Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
XX национална конференция на Българската библиотечно-информационна асоциация

Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ ще участва със свой щанд на XX национална конференция на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА).

Църквата и европейската култура

Софийски университет "Св. Климент Охридски", Министерство на външните работи и Държавен културен институт имат удоволствието да Ви поканят на лекцията на проф. Фабрицио Мастрофини - "Църквата и европейската култура".

Първа награда в конкурса за фрактално изкуство „Пролет 2010”

Първа награда в конкурса за фрактално изкуство „Пролет 2010” в категория „Фрактални филми” спечели доц. Павел Бойчев, преподавател от катедра Информационни технологии, ФМИ на СУ.

Един от приоритетите на СУ е Ученето през целия живот

Започна кръглата маса на тема “Партньорство между Университета и бизнеса за устойчиво развитие на пазара на труда”.

Научна конференция с международно участие "Кюстендилски четения"

Седемнадесетата ежегодна научна конференция с международно участие „Кюстендилски четения” беше организирана от Регионален исторически музей – Кюстендил и Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

"Най-добра студентска компания" на 2010 г. за "RS Consult" от Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Наградите, разработени по програмата „Учебна компания”, бяха връчени в рамките на младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди” вчера. Над 500 ученици, студенти, преподаватели и бизнес консултанти от страната дискутираха ролята на бизнеса в образованието в София.

Промоция на Факултета по класически и нови филологии

В Аудитория 272 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се състоя тържествената церемония по връчване на дипломите за висше образование на студентите от Факултета по класически и нови филологии.

Партньорство между Университета и бизнеса за устойчиво развитие на пазара на труда

Факултетът по педагогика на Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира кръгла маса, посветена на връзката между висшето образование и бизнеса и подобряване на практическата подготовка на завършващите специалисти.

Проектът “Европейски стипендии и награди” се удължава с още две години

46 млн. лева допълнително ни отпуска Европейският социален фонд по проекта “Студентски стипендии и награди” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, обявиха от Министрество на образованието, младежта и науката.

Tрадиционна среща на специалност „Публична администрация” и връчване на наградата „Лиляна Данева-Бризби”

Студентите и преподавателите от специалност "Публична администрация" Ви канят на традиционната среща на специалността и връчване на наградата "Лиляна Данева-Бризби".

Конкурси

Срокът за постъпване на предложения за Голямата награда за научноизследователска дейност "Софийски университет “Св. Климент Охридски” за 2010 г. и Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет “Св. Климент Охридски” за 2010 г. е краят на юли.

Софийски университет „Св. Климент Охридски” подписа договори по ОП “Регионално развитие”

На 2 юни от 13:00 часа в Министерство на регионалното развитие и благоустройство бяха връчени и подписани договорите по оперативна програма “Регионално развитие”, отнасящи се до въвеждане на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура.

Култура в образованието, образование в културата

В 09:00 часа в Зала 2 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” започна научна конференция на тема „Култура в образованието, образование в културата”.

"Знам и искам да го докажа"

Факултетът по математика и информатика към Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Факултетът по компютърни системи и управление към Технически университет си подадоха ръка в организацията на Дни на кариерата.

Инициатива, посветена на приноса на руската емиграция за развитието на богословското образование в България

На 2 юни в Дома на Москва в София от 13 до 17:30 часа се организира тематична научна сесия в рамките на научно-изследователски проект на преподаватели от Катедра „Практическо богословие”, с финансовата подкрепа на Фонда за научни изследвания на СУ „Св. Климент Охридски”.

Носете старите батерии в СУ!

Тази седмица Университетският клуб за екология и устойчиво развитие към СУ „Св. Климент Охридски” - UNECO стартира кампания за събиране на стари батерии. Тя е началото на постоянна система за събиране на негодни за употреба батерии на територията на Университета.

Дни на кариерата във ФМИ

Дните на кариерата във Факултета по математика и информатика са уникален шанс за Вас, студенти. Срещнете се на живо с работодателите и обсъдете възможностите за стаж и работа.

Захари Бахаров и Руси Чанев в пиесата на Жан-Клод Кариер "По каналния ред"

Последното представление от серията “Актьорът представя себе си” събира двама актьори известни с провокативните си роли.

"20 години специалност Японистика"

Факултетът по класически и нови филологии на Софийски университет „Св. Климент Охридски” Ви кани на юбилейни чествания "20 години специалност Японистика"

Бъдещето на Европейския съюз – възможности и предизвикателства

Специалност „Европеистика” – випуск Жан Моне, организира конференция на тема „Бъдещето на Европейския съюз – възможности и предизвикателства”.

Демокрация и справедливост – гледни точки

На 1 юни в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще бъдат представени книгата на Майкъл Уолзър - "Сфери на справедливостта" и "Възможна ли е демокрацията тук?" на Роналд Дуоркин.

Свободата на словото и медиите в България днес

Институт за докторанти и постдокторанти "Диалог Европа" има удоволствието да покани всички, интересуващи се от лекция и дискусия на тема "Свободата на словото и медиите в България днес".

Ден на спорта и Целувка за цигара по инициатива на СУ

Асоциация на студентите по медицина в България към Софийски университет „Климент Охридски” организира здравословни инициативи в края на май.

"Раждане с любов и мъдрост"

На 29 и 30 май ще се състои Първата международна конференция за раждането и акушерството "Раждане с любов и мъдрост".

