Начало / Новини / Новини и събития / Фондация „Първите три минути“ дари автоматичен дефибрилатор на Софийския университет

   
Фондация „Първите три минути“ дари автоматичен дефибрилатор на Софийския университет

В навечерието на 16 октомври, когато се отбелязва Световния ден на рестартирането на сърцето, Фондация „Първите три минути“ дари на Софийския университет автоматичен дефибрилатор.

Автоматичният външен дефибрилатор е осигурен със средства, събрани по проект "Животът има нужда от неочаквани герои" на фондация "Първите три минути" в кампанията "Избери, за да помогнеш" на Райфайзенбанк (КВС банк) и собствени средства на фондацията.

2-2

Дефибрилаторът беше връчен на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков от проф. Иво Петров, който подкрепи проекта.

Проф. Анастас Герджиков изказа благодарност за дарението и припомни, че от 2018 година във Физическия факултет на Софийския университет работи първият дефибрилатор за обществено ползване. В Ректората на Софийския университет преподават, учат и работят две трети от членовете на академичната общност. Дареният днес автоматичен дефибрилатор ще бъде поставен на едно от най-оживените места в сградата. Предстои обучение на представители на Софийския университет за оказване на първа помощ с апарата.

1-1

Фондация „Първите три минути“ избра Софийския университет за бенефициент на дарението заради водещата роля на най-стария български университет в образоването на младите хора, бъдещите лидери в обществото.

Сърдечният арест е една от най-честите причини за преждевременна смърт в цивилизования свят и повишаването на информираността на обществото и обучението за оказване на първа помощ с автоматичен външен дефибрилатор е от ключово значение за драматично повишаване на преживяемостта.

Инициативата е част от кампанията за отбелязване на Световния ден на рестартирането на сърцето.