза, чиято 100-годишната се чества през 2024 г.

Тържествено награждаване на студентите, отличени в конкурса за превод на поезия от чужд на български език “Светът е в нас чрез езика и писмеността“

По повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май и в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет Факултетът по класически и нови филологии отпразнува езиковото многообразие на планетата и красотата на българския език чрез общофакултетска инициатива за студентски конкурс по превод от чужд на български език под надслов: “Светът е в нас чрез езика и писмеността“.

Изложба "Българската роза в творбите на деца от Азербайджан" на Празника на розата в Карлово

Изложбата "Българската роза в творбите на деца от Азербайджан" беше представена от Центъра за азербайджански език и култура на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по време на Празника на розата в Карлово.

Ден на очарованието на растенията

В навечерието на 24 май за пореден път Биологическият факултет на Софийския университет съвместно с Агробиоинститута (АБИ) на Селскостопанската академия се включи в Деня на очарованието на растенията (FoPD), международна инициатива, започнала през 2012 г. и придобиваща все по-голямо световно признание. Организира се през две години, нашата държава се присъединява през 2015 г.

Проф. д-р Георги Вълчев: „Ако искаме да ни има, трябва да започнем битката за езика си“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с академично тържество.

Проф. дфн Амелия Личева е поредният гост на студентското предаване „Университетът“ на Телевизия „Алма Матер“

Проф. дфн Амелия Личева - декан на Факултета по славянски филологии – разказа за многообразието от специалности и възможности за развитие и реализация на студентите от ръководения от нея факултет.

Ректорът на Бухарския държавен университет бе удостоен с Почетен знак на ректора на Софийския университет

Ректорът на Алма матер проф. д-р Георги Вълчев удостои ректора на Бухарския държавен университет, Узбекистан, проф. дин Обиджон Хамидов с Почетен знак на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за заслуги за установяване и развитие на академичното сътрудничество между двата университета.

Завършиха магистрите от випуск 2024 г. на Стопанския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 184 магистри от випуск 2023 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. С успех над 5,50 се дипломират 64 абсолвенти, от тях седем са пълни отличници със златни значки.