Начало / Новини / Новини и събития / Дни на първокурсника в Софийския университет

   
Дни на първокурсника в Софийския университет

През септември и октомври 2022 г. студентите от горен курс в Софийския университет "Св. Климент Охридски" организираха посрещане на своите колеги първокурсници. С много игри, но и с полезна информация и съвети "Как да оцелеят в СУ" от първа ръка и много любов различните Факултетни студентски съвети, клубове и студентски организации приветстваха колегите си в единадесет от факултетите на Софийския университет.

Събитията бяха осъществени с подкрепата на Студентския съвет при Софийския университет и деканските ръководства на факултетите и се превърнаха в шарено и вълнуващо начало на академичната година.

Фрешърс на Философски факултет

На 29 и 30 септември 2022 г. се проведе двудневен Фрешърс на Философския факултет. На събитието дойдоха близо 200 от новоприетите студенти във Философския факултет. В първия ден първокурсниците се запознаха с историята на факултета, как се използват библиотечното пространство, както и онлайн платформите на Университета.

1-1

Във втория ден имаха възможността да зададат въпроси относно своята специалност на колеги от горните курсове или наскоро завършили студенти. Денят приключи с парти пред сградата на Философския факултет, където първокурсниците имаха възможността да се запознаят със своите колеги и да изградят нови контакти и познанства.

1-2

 

Ден на първокурсника в Юридическия факултет

На събитието, което се проведе на 30.09.2022 г., присъстваха повече от 200 първокурсници.

1-3

Тази инициатива за въвеждане на първокурсниците в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски” е с тригодишна традиция. Участниците имаха възможността да се срещнат с декана проф. д-р Даниел Вълчев и с част от деканското ръководство и да им зададат своите въпроси. От своя страна представители на Факултетния студентски съвет показаха основните зали за обучение в Ректората и разказаха за студентския живот в любимия им факултет. Желаещите се запознаха с историята и величието на Аула Магна и се докоснаха до академичния живот, започвайки своето приключение от Централната университетска библиотека до музея на Университета.

1-4

Първокурсниците останаха очаровани както от атмосферата на Юридическия факултет, така и от топлото посрещане.

“Boot camp”- Денят на първокурсника в Историческия факултет

Събитието “Boot camp”- Денят на първокурсника в Историческия факултет се проведе на 30 септември 2022 г. Студентите се запознаха с част от академичната общност на факултета. Доц. Маркова – декан на Историческия факултет, ги приветства емоционално и ги вдъхнови да следват пътя на науката.

1-5

Студентите посетиха и повечето аудитории на факултета, както и значимата 65-та аудитория, в която освен всички обяснения за изпити и преподаване, се запознаха и със структурите Студентския съвет, клубовете на Софийския университет и др. За завършване на обиколката из университета, колегите първокурсници изкачиха стълбите към Аулата.

1-6

Събитието продължи със забавен куиз, играене на бордова игра - "Битката на Балканите - Ерата на Калоян" и други. Новите колеги си тръгнаха с усмивки и желание за още събирания.

Freshers' Weekend 2022 - Факултет по математика и информатика

Freshers' Weekend 2022 във Факултета по математика информатика премина повече от успешно. Регистрираните участници за поредна година бяха над 400. Събитието се проведе в периода 30 септември - 2 октомври 2022 г., като имаше различни дейности – тиймбилдинг игри, мини турнири, танци, лекция, предизвикателства, любимият на всички final destination.

1-7

Голямата изненада за всички тази година беше участието на The Comedy Club Sofia, които забавляваха фрешърите на място във факултета със своето комедийно шоу. На събитието имаше фотобудка, за да запечатат участниците спомените от началото на студентските си години. Събитието завърши с награждаване на победителите от мини турнирите, много нови приятелства и много усмивки по лицата на всички.

FRESHERS 22: Обиколи света с Факултета по класически и нови филологии

През изминалия уикенд всички първокурсници от Факултета по класически и нови филологии бяха пътници на полета на „FRESHERS 22: Обиколи света с ФКНФ“.

