Начало / Новини / Новини и събития / Посещение на ученици в Историческия факултет

   
Посещение на ученици в Историческия факултет

На 14 октомври 2022 г. ученици от 11 и 12 клас в Средно училище „Христо Ботев“, с. Долни Цибър, Община Вълчедръм, посетиха Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Учениците дойдоха по покана на декана на факултета доц. д-р Мира Маркова.

Организатори на програмата бяха преподаватели и възпитаници на Катедра „Етнология“ – гл. ас. д-р Петя Груева, гл. ас. д-р Виолета Коцева, гл. ас. д-р Кремена Йорданова и д-р Иванка Абаджиева. Това е пример за успешно и дългосрочно сътрудничество между училището и Катедра „Етнология“ в предходни инициативи на етнолозите. По-рано тази година, в началото на месец май, студентите от сп. „Етнология и културна антропология“ посетиха с. Долни Цибър и участваха в Пролетно студентско училище „Кулинарни традиции по поречието на р. Дунав“ като част от проект „Кулинарни традиции и културно-историческо наследство в малки населени места – изобретяване, експлоатиране и популяризиране “ , финансиран от Фонд „Научни изследвания“ в конкурс за фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства през 2018 г.

1-1

В началото на програмата доц. Маркова поздрави учениците за техния интерес към историята и етнологията. Тя разказа накратко за мястото на етнологията в хуманитаристиката в България и за историята на специалността в Университета. Акцент в изказването ѝ беше посветен на няколко базови ценности, които водят етнолозите в професионалния им път – човеколюбието и способността да изграждат доверие между хората.

1-5

Младежите посетиха и Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“, където бяха посрещнати с увлекателна лекция за нейната история и принос в научните достижения в България и Европа с ценните си архиви. В младите хора интерес предизвика изложеният под купола на Софийския университет дейнотериум в Музея по палеонтология. След запознаване с историческата сграда на Ректората, групата направи кратка разходка до Етнографския музей в София, където гл. ас. д-р Васил Балтаджиев изнесе беседа за търсенията на етнографската наука и експозициите в музея.