Начало / Новини / Новини и събития

   
Уъркшоп на тема "Лексикалното и неподвижното словно ударение: представяне, възпроизвеждане и перцепция"

Уъркшоп със заглавие Лексикалното и неподвижното словно ударение: представяне, възпроизвеждане и перцепция, организиран от екип на Софийския университет и Университета в Саарланд, беше одобрен за представяне на 55-та Годишна среща на Европейското лингвистично общество.

Честване на Международния ден на арабския език от Катедрата по арабистика и семитология

Катедрата по арабистика и семитология към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза тази година 18 декември, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на арабския език, с поредица от събития, които в условията на пандемията бяха проведени в онлайн среда.

Годишната научна конференция с международно участие „Геонауки 2021“ се проведе онлайн в Геолого-географския факултет на Софийския университет

Годишната научна конференция с международно участие на Българското геологическо дружество „Геонауки 2021“ се проведе онлайн на 9 и 10 декември в Ректората на Софийския университет през платформата MS Teams.

Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ участват в изложба, посветена на Станислав Лем в Краков, Полша

Проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет участват в международната изложба „Luna 1“ в галерия “Gil”, Краков, Полша. Изложбата е посветена на 100-годишнината от рождението на писателя Станислав Лем и e открита на 17 декември 2021 г.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и ОББ подписаха договор за партньорство и дадоха старт на „КВС България – ESG Академия“.

На 16 декември 2021 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и най-голямата банково-застрахователна група в България - КВС Груп подписаха договор за сътрудничество.

Представяне на книгата „Избрани газели“ на Низами Гянджеви

През 2021 година се честват 880 години от рождението на Низами Гянджеви – изтъкнат поет и мислител на азербайджанската и световната литература, един от най-големите поети на средновековния Изток.

VI Студентски конкурс по украински правопис

На 15 декември 2021 г. онлайн се проведе VI Студентски конкурс по украински правопис, организиран от Катедрата по славянско езикознание във Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на посолството на Украйна в Република България.

Софийският университет разкрива нова бакалавърска програма „Анализ на данни“

От следващата академична учебна 2022/2023 година Софийският университет „Св. Климент Охридски“ разкрива нова бакалавърска програма „Анализ на данни“. Програмата ще бъде част от специалностите във Факултета по математика и информатика в професионално направление 4.5 Математика. Студентите ще се обучават в редовна форма в продължение на осем семестъра. Приемът ще се осъществява по избор с оценка от държавен зрелостен изпит по математика, по информатика или по информационни технологии или с оценка от кандидатстудентски изпит по математика.

30 години Мадридски протокол за опазването на околната среда

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с научен семинар бе отбелязана 30-годишнината от подписването на Мадридския протокол. Събитието бе съпътствано от изложбата "България и Испания, приятели в Антарктида", разположена в Централното фоайе в Ректората.

Студентите от Медицинския факултет на Софийския университет възобновяват учебните занятия на 16 декември 2021 г.

Ръководството на Софийския университет и на Медицинския факултет на Софийския университет проведоха среща с министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Софийският университет подобрява с четири места позицията си в класацията на QS World University Rankings: EECA Region за 2022 г.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ заема 44-то място и се намира сред първите 10% най-добри университети в оповестената на 15 декември 2021 г. класация QS World University Rankings: EECA Region. В рейтинга участват повече от 500 висши училища от Източна Европа и Централна Азия. В миналогодишното издание на класацията Алма матер заемаше 48-мо място.

Изложба „Върховният поет“ и неговите български преводачи в Университетската библиотека

Университетската библиотека завършва културната си програма за 2021 г. с изложба, посветена на 700-ата годишнина от смъртта на италианския поет, философ и мислител Данте Алигиери „Върховният поет“ и неговите български преводачи“.

Софийският университет и Институтът „Камойш“ сключиха договор за сътрудничество

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков и посланикът на Португалия в България г-жа Ана Мария Рибейро да Силва подписаха договор за сътрудничество между Софийския университет и „Камойш, институтът за сътрудничество и език”. Споразумението регламентира условията за партньорство с цел създаване на Катедра по португалистика и лузофонски изследвания, чрез назначаване, от страна на университета на изследовател или асистент в областта на португалистиката. Сътрудничеството между двете институции датира от 2002 г.