През първата част на околосветското пътешествие деканското ръководство изнесе презентация с изключително полезна и важна информация, като например какво са кредити и за какво са необходими, говориха за програмата „Еразъм +“ и как може да се участва в нея, към кого може да се обръщат студентите при въпроси, свързани с обучението в университета. Следващата дестинация беше презентацията за Студентския съвет и Факултетния студентски съвет, от която стана ясно каква е същността на тези две много важни и ценни за студентите структури. Благодарение на прекрасните презентации на специалностите младите колеги усетиха атмосферата на различни светове и култури. През първия ден първокурсниците се запознаха с катедрите: „Англицистика и американистика“, „Японистика“, „Германистика и Скандинавистика“, „Кореистика“, „Класическа филология“, „Класически изток“, „Португалистика и лузофонски изследвания“.

Освен образователната част, имаше и забавление като "Човешкото бинго", което се оказа едно от любимите неща на студентите през първия ден. Благодарение на тази игра се случиха запознанства с нови хора, а за организаторите беше изключително вълнуващо и трогващо да са част от този процес. Победителите получиха награди от СУниформа и Студентския съвет.

Първият ден приключи с невероятното изпълнение от @Лингвакорд.

1-8

Приключението на Факултета по класически и нови филологии продължи с ден 2-ри от програмата, който се проведе в Центъра за източни езици и култури. Институт „Седжонг“ представиха корейското традиционно музикално изпълнение самулнори, а след това всеки студент имаше възможността да пробва да свири на инструментите. След това вълнуващо преживяване присъстващите отново се потопиха в света на езиците и се запознаха с катедрите „Тюркология и алтаистика“, „Романистика“, „Африканистика“, „Китаистика“, „Испанстика и португалистика“, „Арабистика“.

1-9

В почивката домакините-студенти от Центъра по източни езици и култури бяха подготвили една нетрадиционна кафе пауза - японска чаена церемония с матча чай.

След кратка почивка, всички заедно със своите фасилитатори потеглиха към следващото приключение - "Treasure Hunt". Всички 10 отбора имаха загадки за двете основни сгради на факултета - ЦИЕК и Ректората, в които трябваше да бъдат открити залите, където ще се провеждат лекциите. Първата спирка беше ЦИЕК, откъдето потеглиха всички отбори и се впуснаха стремглаво в търсене на аудитории. Следващата спирка беше Ректората, която си беше предизвикателство за всеки. Благодарение на тази игра, студентите успяха да опознаят местата, в които предстои да прекарат едни от най - запомнящите и невероятни години.

1-10

За победителите имаше награди, предоставени от спонсорите Colibri и от преподавателите от различни катедри.

Организаторите благодарят на деканското ръководство за помощта, за предоставените книги и за оказаната подкрепа, на спонсорите Редбул , Руубар, Колибри, на @лингвакорд и Институт „Сенджонг“ за невероятните им изпълнения, както и на всеки един, дошъл на събитието.

Ден на първокурсника във Факултета по журналистика и масова комуникация

За четвърта поредна година Факултетният студентски съвет към Факултета по журналистика и масова комуникация организира събитието „Ден на първокурсника във ФЖМК“, което се проведе на 1 октомври 2022 г. Инициативата тази година привлече рекорден интерес, като беше посетена от над 100 първокурсници от специалностите „Журналистика“, „Връзки с обществеността“, „Книгоиздаване“ и „Комуникационен мениджмънт“.

1-11

Студентите имаха възможността да опознаят своите колеги чрез човешко бинго и предизвикателство за построяване на кула от спагети, да получат отговор на всичките си въпроси, да изпробват техниката в студиото на радио "Реакция" и Телевизия "Алма матер", а накрая се сдобиха с подаръци, които ще им помогнат в студентския живот.

