Начало / Новини / Новини и събития / Международна научна конференция „Изтокознанието – традиции и съвременност“ в памет на проф. дфн Александър Федотов

   
Международна научна конференция „Изтокознанието – традиции и съвременност“ в памет на проф. дфн Александър Федотов

В Аулата на Софийския университет се състоя Международна научна конференция „Изтокознанието – традиции и съвременност“ в памет на проф. дфн Александър Федотов. Конференцията се организира от Факултета по класически и нови филологии при Алма матер, Центъра за източни езици и култури при Факултета по класически и нови филологии, Центъра по кореистика „Проф. дфн Александър Федотов“, Фондация „Александър Федотов“ и Научно-образователен център „Ал-Фараби“.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев поздрави всички участници в този забележителен форум: „Защо казвам забележителен? Защото проф. Федотов беше забележителна фигура и всички форуми, които са свързани с неговото име и дело, носят същите характеристики“. Той отбеляза, че е имал щастието професионалният му път да го срещне с проф. Федотов и то в години, когато е навлизал в дебрите на административното управление на университета. Доц. Вълчев припомни, че проф. Федотов е бил зам.-декан на Факултета по класически и нови филологии, зам.-ректор на Софийския университет, член на Съвета на висше образование, председател на Висшата атестационна комисия.

3-3

Доц. Вълчев изтъкна, че администрирането е труден и деликатен процес, а със своята човешка топлота и добронамерен подход проф. Федотов е успял да разреши наглед трудни, почти неразрешими проблеми. „Той беше човек над границите. Умееше да вниква в кода на различните култури и самият му живот представляваше пренасянето на една многовековна научна традиция на българско поле, което той направи изключително успешно и заслужава нашите вечни адмирации“. Доц. Вълчев изрази благодарността си към Факултета по класически и нови филологии, Центъра за източни езици и култури, Центъра по кореистика, Научно-образователния център „Ал-Фараби“ и Фондация „Александър Федотов“, тъй като те показват как една академична колегия трябва да носи своето достойнство и своите достижения през времето.

По думите на доц. Вълчев проф. Федотов е прехвърлил в Университета нещо фундаментално в източните култури – образа на духовния водач, на човека, който се ползва с авторитет на хората около себе си, нещо, което е малко чуждо на нашия балкански свят и изрази надежда тази традиция да продължи, за да не загубим част от нашата памет и идентичност. „На добър час на всички участници в конференцията и нека делото на проф. Федотов да пребъде в бъдещето напред“, каза в заключение доц. Георги Вълчев.

1-1

В рамките на събитието бе прочетен поздравителен адрес от името на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова. В него тя заявява, че целият живот на проф. дфн Александър Федотов бе посветен за приближаване към нас на Изтока и източната мъдрост. „Александър Федотов намери верни последователи, създавайки Центъра за източни езици и култури. Книгите му са живи и днес, често препрочитаме преводите му на азиатски поговорки и синтезирана философия от Китай, Корея, Монголия, Индия, Индонезия“, се казва още в поздравителния адрес.

В него вицепрезидентът припомня символичната мисъл за вратата, за тънката граница между външния свят и вътрешния мир на човека. Вратата, зад която е скрито доброто, трудно се отваря, а вратата, зад която е скрито злото, трудно се затваря. Г-жа Илияна Йотова поздравява всички за организирането на международната научна конференция „Изтокознанието – традиция и съвременност“, за богатството и разнообразието от теми не само в сравнителното езикознание, а и от медицината, изящните изкуства, географията, историята, класическото конфуцианство, дипломацията. В адреса си вицепрезидентът отбелязва още, че виждаме колко много приятели е спечелил Александър Федотов и колко много врати с добрини е отворил. „Научната упоритост е най-верният, най-искреният начин да бъде продължена благородната му кауза“, се казва още в поздравителния адрес. Накрая вицепрезидентът пожелава успех на конференцията.

4-4

В своето поздравително слово деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова заяви, че е имала невероятното щастие да работи с проф. Федотов и че неговото вдъхновение са й били невероятна опора в пътя й в Университета. „Когато преди четири години го загубихме, това беше една загуба, която по никакъв начин не можеше да бъде преодоляна. Но аз вярвам, че днес сме се събрали тук, не само за да почетем неговата памет, но и да покажем, че делото му живее чрез това, което ние, неговите ученици, пренасяме в бъдещето – неговата мъдрост от неговото дело“, каза още проф. Данова. Тя цитира Хенри Джеймс който задава въпроса „Има ли живот след смъртта“. И отговорът е – да, тялото умира, но това, което остава, е тази следа в съзнанието на хората. „И аз вярвам, че днес ние сме тук точно заради това – че следата не е заличена, следата е там и че за нас делото на проф. Федотов това, което по някакъв начин ни прави малко по-добри и малко по-настоятелни в нашата собствена изследователска дейност, в нашата собствена работа“.

2-2

Деканът обърна внимание на създадените от проф. Федотов специалност „Кореистика“, Център по кореистика и отбеляза, че нямаше да имаме днес тези ентусиазирани студенти, на които днес се радваме. Проф. Данова допълни, че проф. Федотов никога не спираше, вървеше непрекъснато напред и беше един от основните двигатели за създаването на една от другите успешни специалности във Факултета по класически и нови филологии - "Южна, Източна и Югоизточна Азия“.

Проф. Данова сподели какво тя е научила от него, един от най-важните уроци на проф. Федотов, и това е много близко до тибетската мъдрост, която казва, че просто е нужно да се прави това, което е необходимо, да се стараем да правим дори най-малките позитивни неща и да се отказваме от всички негативи. Само благодарение на натрупване на позитивни впечатления, имаме шанс да се развиваме и да постигнем освобождение и просветление. Накрая проф. Данова пожела успех на международната конференция.

5-5

Снежана Тодорова, съпруга на проф. Федотов и председател на Съюза на българските журналисти, се обърна към организаторите на конференцията с признателност за усилията и всичко, което са направили в памет на проф. Федотов. По думите й той заслужава да бъде помнен, да се уважи приносът му за развитието на българското изтокознание. В изказването си Снежана Тодорова отбеляза, че за неговия принос може да се говори дълго. Бил е човек с разностранни интереси, но в основата е бил интересът му към Изтока. Тя отбеляза, че негова втора родина е била България и благодари на колегите от ЦИЕК, поставили паметна плоча в сградата на Центъра с цитата на проф. Федотов „На сърце ми е цяла Азия“. Проф. Федотов е казвал, че в Азия и от Азия научаваме нещо ново и винаги трябва да сме отворени за това ново. Снежана Тодорова благодари на всички, които помнят проф. Федотов и продължават неговото дело: „А неговото дело съм сигурна, че ще пребъде, защото той остави изключителни ученици – хора, колеги и ученици-студенти, които сега са водещи в най-добрите катедри на Алма матер“.

Присъстващите на събитието посланици също изказаха своята признателност към проф. Федотов за съвместната им работа и поздравиха организаторите на конференцията, а приятели и колеги на големия български учен споделиха своите спомени.

Двудневният научен форум продължи с пленарни доклади.