Начало / Новини / Новини и събития / Научна конференция „България и Латинска Америка, с поглед към бъдещето“

   
Научна конференция „България и Латинска Америка, с поглед към бъдещето“

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет започна научна конференция „България и Латинска Америка, с поглед към бъдещето“. Тя е организирана от Катедрата по испанистика и португалистика, съвместно с Институт Сервантес – София и е посветена на 80 годишнината от рождението на проф. Венко Кънев (1942-2020 г.).

На научния форум присъстваха посланиците на Кралство Испания, на Аржентина и на Република Куба, испанисти, представители на академичната общност.

1-1

Събитието бе открито от доц. Татяна Пантева, ръководител на Катедрата по испанистика и португалистика към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет, която поздрави участниците и гостите на събитието. Тя припомни за делото на проф. Венко Кънев - почетен професор по Латиноамериканска литература и Цивилизация в Университета в Руан, преподавател в Софийския университет, в Университета Париж-IV-Пари-Сорбон, Университета в Поатие, удостоен с Почетен знак “Св. Климент Охридски”- синя лента през 2007 г. и други международни отличия.

1-3

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Елиза Стефанова поздрави присъстващите от името на академичната общност на университета и от свое име и поднесе поздравителен адрес от името на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков. В него се посочва, че в най-добрите традиции на академизма научното събитие е посветено на голям български учен, започнал пътя си от нашата Алма матер и придобил световна известност и признание.

1-5

Вие, неговите колеги, почитайки големия български учен, градите мост между поколенията изследователи и изпълвате със съдържание нашата основна мисия като преподаватели – да съхраняваме, опазваме и предаваме напред човешкото познание и развитието на науката“, се казва в поздравителния адрес. Проф. Герджиков изразява и гордостта си, че в преподаването и научните изследвания в областта на испанистиката в нашата Алма матер са на световно ниво и не спират да се развиват.

1-2

В адреса той изразява и увереността си, че в предстоящите дискусии всички участници ще допринесат за развитието на научното поле, ще представят своя разнообразен опит в сферата, ще представят нови гледни точки, ще открият нови творчески перспективи и възможности за бъдещи изследвания в областта на латиноамериканската култура.

1-6

Приветствие към участниците в конференцията поднесе и посланикът на Кралство Испания Алехандро Поланко Мата, който благодари на Катедрата по испанистика и португалистика за нейната дейност в областта на испанистиката, както и на всички участници в конференцията. Посланикът акцентира върху сътрудничеството между катедрата и испанското посолство през годините, за ползотворната съвместна работа с проф. Венко Кънев, който е деен участник в разпространението на научното познание за испанския език и връзките с Латинска Америка по един много пряк начин. По думите на посланика научната работа на проф. Кънев върху латиноамериканската литература е от основно значение за това разпространение. Той подчерта, че заглавието на семинара е много точно и изрази надежда този семинар да се съхрани и продължи да съществува. В заключение посланикът изтъкна, че през 2023 г. Испания ще бъде председател на ЕС и един от приоритетите ще бъде да се развиват икономическите, политическите и културните връзки с Латинска Америка.

1-7

Посланикът на Аржентина Алфредо Атанасоф също отправи своя поздрав към гостите и участниците в конференцията и припомни, че испанският език се използва от 426 милиона души по света и това е матерният език на 21 държави. Той подчерта, че днешното събитие е изключително важно и поздрави всички за инициативата.

1-8

Поздрав поднесе и посланикът на Република Куба Каридад Ямира Куето Милиан. Тя благодари на всички, присъстващи в залата и заяви, че за нея е огромна чест да присъства на научния форум. Тя изтъкна приятелските отношения между България и Куба и също пожела успех на конференцията.

1-9

В рамките на научния форум е предвидено да бъдат разгледани теми по актуални проблеми на субконтинента, взаимоотношенията с нашата страна в културната, образователната и др. сфери на обществения живот, както и ролята на българската академична испанистика за разпространението на знанията за тази част на света. Участие ще вземат известни латиноамериканисти, сред които аржентинският писател и професор в Университета Рен 2, Франция, Нестор Понсе, автор на наскоро преведения у нас роман Бич; проф. Хосе Висенте Лосано, проф. Даниел Вивес и проф. Хавиер Рабасо от Университета в Руан, Франция; проф. д-р Татяна Дронзина, Софийски университет,; проф. дн Лазар Копринаров, Югозападен университет; проф. Даниела Кох-Кожухарова, УНСС; д-р Лиляна Табакова и д-р Вера Киркова, Софийски университет; журналистите Къдринка Къдринова, Дора Чичкова, Юрий Борисов, дипломати и други специалисти.

Научният форум се провежда в рамките на Климентовите дни на Софийския университет.