Самостоятелната изложба „Камъни“ на доц. д-р Снежина Бисерова е представена в рамките на проекта „ЕКО-арт / АРТ-еко“

Изложбата „Камъни“, представена на уеб сайта на проект „ЕКО-арт / АРТ-еко“, включва творби на доц. д-р Снежина Бисерова, преподавател в Катедра „Визуални изкуства“ във Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изложбата е посветена на поезията на Борис Христов и включва 17 работи, изпълнени в техниката дигитална графика.

Годишен форум на GATE за големи данни и изкуствен интелект 2021

Годишният форум за големи данни и изкуствен интелект на GATE (BDAIF2021), който се проведе на 8 и 9 декември онлайн, представи научните резултати и технологичните постижения на Института през втората му година и очерта перспективите за по-нататъшни изследвания и сътрудничество. Събитието беше организирано съвместно от Института GATE към Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и Технологичния университет Чалмърс, Швеция.

Втора международна научна конференция „Актуални проблеми в съвременната китаистика и изтокознание“

Втората международна научна конференция „Актуални проблеми в съвременната китаистика и изтокознание“, посветена на 30-годишнината от откриването на специалност „Китаистика“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, беше проведена на 19-20 ноември 2021 г. в онлайн формат.

В знак на протест Медицинският факултет на Софийския университет прекратява занятията

С протокол No РД 16-694 от 08.12.2021 г. на министъра на здравеопазването, като едноличен собственик на капитала на МБАЛ „Лозенец“, е взето решение за преобразуване на МБАЛ „Лозенец“ чрез вливане в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. С този акт на министъра на здравеопазването МБАЛ „Лозенец“ ЕАД на практика престава да съществува.

В знак на протест срещу взетото решение всички учебни занятия и стажове за всички специалности в Медицинския факултет се прекъсват до изясняване на обстоятелствата, считано от 10.12.2021 г.

Позиция на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

С протокол № РД 16-694 от 8.12.2021 г. министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров преобразува МБАЛ „Лозенец“ чрез вливане в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. За тази цел с т. 1 от протокола министърът прекратява МБАЛ „Лозенец“.

Завърши випуск 2021 на Медицинския факултет на Софийския университет

На тържествена церемония, проведена в Аулата в Ректората на Софийския университет, 140 абсолвенти от випуск 2021 на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 113 са докторите, от тях 43 завършват „Медицина“ на английски език. 20 са завършилите медицински сестри, а 7 са завършилите рехабилитация и ерготерапия. Двама лекари са отличниците на випуска, които получиха „Златен Хермес с Кадуцей“ и статуетка.

Доц. д-р Мария Баръмова от Историческия факултет беше удостоена със с наградата за особени постижения на Берлин-Бранденбургската академия на науките за 2021 г.

На 26 ноември 2021 г. на тържествена церемония доц. д-р Мария Баръмова беше удостоена с наградата на Берлин-Бранденбургската академия на науките (Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften) за 2021 г. Събитието се проведе в концертната зала „Николайзаал“ в Потсдам в рамките на Деня на Айнщайн.

Наградени бяха участниците в XV Конкурс за образователни продукти на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите

На 2 декември 2021 г. се състоя церемония по награждаването на победителите в ХV издание на Конкурса за образователни продукти, организиран от Департамента за информация и усъвършенстване на учители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Българският отбор завоюва сребърен медал в най-голямото състезание по синтетична биология в света iGEM

Българският отбор по синтетична биология, съставен от студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и от Техническия университет – София, спечели сребърен медал на финалите на световното състезание iGEM – най-голямата международна надпревара в тази научна област.

Софийският университет започва нов проект за сътрудничество в областта на висшето образование по програма Еразъм +

Софийският университет се присъединява към международен консорциум, координиран от UNIVERSITATEA LUCIAN BLAGA DIN SIBIU – Румъния, в нов проект, финансиран от програма Еразъм+ (KA220-HED – Партньорства за сътрудничество във висшето образование). Проектът LEARN.Inc - Learning Incubator for Project-based Teaching and Training through Research (Инкубатор за преподаване и обучение чрез изследователски проекти) обединява и партньори от Гърция – Hellenic Open University, Турция – Canakkale Onsekiz Mart Universitesi, както и българска неправителствена организация, Фондация Рисърч & Tрейнинг Пойнт.

