Начало / Новини / Новини и събития / Конференция в чест на 65-годишнината на проф. Иван Камбуров

   
Конференция в чест на 65-годишнината на проф. Иван Камбуров

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет бе открита научна конференция в чест на 65-годишнината на проф. Иван Камбуров. На събитието присъстваха преподаватели от Катедра „История на философията“, от специалност "Индология", от Югозападния университет „Неофит Рилски“, Българската академия на науките, докторанти и студенти на проф. Камбуров. Официален гост бе посланикът на Индия в България Негово Превъзходителство Санджай Рана.

Събитието бе открито от ръководителя на Катедра „История на философията“ проф. дфн Александър Кънев, който посочи, че в началото на академичната кариера на проф. Камбуров сред колегията, не само у нас, но и на Запад, не е имало респект към източната философия и дори съмнение, че тя изобщо съществува. В такава обстановка на скептицизъм проф. Камбуров започва своя път и за тези 30 години е направил много, подчерта проф. Кънев.

1-1

По думите му днес се приема, че не просто има Източна философия, а дори идеи и методи, които са различни и от които ние можем да се поучим. Проф. Камбуров е утвърдил Източната философия и тя се харесва на студентите, което се вижда от многото негови успешно защитили дипломанти и докторанти, каза в заключение проф. Кънев.

2-2

Посланикът на Индия Санджай Рана изрази радостта си да присъства в Софийския университет по този хубав повод в чест на проф. Иван Камбуров, посветил живота си на изследването на Източната философия. Той изтъкна, че е впечатлен от неговия научен труд и обема на работата, която професорът е извършил – широк спектър от материали, и е постигнал много високо ниво на отличителност във всяка сфера.

3-3

По думите му неговата работа в сферата на компаративните изследвания на философията между Изтока и Запада са сред първите в Европа от този вид. Посланикът определи проф. Камбуров като мост между Изтока и Запада, между България и Индия, между Индия и Европа.

4-4

Деканът на Философския факултет проф. д.пс.н. Соня Карабельова посочи, че винаги се отнася с изключителен респект към специалност „Философия“, защото най-дълбоките корени на психологията са във философията, повече от 2000 години. Посочи, че винаги е приемала колегите си от специалността като изключителни изследователи и автори на едни от най-значимите публикации в сферата на хуманитарните и социалните науки. Деканът отбеляза още, че проф. Камбуров винаги е имал много ярко присъствие от гледна точка на връзката между двете специалности „Психология“ и „Философия“. Неговите проучвания могат да бъдат този мост между сравнителните изследвания, свързани с културните ценности, вярвания и убеждения, които са в основата на поведението на хората и които дават възможност за описание и обяснение, но и предвиждане за бъдещо поведение. Тези проучвания имат много висока стойност и са много ценни и значими, отбеляза проф. Карабельова и пожела успех на конференцията.

Конференцията продължи с представяне на докладите и дискусии.