1-12

Организаторите благодарят на колегите от Студентския съвет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за доверието и предоставените средства и на декана на факултета проф. д-р Веселина Вълканова за подкрепата й при всеки възникнал проблем. Изключително доволни са и от съвместната работа с AMTV, които посрещнаха всички в студиата на студентската телевизия и приветстваха първокурсниците в голямото семейство на Софийския университет, като заснеха случилото се през целия ден. Подготвените подаръци и игри за новите колеги бяха подготвени заедно с "Биопрограма", "Sweet Plus" и Българската асоциация за семейно планиране.

„Свежарки 22“ – Факултет по славянски филологии

Нотка свежест в Софийския университет “Свети Климент Охридски” бе внесена и във Факултета по славянски филологии на 1 и 2 октомври 2022 г. Събитието “Свежарки” бе организирано от Факултетния студентски съвет към факултета с подкрепата на Студентския съвет при Софийския университет. С моркови, осигурени от семейство Илиеви, доброволци българисти, слависти, балканисти и русисти посрещаха новопостъпилите студенти.

1-13

В рамките на двата дни доброволците по интригуващ и изчерпателен начин представиха своите специалности и отзивчиво отговаряха на възникналите въпроси. Представени бяха бакалавърските програми във факултета. Първокурсниците бяха топло приветствани от “Свежарки-ветерани”. Те, като вече завършили възпитаници на Факултета по славянски филологии, споделиха опит и важни съвети, които да държат всички колеги винаги ведри и концентрирани и никога кисели и изцедени в периода на тяхното следване

Освен едни с други, колегите имаха и възможността да се запознаят с “Проф. Свежарки”, където с благи слова и позитивна енергия преподавателите от факултета, гостите и организаторите се превърнаха в “живи книги” и с удоволствие въведоха младите колеги в микса от емоции, които университетът сам по себе си представлява. На събитието бе представена и ценна информация за структурата и дейността на Студентския съвет.

 

1-14

Всички се насладиха на освежаващия вкус на “Mirinda” и се впуснаха в приключението “Цитронада” - викторина, благодарение на която бързо се опознаха взаимно и завързаха помежду си нови приятелства.

Участниците в събитието хапнаха в ресторант “Алма Матер” свеж обяд. За сладките емоции на деня допринесоха и кроасаните “IQ” и бисквитките “Житен дар”, предоставени от “Interfoods България”. В неделния ден поднесоха и тортите от сладкарница “Неделя”. Енергийните напитки на “Redbull” дадоха на първокурсниците крила, за да се справят отлично с предстоящия им “Лов на СУ-кровища”, в който те опознаха всяко кътче на Ректората чрез загадки и забавления и стигнаха дори до прословутия мамут. За членовете на отборите победители в тази игра, както и за отличените участници в “Цитронада” в края на деня бяха подготвени няколко специални награди - полезни и интересни книги, дарени от личните библиотеки на видни преподаватели във Факултета по славянски филологии, както и подаръци от Университетското издателство.

1-15

За завършек участниците в събитието се отправиха и на ободряваща разходка из центъра на София.

Ден на първокурсника – във Факултета по химия и фармация

На 3 октомври 2022 г. след официалното откриване на учебната 2022/2023 година във Факултета по химия и фармация се проведе Ден на първокурсника, в който взеха участие всички новопостъпили студенти. Интересът към събитието беше голям, а първокурсниците – заредени с много ентусиазъм, очаквания и, разбира се, вълнение по повод първия им ден в университета.

1-16

Докато преди събитието новоприетите студенти прекрачиха прага на легендарната 130 аудитория на факултета съвсем неуверено, то няколко часа по-късно вече се зараждаха нови приятелства и смях отекваше из сградата на факултета. Студентите от Факултетния студентски съвет бяха организирали за тях разнообразни занимателни, опознавателни и креативни игри. За съвсем кратко време първокурсниците стопиха ледовете помежду си и забравиха за притеснението, породено от неизвестността.

