Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет се провежда Международен колоквиум на Европейската космическа агенция

   
В Софийския университет се провежда Международен колоквиум на Европейската космическа агенция

Физическият факултет на Софийския университет е домакин на VIII-ия Международен колоквиум на Европейската космическа агенция. Фокусът е върху глобалните спътникови системи за навигация. Събитието се провежда в Аулата в Ректората и ще продължи до 16 септември 2022 г.

На колоквиума гостуват водещи учени в областта на космическите науки от 17 държави. Сред тях са и учени, разработили европейската спътникова система за навигация.

5-1

Доц. Гергана Герова, организатор на научния форум и ръководител Катедра „Метеорология и геофизика“ към Физическия факултет, откри събитието. Поздравителни адреси до участниците в колоквиума изпратиха ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и президентът Румен Радев.

1-1

Д-р Хавиер Вентура Травесет от Европейската космическа агенция съобщи, че „Мисията "Дженезис" на Европейската космическа агенция се очаква да бъде одобрена през ноември и спътник да бъде изведен още през 2027 г. Спътници ще бъдат изведени и около Луната, което също се планира за около 2027 година.

3-1

Международният колоквиум ще допринесе за развитието на глобалните навигационни спътникови системи като цяло на основата на научни подходи и особено за повишаване осведомеността на екипите, участващи в разработването на второто поколение спътници на европейската система за глобална навигация Galileo, както и последните научни постижения в областта на приложенията.

18

Събитието е безспорно признание за екипа от Катедра “Метеорология и геофизика” на Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Домакините от Софийския университет в последните 11 години активно разработват дистанционното сондиране на атмосферата с глобалните навигационни спътникови системи (ГНСС). Физическият факултет може да се похвали със собствена мрежа от високотехнологични ГНСС станции за мониторинг на атмосферата.

6-1

Целта на VIII-ия Международен научен колоквиум е да се направи преглед на най-новите постижения в областта на космическите технологии в полза на глобалната навигация. Колоквиумът традиционно събира членове на европейската научна общност и техните международни партньори, използващи ГНСС за изследванията си.

14-1

Линк към събитието: https://atpi.eventsair.com/gnss2022/