Начало / Новини / Новини и събития / Специалност „Тюркология“ в Софийския университет отбелязва своята 70-годишнина с научна конференция

   
Специалност „Тюркология“ в Софийския университет отбелязва своята 70-годишнина с научна конференция

В зала „Проф. Емил Боев“ в Центъра за източни езици и култури при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе официалното откриване на научна конференция, посветена на 70-годишнината от създаването на специалност „Тюркология“.

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, представители на дипломатически мисии у нас, заместник-деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Милена Братоева, преподаватели и студенти.

Ръководителят на Катедра „Тюркология и Алтаистика“ проф. Ирина Саръиванова откри празника, като изрази изключителното си задоволство да посрещне всички в залата. Тя отбеляза, че днес са се събрали настоящи студенти, бивши възпитаници и колеги, които със своята упоритост и всеотдайност са изградили и съхранили българската тюрколожка школа и благодарение на които се отбелязва 70-годишнината на специалността.

1-1

Проф. Саръиванова разказа накратко за специалност „Тюркология“, като отбеляза, че това е най-старата филологическа специалност, базирана на източен език у нас. Тя припомни още, че обучението по турски език е въведено в Алма матер през 1906 г., а през 1952 г. е създадена самата специалност. „Тя играе основополагаща роля за развитието на ориенталистичната и тюркологична наука в България и е от изключително значение за редица други приоритетни области, свързани с нашия език, история и култура като прабългаристика, славистика, българска история, българска етнография и фолклор, съпоставително езикознание и литературознание, балканистика, археология, архивистика, документалистика, нумизматика, сфрагистика, палеография и др.“, каза още проф. Саръиванова.

В своето приветствия ръководителят на Катедра „Тюркология и алтаистика“ отбеляза още, че катедрата работи за изграждане на своеобразен мост между две култури. Като част от Факултета по класически и нови филологии специалността следва академичните традиции на филологическата научна общност на Софийския университет и е сред основополагащите специалности на Центъра за източни езици и култури, водещ фактор в българската ориенталистика.

1-2

Проф. Саръиванова акцентира и на важното място на специалност „Тюркология“ в българската хуманитаристика и подчерта, че единствено в нея се обучават специалисти по съвременен турски език, османски език, основните тюркски езици и други два алтайски езика, като дава възможност паралелно с тях да се изучават арабски и персийски език.

Нашите възпитаници получават солидна подготовка по турска литература, езикознание, история и обществознание на Турция, запознати са с различните аспекти на съвременната реалност в Република Турция. Знанията и уменията на нашите възпитаници се оценяват високо и те се реализират във водещи организации и институции в държавния и частния сектор у нас, получават признание и в чужбина, в това число и в Република Турция“, каза още проф. Саръиванова.

Накрая тя изрази надеждата си, че научната конференция, посветена на 70-годишнината на специалност „Тюркология“, ще предостави възможност на академичната общност да демонстрира резултатите от своите академични изследвания и с това да се превърне в ярка изява на българската тюркологична и алтаистична школа в Софийския университет, пожела успешна работа на всички и честити празника на колегите си.

1-4

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков отправи приветствие от свое име и от името на академичната общност на Алма матер и изрази задоволството си да присъства на откриването на конференцията. Той ги поздрави и за организирания научен форум и подчерта, че това е поредното доказателство, че те не спират да развиват и обогатяват преподавателската си и научна дейност. Проф. Герджиков изрази гордостта си, че именно в Софийския университет е създадена тази специалност, както и от това, че екипът на катедрата са достойни последователи на основоположниците й, а през годините са развили и утвърдили високия й авторитет. „Бих искал да поздравя всички вас, които работите с висок професионализъм и всеотдайност, и откривате пред младите хора нови светове“, каза още ректорът и изрази увереността си, че и занапред ще развиват своята преподавателска и научна дейност и ще имат поводи да се гордеят с възпитаниците си. Той се обърна и към студентите, като им пожела да не спират да търсят знанието, да бъдат упорити, достойни последователи на своите преподаватели и да намерят реализацията, която ще им носи удоволствие и удовлетворение.

Накрая ректорът честити празника на колегите си и им пожела на добър час.

1-3

Проф. Герджиков допълни още, че през последните години използва специалността като позитивен пример за това защо трябва да се съхранява всяка специалност и всяко научно знание. Той припомни, че през 80-те години е имало колебания за много специалности дали да бъдат съхранени. Специалност „Тюркология“ е имала своите трудни моменти, в които не е имала дори студенти, но тогава държавата е взела правилното решение да я запази и само след няколко години се видя, че това е било един далновиден ход, защото изведнъж имаше нужда от много специалисти в тази област. „Така че вашите възпитаници станаха един от най-търсените, да не говорим пък за научните ви занимания. Свидетел съм на вашите успехи и ви желая голям успех и в бъдеще. Следващите 70 да са още по-успешни“, пожела проф. Герджиков.

1-5

Посланикът на Република Казахстан у нас Темиртай Избастин поднесе специален поздрав по повод юбилея на катедрата и пожела бъдещи успехи. Той подари на катедрата „Тюркология и алтаистика“ албум на казахския писател основател на казахската съвременна писменост и литература Аба̀й Кунанба̀ев.

Заместник-деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Милена Братоева също поздрави колегите си и им пожела много успехи. Тя отбеляза значимостта на специалността и допълни, че след „Тюркология“ във времето постепенно вече несъществуващата катедра по ориенталистика прерасна в Центъра по източни езици и култури. По думите й всички специалности в центъра дължат своето съществуване на усилията на една плеяда изтъкнати ориенталисти и тюрколози.

1-6

Поздравителни адреси бяха изпратени от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и от ръководителя на Катедра „Методика на чуждоезиковото обучение" във Факултета по класически и нови филологии.

Двудневната конференция продължи с научни доклади. Тя се осъществява със съдействието на Фонд „Научни изследвания“ към Софийския университет и събира тюрколози и приятели на тюркологията, които ще обсъдят теми в областта на тюркологията. Предвидени са да бъдат изнесени 35 доклада, разпределени тематично в направленията „Език и история“ и „Литература, култура и общество“. Докладите на участниците ще бъдат публикувани в отделно издание.

1-1

В рамките на събитието студентите представиха кратка културна програма, на която рецитираха стихове на турски, азербайджански и казахски езици, показаха азербайджански народен танц, както и постановка на една от историите на прочутия хуморист Насреддин Ходжа.

2-2

В края на тържеството студентите получиха грамоти и награди за студентски конкурс в категории – преводи, рецитиране на поезия и написване на есе.

5-5
3-3
4-4