1-17

Проведе се също така и традиционната обиколка на факултета, в която студентите бяха разведени из коридорите на сградата, бяха им показани ключови за обучението им лаборатории и аудитории и им бяха дадени някои ценни съвети.

В края на събитието всеки участник получи брандирани рекламни материали на Факултетния студентски съвет към Факултета по химия и фармация, а членовете на Факултетния студентски съвет отговориха на всички зададени им въпроси. След много снимки и смях първокурсниците споделиха, че са прекарали страхотно своя първи ден в университета, а ние пък им пожелаваме успешно следване!

Freshers’ day 2022 – БФ Еdition Dark Academia

На 3 октомври 2022 г. в сградата на Биологическия факултет за шеста поредна година се проведе Ден на първокурсника – Freshers’ day 2022. Традиция е събитието да има тема и характерна естетика. Тазгодишната тема беше вдъхновена от красотата на сградата и специфичния и чар – Dark Academia.

На събитието се проведоха няколко игри, които са насочени към опознаване на сградата – treasure hunt, както и разширяване на биологичните познания – BioQuiz. В тях взеха участие голяма част от новоприетите студенти. Първите места бяха отличени с награди, осигурени от спонсори (Зайо Байо, RedBull, Domino’s Pizza, BeeCome green, Botanical, Harmonica, ресторант Monument, StudyHub, Ателие Desire, Мазно, Scentique и Sasha naturals.)

1-19

В събитието взеха участие голяма част от клубовете във факултета – iGem, С.К.О.Р.Е.Ц., както и новосъздаденият интердисциплинарен клуб „Голямата картина“. Също така информационни щандове имаха няколко извънуниверситетски организации, сред които Зелени Балкани, ПанГея, AISIEC и др. Зелени Балкани представиха на студентите няколко от птиците, за които се грижат, сред които горска улулица, мишелов на Харис и обикновен мишелов. На студентите беше показана и мултимедийна лекция за дейностите на Зелени Балкани.

1-18

Тазгодишното издание на Freshers’ day БФ Еdition бe едно от най-посещаваните през годините, а обстановката – приятелска и приповдигната.

Welcome Week [2022] - Стопански факултет

През изминалата седмица първокурсниците на Стопански факултет имаха възможността да се включат в Welcome Week [2022] - поредица от събития, улесняващи адаптирането към академичния живот и успешния старт на обучението им в университета. Тази година Welcome Week се проведе в четири поредни дни, изпълнени с възможности за опознаване и забавления.

1-20

По случай започването на академичната година в Стопански факултет се проведе кoктейл за всички колеги, алумни на университета, преподаватели и партньори на факултета.

През втория ден от поредицата „Welcome Week” над 70 първокурсници се включиха в забавни опознавателни Ice-Breaking игри, които бяха придружени от множество награди, хапване и добро настроение. През третия ден се проведе и ежегодния “Treasure Hunt”. Търсенето се състоя из емблематичните за столицата ни локации, като за първокурсниците бяха предвидени изненади, награди за най-бързите и много интересни факти, с които да се запознаят по пътя към финала.

1-21

На последната дестинация ги очакваха партньорите ни от КВС, за да наградят първите и заедно да се позабавляват.

Финалът на Welcome Week бе във външната градина на Tobacco Garden, където се проведе неформално събиране на открито (ежегодното НЕпарти), което бе отворено както за всички първокурсници на Стопански факултет, така и за всички бивши и настоящи колеги от Софийски Университет и техните приятели.

Freshers' day във Физическия факултет

Студентите от Физическия факултет посрещнаха и зарадваха новите си колеги в първи курс с едно страхотно Welcome party. То се състоя в кампус „Лозенец“, като първокурсниците трябваше да преминават на отбори през различни физични изпитания от всякакъв характер. Наградени бяха най-бързите три отбора, а всички останали получиха по един малък подарък като прекрасен спомен за този незабравим ден. Веселбата продължи с най-различни настолни игри, в които се включиха дори организаторите

1-22
1-23
1-24