Начало / Новини / Новини и събития / Музеят за история на радиото в България „Проф. д-р В. Димитров” с впечатляващо дарение

   
Музеят за история на радиото в България „Проф. д-р В. Димитров” с впечатляващо дарение

Музеят за история на радиото в България „Проф. д-р В. Димитров” към Софийския университет преди дни получи впечатляващо дарение от български стари радиоприемници, произведени в периода между 1927–1944 г. До този момент музеят е получавал дарения от 3-4 радиоапарата наведнъж, но сега те са 35. Дарителят е Николай Бимбалов от Пловдив.

Николай Бимбалов е млад колекционер, а желанието му е повече хора в България да видят и да научат какви красиви, различни и многобройни радиоприемници са правили родните производители в началото на миналия век.

 

1-5
1-1

Николай Бимбалов с красивия радиоприемник УНИВЕРСАЛ, произведен от фабриката на Светозар Пренеров в Бургас в началния период от нейното съществуване

Музеят ще съхрани за бъдещите поколения цялото дарение на Н. Бимбалов, което е изключителен принос към експозицията му.

1-2

Радиоприемник „Тулан”, снимка Антон Кръстев

От създаването на Музея през 1998 г. по идея на неговия патрон – проф. д-р Веселин Димитров, до сега е изминат доста дълъг път – почти четвърт век. В неговата сбирка може да се видят уникални експонати. Между тях са два от първите микрофони – въгленови, райсови, работили още от началото на 30-те години в Българското радио и дарени от инж. Асен Маринов. Друг изключителен експонат е единствената многопътна, живачна, изправителна лампа, използвана в радиопредавателя край Стара Загора от 1936 г., която Районната радиостанция „Стара Загора” подари на Музея след прекратяване на работата на предавателя. Сред експонатите е и единствената в България Карта на радиопредавателите в Европа, Америка и Северна Африка, чийто създател и дарител е художникът график Владимир Димков.

1-4

Изглед от Музея. Сн. Захари Миленков

Могат още дълго да се изброяват различни стари грамофони, радиоапарати, професионални магнетофони, грамофонни плочи (от 1906 г. до наши дни), звукозаписи, писмени документи и снимки, които съставляват огромното богатство на Музея „Проф. д-р В. Димитров”. Началото на събирането, съхранението и документирането на ценните експонати поставя първият уредник Захари Миленков.

Музеят „Проф. д-р В. Димитров” се намира във Факултета по журналистика и масова комуникация (ул. „Московска“ 49) и работи всеки вторник и петък от 14.00 до 19.00 ч. и всяка сряда и събота от 10.00 до 15.00 ч. Посещението е безплатно.

1-3

Радиокарта на предавателните станции в Европа, сн. А. Кръстев.

1-6

Един от първите микрофони, снимка Антон Кръстев