Четвъртокурсничката Радина Янузова завоюва второ място в света на ХХ-то международно състезание „Китайски езиков мост“

Радина Янузова, студентка от четвърти курс в специалност „Китаистика“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, спечели второ място в света на финала на ХХ-то международно състезание „Китайски езиков мост“. Това е най-високото отличие, получавано до сега от български студент в историята на провежданото международно състезание от 20 години насам.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 1 декември 2021 г. на 79-годишна възраст внезапно почина проф. дфзн Георги Райков Иванов, дългогодишен ръководител на Катедра „Астрономия“ при Физическия факултет.

30 български експедиции в Антарктика

В Софийския университет тържествено бе отбелязана юбилейната 30-та българска антарктическа експедиция. По този повод в Централното фоайе в Ректората бе открита фотографската изложба на Българския антарктически институт „История на българското антарктическо присъствие“ и изложба живопис с картини от Антарктида на Ганка Павлова, които могат да бъдат разгледани до 14 декември 2021 г.

В Софийския университет бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ 2021 г.

Лауреатите на стипендиите за 2021 г. са Нина Стоянова – Нанкова, докторант и асистент в Института по обща и неорганична химия – БАН, д-р Мария Калапсъзова – главен асистент в Институт по обща и неорганична химия – БАН и доц. Ина Анева от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" отново е водещ в Рейтинговата система на висшите училища

В единадесетото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2021 г. Софийският университет заема първо място в 23 професионални направления, в които обучава студенти.

Докторантски семинар „Медии и комуникации“ на Факултета по журналистика и масова комуникация

На 26 ноември 2021 г. Факултетът по журналистика и масова комуникация проведе ежегодния си Докторантски семинар „Медии и комуникации“ в платформата за видеоконференции Teams.

Международен ден на преподавателя по/на френски език

Франкофонският център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Катедра „Романистика” към Факултета по класически и нови филологии отбелязаха на 26 ноември 2021 г. Международния ден на преподавателя по/на френски език с открита лекция на доц. д-р Георги Жечев, ръководител на Катедра „Романистика”.

Проф. дн Лаура Димитрова участва в международното биенале “Collage Оbsession” в Румъния

Проф. дн Лаура Димитрова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата е сред участниците в международното биенале “Collage Оbsession” в Румъния.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва патронния си празник

За втора година поради пандемичната обстановка не бе възможно Софийският университет да проведе традиционното академично тържество по познатия начин с голямо събиране в Аулата на Ректората, с което всяка година на 25 ноември академичната общност отдава почит към патрона на Алма матер Свети Климент Охридски.

Общо събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На 24.11.2021 г. се проведе заседание на Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В съответствие с противоепидемичните мерки заседанието беше проведено в онлайн формат. В заседанието на върховния колективен орган на Университета участваха 336 регистрирани участници.

Завърши първият випуск на магистърската програма на Юридическия факултет „Защита на основните права“

В Аулата на Ректората на Софийския университет се проведе тържествена церемония, на която 11 абсолвенти от първия випуск на магистърската програма на Юридическия факултет „Защита на основните права“ получиха своите дипломи. Четирима от тях са пълни отличници.

Училище за млади учени в рамките на международния проект EXTREME

На 22 и 23 ноември 2021 г. се провежда 2-ро училише за млади учени в рамките на международния проект EXTREME, координиран от Софийския университет “Св. Кл. Охридски“ и финансиран от Министерството на науката и образованието на Република България. Темата е “Modelling, Simulation and Artificial Intelligence in Colloid and Interface Science” и то се провежда онлайн в платформата Microsoft Teams ( 2nd Extreme school ).

Факултетът по педагогика отбеляза своята 35-годишнина

С научно-практическа конференция с международно участие на тема „35 години Факултет по педагогика – приемственост и бъдеще” Факултетът по педагогика на Софийския университет отбеляза своята 35-годишнина. Форумът се проведе онлайн в платформата ZOOM.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 ноември 2021 г. почина проф. д-р Йорданка Зидарова, доайен на международното частно право и дългогодишен преподавател по същата дисциплина в Юридическия факултет.

Опелото ще се състои на 22.11.2021 г. (понеделник) от 11:30 ч. в църквата „Св. София“.

