Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Инициатива, посветена на приноса на руската емиграция за развитието на богословското образование в България

   
Инициатива, посветена на приноса на руската емиграция за развитието на богословското образование в България

На 2 юни в Дома на Москва в София от 13 до 17:30 часа се организира тематична научна сесия в рамките на научно-изследователски проект на преподаватели от Катедра „Практическо богословие”, с финансовата подкрепа на Фонда за научни изследвания на СУ „Св. Климент Охридски”.

Научната дискусия на тема „Приносът на руските емигранти за развитието на богословската наука в България”, е посветена на живота и творчеството на големите руски духовници и богослови отец Георги Шавелски, проф. Николай Глубоковски, проф. Михаил Поснов, проф. Петър Бицили и други видни православни духовници и богослови, които са допринесли със своето активно научно и академично дело за изграждане на Богословския факултет и за развитие на богословската наука в България. Екипът на научния проект е включил в програмата на семинара докторанти и студенти, които ще представят свои доклади и експозета по темата на дискусията.

Поради необходимостта обсъжданата проблематика да достигне до по-широк кръг слушатели, и най-вече да бъде от полза за аудитория, която е свързана по-непосредствено и по-близко с руската културна традиция и православна духовност, дискусията се провежда съвместно с представителите на руския културен център Дом на Москва в София.

Надяваме се, че предложената възможност за среща, интересен обмен на идеи и диалог между различни хора и изследователи от академични и научни центрове и други инстититуции, ще съдейства за задълбочавене на интереса към историческото минало и ще възбуди интерес към проучването на нови аспекти или неизследвани области от културното и духовното наследство на руската емиграция в България. Убедени сме, че това ще допринесе и за нови подобни академични, културни и просветни инициативи, които да подпомогнат проучването на ролята на Православната църква и връзките между българската и руската богословски школи.

За информация и заявки за участие в дискусиите: Доц. Костадин Нушев, Богословски факултет, СУ; e-mail: nushev@abv.bg

Източник: http://www.pravoslavie.bg

Коментари

Влез, за да коментираш.