Начало / Новини / Новини и събития / Научна конференция „Граждански активизъм и човешки права в полето на съвременната история"

   
Научна конференция „Граждански активизъм и човешки права в полето на съвременната история"

В Заседателна зала 2 в Ректората започна научна конференция, реализирана в рамките на проект „Граждански активизъм и въпросът за човешките права в полето на съвременната история“, НИС – 80-10-10/10.05.2022 г., и подкрепена от Катедра „Нова и съвременна история“ към Историческия факултет.

Двудневният научен форум бе открит от декана на Историческия факултет доц. Мира Маркова, която поздрави колегите си за инициативата. Тя заяви, че въпросът за гражданските права в рамките, в които е поставен в програмата на конференцията, действително е една от най-горещите теми.

1-1

„Няма по-силно и стойностно събитие от това човек да може да изрази позиция. Това, което се опитваме да провокираме у младите хора, е способността да говорят, не да мълчат, способността да са смели и да застават зад думите си“, каза доц. Маркова и допълни, че темите в конференцията са достатъчно разнообразни, за да видим, че в историческите епохи гражданското общество отново е поставено на изпитание и в нашата съвременност за пореден път виждаме сблъсък на демокрацията и свободата и съответните авторитарни режими. Деканът на Историческия факултет отбеляза, че няма нищо по-силно от човешкия дух и неговата свобода.

1-2

В своето приветствие доц. Маркова допълни още, че сме свидетели как се разпадат идеи, как се разпадат авторитарни режими, как се създават нови авторитарни режими и подчерта, че темите, които ще се поставят на конференцията, са изключително актуални.

Накрая тя поздрави колегите си за екипа, който са изградили и за усилената им работа. Тя пожела на добър час на конференцията и изрази убеждението си, че дискусиите ще бъдат ползотворни.

1-3

Научният форум продължи с пленарния доклад на проф. д-р Веселин Янчев „Търновската конституция и човешките права“.

В рамките на конференцията са предвидени панелни дискусии и тематични сесии по ключови теми, свързани с предизвикателствата на съвременния свят и мястото на човека в него.

1-4

Програма