Научна сесия, посветена на 130-годишнината от рождението на проф. Тома Томов

В Аулата в Ректората се състоя научна сесия, посветена на 130-годишнината от рождението на проф. Тома Томов – основател и двигател на специалностите „Френска филология“, „Италианска филология“ и „Испанска филология“ във Факултета по класически и нови филологии. Събитието се излъчи и пряко на канала на факултета в YouTube .

Изследователи от Алма матер за втора поредна година са сред първите два процента най-добри учени в света

Тринадесет учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са сред първите два процента най-добри учени в света съгласно класацията на Стандфордския университет за 2021 година.

Лекция на д-р Петер Фрай на тема: "Дигиталната промяна в телевизията и особената отговорност на обществените медии"

Факултетът по журналистика и масова комуникация и Медийната програма на Фондацията „Конрад Аденауер“ организираха открита лекция на д-р Петер Фрай, главен редактор на обществената германска телевизия ZDF, на тема: "Дигиталната промяна в телевизията и особената отговорност на обществените медии".

Единадесети международен есенен научно-образователен форум на Департамента за информация и усъвършенстване на учители

За поредна година Департаментът за информация и усъвършенстване на учители организира Есенен научно-образователен форум. Събитието традиционно се провежда в рамките на Климентовите дни на Софийския университет.

Втора научно-практическа конференция „Образование и изкуства: Традиции и перспективи“

На 11 и 12 ноември 2021 г. в онлайн среда се проведе Втората научно-практическа конференция „Образование и изкуства: Традиции и перспективи“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата. В седем секции в три паралелни стаи бяха представени над 80 доклада.

Community Research Awards в Софийския университет "Св. Климент Охридски" – първа конкурсна сесия

Екипът на проект UniverCity в Софийския университет "Св. Климент Охридски" кани желаещите да подадат проектно предложение по първата покана от пилотния конкурс Community Research Awards (Малки награди/грантове за изследователски проекти по проблеми на местните общности).

Общо събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На 24.11.2021 г. ще се проведе заседание на Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заседанието ще бъде дистанционно в системата Moodle на Софийския университет. Материалите за заседанието са публикувани на вътрешната страница на сайта на Университета в рубриката „Общо събрание“.

19-ото издание на Европейски ден на предприемача премина под мотото START след reStarta

Научноизследователският сектор (НИС) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проведе 19-ото издание на Европейски ден на предприемача – 2021. Ежегодният форум за насърчаване на студентското и младежко предприемачество се проведе онлайн платформата zoom.us и се излъчваше директно във Фейсбук.

Доц. Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература

Доц. Георги Бърдаров, заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет и член на Управителния съвет на Българското географско дружество, получи в Брюксел Европейската награда за литература заедно с още 12 лауреати от други държави. Той е отличен за романа си "Аbsolvo te", който е вторият след "Аз още броя дните", с който спечели формата на БНТ "Ръкописът".

Софийският университет награди най-добрите си спортисти за 2021 година

По традиция всяка година Софийският университет награждава най-изявените студенти-спортисти от различни факултети, постигнали високи резултати в спортни състезания през годината, както и отличилите се треньори.

Центърът по компетентност “Clean&Circle” организира среща-дискусия „Кръговите решения на Clean & Circle“

Центърът по компетентност “Clean&Circle” отбеляза Деня на народните будители със среща-дискусия „Кръговите решения на Clean & Circle”. С разбиране за необходимостта науката да отговори на съвременните проблеми и да подпомогне хората и индустриите в справянето с предизвикателствата, организираната среща беше насочена към дискусия с представители от практиката за постигнатите до момента резултати и възможностите на „Clean&Circle”.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че след кратко боледуване почина проф. дхн Галин Петров Петров, дългогодишен преподавател във Факултета по химия и фармация.

Научната група Sofia Relativity Group от Физическия факултет на Софийския университет стана член на консорциума LISA

Ръководената от чл.-кор. проф. дфзн Стойчо Язаджиев научна група Sofia Relativity Group е избрана за член на консорциума LISA. LISA, абревиатура на Laser Interferometer Space Antenna или Лазерна космическа антена, работеща на принципа на интерферометрията, е космическа мисия на Европейската космическа агенция (ESA) и NASA, предназначена да регистрира гравитационни вълни в космоса.