Начало / Новини / Новини и събития / Международното триенале на сценичния плакат отбелязва Европейския ден на езиците - 26 септември

   
Международното триенале на сценичния плакат отбелязва Европейския ден на езиците - 26 септември

Със серията „От А до Я“, монтирана на едно от най-оживените места в София, Международното триенале на сценичния плакат отбелязва Европейския ден на езиците - 26 септември. Изложбата е организирана с любезното домакинство на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и включва 32 широкоформатни винилa, разположени върху оградата на Центъра за източни езици и култури към Университета.

Всеки от плакатите е посветен на една от българските букви. Плакатите-букви, родени по идея на Международното триенале на сценичния плакат, са дело на четирима ярки майстори на това изкуство: Божидар Икономов (1943 – 2016 г.), Божидар Йонов, Георги Липовански и Людмил Чехларов. Повод за тази серия става едно безценно дарение от прочутото студио „Пентаграм“ - Плакатите с латинските букви, подарени на Триеналето от известната графична дизайнерка Пола Шер през 1995 година в Ню Йорк, провокираха създаването на колекцията „Българска азбука“. С тези плакати българските автори и сериозно, и с чувство за хумор повдигат противоречивите въпроси за „побългаряването” на латинските знаци, за неграмотното им внедряване в компютърното ни всекидневие, но най-вече развиват и убедително визуализират идеята за неизчерпаемата и вдъхновяваща образност на БУКВАТА.

1-1

От самото си създаване колекцията „От А до Я“ вече близо три десетилетия шества у нас и по света, неизменно предизвиква възторжени отзиви и все така продължава да привлича интереса на публиката и да е творческо предизвикателство към колегиалната общност. Сега, след цяла година в Бургас, плакатите се завръщат в София с внушителни формати и в пълния си вид.

Всички преминаващи край ъгъла на булевардите „Тодор Александров“ и „Опълченска“ ще могат да се срещнат с нещо различно, което внася цвят и разнообразие в заобикалящата среда.

2-2

Това е поредната изложба на открито, чрез която Триеналето връща качествения и смислен плакат в града и анонсира пред обществеността своето 10-то юбилейно издание, което заедно с още няколко съпътстващи инициативи ще бъде открито на 1 ноември 2022 г.

Десетото международно триенале на сценичния плакат е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г., а настоящата експозиция е в програмата на проекта „Плакатът: проекции и перспективи“, изпълняван с подкрепата на Национален фонд „Култура“.