Начало / Новини / Новини и събития / Национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки

   
Национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки

Започна двудневната Трета национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки. В периода 5-6 октомври 2022 г. в 130 аудитория на Факултета по химия и фармация на Софийския университет над 120 участници, членове на научни колективи, включително и от чужбина, ще представят над 30 доклада, 60 постера, ще бъдат направени над 12 фирмени презентации, а спонсорите на събитието са над 15. Изданието е посветено на 10-годишнината от началото на обучението в специалност „Фармация“ в Алма матер.

Събитието откри деканът на Факултета по химия и фармация чл.-кор. проф. Тони Спасов, който посочи, че 130 аудитория се пълни много рядко – само когато събитията са празнични и радостни, и подчерта, че очевидно и този ден е такъв, за да събере на едно място толкова много млади хора.

2-2

Проф. Спасов благодари на младите си колеги за участието и отношението им към научните изследвания. Той им пожела тяхната мотивация да бъде интересът към новото. Проф. Спасов отправи пожелания за здраве, успех на конференцията и благодари на студентите, участвали в организацията на събитието.

4-4

Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз, поднесе приветствие от името на председателя на съюза магистър-фармацевт Велина Григорова. Тя посочва, че за нея е чест да бъде патрон на събитието особено като възпитаник на Биологическия факултет на Софийския университет. Г-жа Григорова отбелязва още, че получената диплома не означава край на обучението, защото фармацията се развива и ако искат да бъдат добри специалисти, трябва да учат и да вървят напред постоянно.

6-6

По думите й знанията и уменията, които студентите придобиват в университета и участието им в настоящата конференция, ще им дадат правото и самочувствието да отстояват професионалната си позиция в системата на здравеопазването. Димитър Маринов отбеляза, че в ден като днешния е искрено обнадежден за бъдещето на професията.

7-7

Д-р Тодорова, директор на Дирекция "Разрешения за употреба на лекарствени продукти" в Изпълнителна агенция по лекарствата, пожела успешна работа на конференцията и поздрави колегите си с организирането и провеждането на събитието. Според нея това е събитие, което обединява постиженията в областта на науката химия и фармация на студенти, докторанти, професионалисти.

1-1

Тя пожела успех на събитието, задълбочаване в науката, да се наслаждават на това, което откриват и да споделят постиженията си с колегите, защото само споделеното знание носи развитие във всяка една област на науката.

9-9

Симеон Георгиев, който е един от основателите на конференцията, изрази радостта си от пълната зала и каза, че когато преди години с колегите му са решили да направят такова събитие, са срещнали голяма подкрепа от университета и факултета, от професионалната съсловна организация, както и от много фирми, спонсори и доброжелатели. По думите му конференцията е уникална, защото е единственото национално научно събитие в подобен мащаб, организирано само от студенти. Той благодари на всички свои колеги и връчи почетен плакет „Приятел на конференцията“ на доц. д-р Емил Христов за подкрепата му още от създаването до утвърждаването на семинара като научен форум на национално ниво. Доц. Христов благодари за доверието и посочи, че винаги му е било приятно да работи със студентите.

11-11