Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Лекция на Нейно Превъзходителство Шийла Камерър

Ръководството на Постоянния семинар по международно право и право на Европейския съюз към Юридическия факултет покани Н. Пр. Шийла Камерър - посланик на Република Южна Африка да изнесе лекция на тема: „Двустранните отношения между Република България и Република Южна Африка”.

Международна Хумболтова конференция

На 19 ноември в Аулата на СУ се откри международната Хумболтова конференция на тема: "Интердисциплинарни изследвания на културното наследство на Балканите"

Нова изява на Студентския дипломатически клуб

По покана на бъдещите юристи и кандидат-дипломати, които се обучават в Юридическия факултет, г-н Райко Николов изнесе публична лекция на тема: „Българската дипломация в миналото - български посланик разказва“.

Триалог между авраамичните религии: юдаизъм-християнство–ислям (преоткриване на традиции и ценности)

Тази тема обедини участниците в дългоочаквания международен симпозиум, организиран и осъществен от Богословския факултет на СУ. В Конферентната зала се събраха видни представители на Българската православна църква, Македонската православна църква, Евангелската църква в Германия, Висшия ислямски институт, Институт за Източноевропейските църкви в Германия и разбира се преподаватели от Богословския факултет.

На музите вечен обожател

На 13–14 ноември в зала 1 на СУ „Св. Климент Охридски”, научната конференция в памет на проф. Димитър Бояджиев събра най-известните български изследователи и специалисти по класическа филология, история, култура и литература

Г-н Джон Маклинток – гост-лектор на Юридическия факултет

Пред членовете на Постоянния семинар по международно право и право на Европейския съюз към Юридическия факултет на СУ г-н Джон Маклинток изложи визията на Европейския съюз за съхраняването, развитието и преимуществата за обществото от качествено селско стопанство. Темата на лекцията му беше: „Общата селскостопанска политика на Европейския съюз”.

Езикови политики България – Европа

На 11 ноември в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се откри международната конференция за езиковите политики и европейското измерение на образованието в Европейския съюз. Участниците в конференцията бяха поздравени от проф. дин Иван Илчев – Ректор на Алма матер и от Н.Пр. Етиен дьо Понсен – посланика на Република Франция.

Софийски университет няма да затваря врати заради грипа

Във връзка с грипната епидемия, Ректорското ръководство следи посещаемостта на учебните занятия от студенти. Досега не е достигнат драстичния минимум и при промяна в ситуацията ще се реагира своевременно.

Стипендии „Готови за успех”

За четвърта поредна година Фондация „Помощ за благотворителността в България” в партньорство с Фондация „Сирак” и Международния женски клуб връчи в Централното фоайе на Софийския университет стипендиите „Готови за успех”.

Право на Европейския съюз

За четвърта поредна година стартира единствената по рода си в Източна Европа Международната магистърска програма „Право на Европейския съюз”. Програмата се осъществява съвместно от Софийския университет и Университета на Нанси, Франция и е под високия патронаж на Министър-председателя на Република България и Н. Пр. Посланика на Република Франция.

Европейският съюз, Русия и общите съседи

Публичната лекция на тема: "Европейският съюз, Русия и общите съседи" бе първото събитие за академичната 2009/2010, организирано от Студентския дипломатически клуб при Юридическия факултет. Тя бе проведена в партньорство с Европейския съвет за външна политика и Института за икономика и международни отношения събитие.

Осма регионалната конференция по психология за Югоизточна Европа

На 30 октомври започна своята работа Регионалната конференция по психология за Югоизточна Европа - THE SOUTH-EAST EUROPEAN REGIONAL CONFERENCE OF PSYCHOLOGY (SEERCP 2009): Southeastern Europe Looking Ahead - Paradigms, Schools, Needs and Achievements of Psychology in the Region.

Едгар Алън По – американски писател и поет

По случай 200-годишнината от рождението на Едгар Алън По Факултетът по класически и нови филологии, Академичният кръг за сравнително литературознание и Българската асоциация по американистика организираха международна научна конференция.

Махатма Ганди – глас на мъдрост и хуманизъм

В Аулата на Софийския университет тържествено се отбеляза 140-годишнина от рождението на Махатма Ганди – борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в Индия.