Литературни извори за монашеството в Северна Африка

На 28 май от 11:00 часа в 176 аудитория ще се проведе следващата среща на Phrontisterium, на която ще гостува проф. Пшемислав Неринг.

Проф. Юрген Пльон бе удостоен с почетния знак на Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Софийски университет „Св. Климент Охридски” връчи почетен знак със синя лента на проф. Юрген Пльон.

Професия новинар – вчера, днес, утре

На 27 май 2010 г. от 13 часа, в рамките на традиционните Майски дни на СУ „Св. Климент Охридски”, във Факултета по журналистика и масова комуникация, по инициатива на катедра „История и теория на журналистиката” се проведе кръгла маса на тема „Професия новинар – вчера, днес, утре”.

Преведени са сумите по проект “Студентски стипендии и награди”

Паричен салон и Комисията по европейските стипендии и награди на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, уведомява, че днес /27.05.2010г./ ще се извърши изплащането на първите две стипендии за летен семестър на учебната 2009/2010г. по сметките на класираните студенти.

Заседание на Академическия съвет

Вчера на безпрецедентно заседание на Академическия съвет на Софийски университет „Свети Климент Охридски” присъстваха г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България и г-н Сергей Игнатов – министър на образованието, младежта и науката.

„Всеки може да каже „аз” – премиера и в България

Австрийският писател, журналист, политолог – Роберт Менасе, отново гостува в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Стихотворението “Виена като български чадър” спечели Четвъртия Национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

В обявения от Фондация “Св. Климент Охридски” Четвърти Национален литературен конкурс за стихотворение и разказ участваха 143 творби на студенти български граждани от страната и чужбина.

Три нови книги представят във Факултета по журналистика и масова комуникация

Фестивалът във Факултета по журналистика и масова комуникация продължава – на 26 май, сряда, от 14:00 часа Катедра "Радио и телевизия" организира представянето на три нови книги.

Съвременни проблеми на космическото право

Екипът на програмата „Космически Предизвикателства 2010” има удоволствието да Ви покани на последната си лекция.

Международна сигурност и борба с тероризма

Ако искате да станете делегат на ООН за един ден и да заемете позиция на ключов играч на международната сцена….

Празник на Философски факултет

В дните, посветени на празника на Философския факултет, присъстваха чуждестранни колеги от различни страни. Гостите участваха в различни инициативи.

Пресконференция на ТВ Алма Матер

Националната университетска телевизия Алма Матер даде пресконференция във връзка с българо-френски проект за мултикултурни издания.

Ден на славянската писменост, българската просвета и култура

Софийски университет "Св. Климент Охридски" Ви кани на тържествено честване по случай 24 май - Денят на славянската писменост, българската просвета и култура.

Промоция на Исторически факултет

Доц. Пламен Митев откри официалната церемония по раздаване на дипломите на Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Класиране на Турнир по шах 2010

На 19 май 2010 г. се проведе четвъртият ежегоден шахматен турнир, организиран от Студентски съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Студент от Софийски университет "Св. Климент Охридски" спечели "PR студент" за 2009 г.

Александър Кръстев от Софийски университет "Св. Климент Охридски" спечели наградата "PR студент" за 2009 г. в престижния национален конкурс "PR Приз".

Злато за Софийски университет "Св. Климент Охридски" от Националната студентска олимпиада по математика

В периода 14-16 май 2010 г. в гр. Велико Търново се проведе Национална студентска олимпиада по математика. Тазгодишното издание на олимпиадата бе посветено на паметта на акад. проф. дмн Борислав Боянов и в него участваха близо 100 студенти от 13 висши училища в страната.

Знанието е сила, но и отговорност

Доц. д-р Александър Димчев, декан на Философски факултет откри празника на Философски факултет.

ТВ Алма Матер с българофренски проект за мултикултурни издания

Тази седмица (17-21 май) Националната университетска телевизия Алма Матер съвместно с Департамент „Масови комуникации” на Нов български университет посрещна студенти от Висшите журналистически училища в Лил и Париж.

Официално писмо-становище на Студентски съвет

До г-н Бойко Борисов
Министър- председател
на Република България

IX Национална конференция по химия за студенти и докторанти

Вече втори ден се провежда IX Национална конференция по химия за студенти и докторанти.

Пантеон – бележитите дейци на българската култура

Издание – без аналог в българската книжна традиция, което:
- впечатлява – без да плаши и дистанцира съвременника;
- респектира – без следа от надменност;
- създава цялостна представа за процесите и върховете в българската култура – без претенции за изчерпателност и енциклопедичност.

Социалната психология: Нов поглед към личността и социалния свят

На 20 май от 10:00 часа в Аулата на Софийски университет на проф. Кнуд Ларсен ще бъде връчена награда - почетен знак “Св. Климент Охридски” със синя лента.

Промоция на Химически факултет

Проф. Тони Спасов – декан на Химически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, откри церемонията по тържественото връчване на дипломите за висше образование.

Връзки с обществеността на културни институции

На 20 май 2010 г. от 18:30 часа в Зала 1 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще бъде представена книгата „Връзки с обществеността на културните институции” на д-р Наталия Начева.

Журналистика в една калория - фестивал за студентска продукция и лекция на Франсиско Лопес-Сейване, предлагат на вашето внимание от ФЖМК

За поредна година май е фестивален месец във Факултета по журналистика и масова комуникация.