Начало / Новини / Новини и събития / Центърът за азербайджански език и култура участва в Панаира на езиците

   
Центърът за азербайджански език и култура участва в Панаира на езиците

От 2001 година по инициатива на Съвета на Европа ежегодно на 26 септември се отбелязва Европейският ден на езиците. Езикът е средство за постигане на по-добро разбирателство между различни народности и култури, а многоезичността на европейския контитент въодушевява.

На 17 септември 2022 г. на площад "Славейков" в столицата се проведе Панаир на езиците. Целта на празника е да насърчи младите да учат чужди езици и да се запознаят с тях от по-близо. Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски" от 2019 година участва активно във фестивала на езиците като представя на гостите азербайджански език.

1-1

Тази година освен представянето на щанда с материали на центъра и Мониторингов център към Държавна езикова комисия на Азербайджан, центърът се включи и в инициатива по прочитането на приказки.

1-5

Едната бе азербайджанската приказка "Джъртдан" ("Мъниче"), а другата - "Червената шапчица", която беше прочетена на 14 европейски езика, включително азербайджански. Центърът представи и филм на азербайджански език, съпроводен със субтитри на английски и български.