Начало / Новини / Новини и събития / Първата конференцията на INSAIT стана безпрецедентно събитие за региона

   
Първата конференцията на INSAIT стана безпрецедентно събитие за региона

Конференция на INSAIT под мотото Emerging Trends in AI and Computing Research се проведе на 30.09 и 01.10.2022 в зала „Джон Атанасов“, София Тех Парк, с участието на 16 световноизвестни изследователи от Google, Waymo, AWS, MIT, ЕTH Zurich, EPFL, Max-Planck, и Yale, които представиха в София последните достижения в информатиката и изкуствения интелект.

Конференцията отбеляза прецедент не само за България, но и за региона още с първото си провеждане, срещайки над 1000 гости с плеяда от световни технологични лидери, които са и ментори в докторантската програма на INSAIT. Въпреки неколкократното увеличаване на броя на местата, капацитетът на залата не позволи на няколкостотин желаещи да посетят събитието.

Проф. Мартин Вечев, архитект на INSAIT, откри конференцията и представи стратегията на INSAIT за създаване на технологична екосистема, базирана на изследвания от световно ниво. Събитието очерта темите, върху които ще работи INSAIТ, а лекторите представиха последните си разработки и иновации, които са част от технологичното бъдеще на човечеството, сред които:

● Обработката на естествен език от д-р Тутанова от Google Research и проф. Драгомир Радев от Йеил;

● Автономни превозни средства, които предвиждат поведението на заобикалящия свят, представени от д-р Драгомир Ангелов, научен директор на Waymo (автономната кола на Google);

● Триизмерно моделиране на човешкото тяло и създаване на цифрови двойници от проф. Отмар Хилигес (ETH Zurich);

● Системи за защита на безжични комуникации и автомобили от последно поколение от проф. Сърджан Чапкун (ETH Zurich);

● Математическите модели, които гарантират създаването на надеждни и сигурни системи за изкуствен интелект от проф. Мартин Вечев;

● Хардуерните архитектури на бъдещето и следващото поколение компютърни системи от проф. Онур Мутлу (ETH Zurich и Carnegie Mellon) и редица други.

post-conf-bg (1)

Над 250 ученици от Софийската математическа гимназия, Природо-математическата гимназия и други училища от страната имаха възможността да се докоснат до световноизвестните учени и да надградят интересите си, като черпят информация от хората, които определят бъдещите технологии.

Конференцията бе приветствана с огромно въодушевление от българската технологична екосистема, включваща инженери от водещи IT компании, предприемачи, инвеститори, както и от министър Пулев, представители на президентската администрация, Софийския университет “Свети Климент Охридски”, БАН, дипломати, журналисти, гости от чужбина и други организации и институции.

Всички записи от презентациите ще бъдат качени на сайта на конференцията и на YouTube канала на INSAIT .