Начало / Новини / Новини и събития / Специалност „Фармация“ отбеляза 10-годишния си юбилей

   
Специалност „Фармация“ отбеляза 10-годишния си юбилей

В Аулата в Ректората на Софийския университет беше тържествено отбелязана десетата годишнина от създаването на специалност „Фармация“ във Факултета по химия и фармация на Алма матер.

На събитието присъстваха представители на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, Националната здравно-осигурителна каса, Изпълнителната агенция по лекарствата, Българския фармацевтичен съюз, Медицинските университети в София, Пловдив, Варна и Плевен, Българска генерична фармацевтична асоциация, Асоциация на научно-изследователските фармацевтични производители в България, Сдружение на американските фармацевтични производители, Холдингова компания „ДАНСОН“, Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, преподаватели, студенти.

Деканът на Факултета по химия и фармация чл.-кор. проф. Тони Спасов отправи поздрав към присъстващите в залата и благодари на гостите, уважили празника. Той уточни, че този ден е празник не само на Факултета по химия и фармация, но и на цялата фармацевтична общност и на всички, свързани с нея.

5-5

Проф. Спасов се върна в годините назад и припомни, че когато преди десет години са започнали да изграждат нещо ново, са били убедени, че са способни да го вършат на добро ниво, че са в състояние да се включат в общността на фармацевтите. В своето слово той проследи стъпките по създаването на специалността и развитието на факултета след създаването й.

Деканът на Факултета по химия и фармация подробно разказа за научно-изследователската дейност, провеждана във факултета и за развитието на факултета през изминалите десет години. Проф. Спасов посочи, че образователната програма е обогатена след създаването на специалност „Фармация“, обогатен е и кадровият състав на факултета. Той изтъкна, че преподаването в специалността се осъществява и с помощта на Биологическия, Медицинския и Физическия факултет на Софийския университет, както и на колеги от хуманитарни факултети. Проф. Спасов посочи още, че около 360 студенти се обучават в специалност „Фармация“, а през последните пет години са се дипломирали 258 магистър-фармацевти. Той обърна внимание и на успешната реализация на завършилите специалността.

2-2

Деканът на факултета говори и за учебния процес на специалността и за провежданите учебни практики. Той акцентира и върху богатата материална база, в която се обучават студентите, като обърна специално внимание на новите лаборатории и на обогатената апаратура.

Проф. Спасов подчерта високото качество на обучението, на кариерния център, на връзката между обучението и бизнеса и на сътрудничеството на факултета с другите фармацевтични факултети и с фармацевтичната общност. Той не пропусна да отбележи и успехите и получените награди от студентите от специалността.

3-3

В словото си деканът акцентира и върху научната дейност на факултета, като посочи, че има около 120 публикации годишно, като една трета от тях са с определено фармацевтична насоченост. Той обърна внимание и на проектната дейност на факултета и на сътрудничеството с фармацевтичната индустрия.

Проф. Спасов се спря и на усилията да се обновява учебната програма, да се обучават и изграждат специалисти, които да се занимават с научно-преподавателска дейност, за обновяването на материалната база. Накрая деканът изрази благодарността си към всички колеги, допринесли за това специалност „Фармация“ да се развива успешно във Факултета по химия и фармация.

Има причини да сме убедени, че ще продължим и занапред да се чувстваме в свои води както в учебната, така и в научната и проектната дейност. Една от важните причини е добрият кадрови състав“, каза накрая проф. Спасов и допълни, че другите причини за тази увереност са, че има и академизъм, който ги кара да уважават всяко чуждо постижение, което ги кара да не се съревновават с другите колеги на база отричане, а по-скоро на база на сътрудничество, както и това, че има доверие и самокритичност между колегите. Той пожела на всички да бъдат успешни.

6-6

Приветствено слово произнесе и магистър-фармацевт Стефания Гайдарова – първият записан студент в специалност „Фармация“ във Факултета по химия и фармация, настоящ докторант към Катедрата по технология на лекарствените форми и асистент във факултета. Тя изрази изключителното си вълнение да присъства на събитието и не скри, че преди десет години, когато е избрала да учи „Фармация“ в Софийския университет, се е чувствала изключително горда. „Днес искам да ви споделя, че през погледа на изминалото време и вече като част от фармацевтичното съсловие – няма по-уютно място за преподаване и за изучаване на фармация от Софийския университет“, каза ас. Гайдарова и благодари на всички преподаватели, на ръководството на факултета за всеотдайните усилия и за щедро поднесените знания, получени през годините. Тя изрази и задоволството си, че днес може да върви по този отговорен и достоен път и да прави първите си стъпки в преподавателската дейност. Тя пожела на всички първокурсници, студенти и колеги да запазят вниманието към детайла, грижата, всеотдайността и вълнението и да се чувстват част от една много силна общност, която държи здраво устоите на здравното образование. Накрая Стефания Гайдарова благодари за възможността да бъде възпитаник на Софийския университет и да се чувства толкова специална на този ден и честити празника на всички.

7-7

Жоро Шопов, получил през 2021 г. една от годишните стипендии на Българския фармацевтичен съюз за студенти по фармация, също поздрави колегите си за празника от името на завършващия курс фармацевти. Той заяви, че е горд от избора, който е направил преди пет години – да учи фармация в Алма матер, и сподели колко много му е дал Факултетът по химия и фармация. Бъдещият дипломант изрази и задоволството си, че е имал възможност да присъства на много фармацевтични конгреси и конференции и да се запознае с фармацевтичната общност. „Сигурен съм, че всички ние, след като завършим, където и да бъдем по пътя си, с добри спомени ще си спомняме за нашия факултет, а именно за нашата оранжева сграда горе, на хълма на „Лозенец““, каза накрая Жоро Шопов.

9-9

Тържественото отбелязване на 10-годишния юбилей на специалност „Фармация“ на Факултета по химия и фармация завърши с няколко изпълнения на Хора за старинна музика на Софийския университет с диригент д-р Красимира Цуцуманова.

Събитията, посветени на десетата годишнина, продължават и в следващите два дни с Национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки.