Начало / Новини / Новини и събития / Катедра „Японистика“ отбеляза Европейския ден на езиците с троен празник

   
Катедра „Японистика“ отбеляза Европейския ден на езиците с троен празник

На датата, посветена на стремежа към интеркултурна комуникация чрез изучаване на чужди езици, катедра „Японистика“ организира троен празник на словото. Тематично обвързани с котодама – концепцията за творческата магична сила на словото – бяха отбелязани Европейският ден на езиците (на 26 септември), Денят на отворените врати на катедрата и 70-годишният юбилей на доайена на академичната японистика – проф. дфн Бойка Елит Цигова. Събитията бяха част от 33-те Дни на японската култура в България.

Мотивът за езика и ролята му за разширяване на кръгозора и хоризонтите на младите хора, просветителската мисия на преподавателите по чужд език и култура, както и приносът на проф. Цигова за полагане на здрави основи за изграждането на знакови образователни и академични мостове между Япония и България бяха многократно отбелязани в поздравителни адреси от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, Временния и пълномощен посланик на Япония в България Н.Пр. Хироши Нарахира, декана на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, директора на ЦИЕК проф. Иво Панов, представители на студентската общност в лицето на Студентския клуб на япониста и множество приятели на японистиката в България.

1-3

Положено беше и началото на една традиция: връчване на почетен плакет за цялостен принос към развитието на японистиката в България.

1-5

Първи носител на тази награда е първостроителят на българската японистика проф. Бойка Цигова. Зала „Емил Боев” в Центъра за източни езици и култури беше изпълнена с десетки студенти, колеги, съмишленици и почитатели на японската култура, официални лица и чуждестранни гости.

1-4

Друго важно събитие, което организира „Японистика“, е възраждането на Балканския лагер по японски език и култура. Той се проведе след четиригодишно прекъсване. Осмото издание се проведе между 25 и 29 септември 2022 г. под ръководството на гл. ас. д-р Цветомира Иванова и със съдействието на целия екип на катедрата, студенти и преподаватели от университетите Бабеш Бояй, Християнския университет „Димитри Кантемир“ (Румъния), Белградския университет (Сърбия), Университета по маркетинг в Чанаккале (Турция) и домакините от Софийския университет съпреживяха четиридневен празник на интеркултурната комуникация с помощта на японския език и култура. Двадесет студенти и девет преподаватели взеха участие в празника на насърчаването на изучаването на един толкова далечен език като японския

1-10

Балканският лагер по японски език и култура е знаков с разнообразните си дейности, вариращи в широкия диапазон от академични занятия по език, семинари по калиграфия, шоги и кото, работилнички за японска храна, до походи на Витоша и учебна екскурзия до Пловдив. Тази година основна тема беше „Градската култура”, която тема бе разгърната богато от лекторите, сред които значими преподаватели и творци от Япония, Германия, Русия и Швейцария.

1-7
1-11

Лагерът се осъществи с любезното съдействие на Японската фондация и с подкрепата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Организаторите благодарят на всички лектори доброволци, които помогнаха това събитие да се превърне в значим празник на знанието и връзката с Япония.

1-1