Ден на бесарабските българи

По традиция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" тържествено се отбеляза 29 октомври, Деня на бесарабските българи.

Българите в Крим

Дългоочакваният сборник "Българите в Крим" със съставители проф. Иваничка Георгиева и доц. Красимир Стоилов от катедра Етнология на Историческия факултет вече е на книжния пазар.

Китайско-български ректорски форум

На 28 октомври Софийският университет "Св. Кл. Охридски" бе домакин на първия по рода си Китайско-български ректорски форум, в който взеха участие ректорските ръководства на 40 китайски университета, а от българска страна покана за представяне получиха над петдесет.

Национален форум за наука

Днес в Аулата на Софийския университет се проведе втория етап на Националния форум за наука. Той е продължение на проведения форум в периода от 27 до 29 април 2009 г.

Централно-Азиатска експедиция на Николай Рьорих (1923-1928)

На 23 октомври в Центъра за източни езици и култури се проведе научно-обществена конференция, посветена на Централно-Азиатската експедиция на Николай Рьорих (1923-1928).

Дарение за Центъра за източни езици и култури

В резултат на щедрото парично дарение от страна на Посолството на Република Турция и на Турската агенция за сътрудничество и развитие, катедра Тюркология към Центъра за източни езици и култури посрещна новата учебна година с ремонтирани и преоборудвани кабинети.

България в Европа, Европа в България: двама партньори – едно предизвикателство

Комисарят по регионалната политика на Европейския съюз г-н Павел Самецки бе на посещение в Алма матер. Темата на лекцията, която изнесе пред студентите на СУ бе: „България в Европа, Европа в България: двама партньори - едно предизвикателство".

Юбилейна научна конференция "С любов и грижа за езика"

Днес в Софийския университет се откри Юбилейната научна конференция „С любов и грижа за езика”, посветена на 150-годишнината от рождението и 50-годишнината от смъртта на акад. Александър Теодоров–Балан, първия Ректор на СУ и основател на Университетската библиотека.

Университетското издателство „Св. Климент Охридски” дари книги за най-голямата библиотека в Република Македония

Университетското издателство „Св. Климент Охридски” дари книги за най-голямата и единствена по рода си библиотека с оригинална българска литература в Република Македония.

Среща с нашумялата авторка на книгата „Мавзолей”

В уютната обстановка на университетския театър @лма @лтер представители на академичната младеж се срещнаха с авторката на книгата „Мавзолей” Ружа Лазарова.

Живият архив на Васил Левски и създаването на един национален герой

Представянето на последната книга на проф. Мария Тодорова препълни Зала 1 на Софийския университет и предизвика истински интерес сред публиката, дошла да почете известната историчка.

Публична лекция на проф. д-р Ханс-Юрген Люзебринк

С лекцията на проф. д-р Ханс-Юрген Люзебринк на тема: „Франкоезични издания извън Франция през Просвещението и епохата на Наполеон (въз основа на театрални алманаси)" започна учебната седмица на студентите от катедра по руска литература към Факултета по славянски филологии.

Културно многообразие и социално единство: канадският опит

На 16 октомври в Аулата на СУ “Св. Климент Охридски” бе открита V-та международна конференция на тема: “Културно многообразие и социално единство: канадският опит” на Централноевропейската асоциация по канадистика (CEACS).

Представяне на софтуерния продукт SciFinder

В Заседателната зала на Химическия факултет, в присъствието на преподаватели и студенти от факултета, Mr. Veli-Pekka Hyttinen, Regional Marketing Manager, SII for CAS представи софтуерния продукт SciFinder и новите възможности за търсене на необходимата информация в Chemical Abstracts.

140 години от рождението на академик Стоян Аргиров

На 14 октомври се проведе официалното честване на 140-годишнина от рождението на акад. Стоян Аргиров – основоположник на българското библиотекознание и първи директор на Университетската библиотекa.

Едуард Олби в Софийския университет

Срещата между световноизвестния драматург Едуард Олби и студенти от Факултета по класически и нови филологии вече е факт.

Империи и полуострови

На 9 и 10 октомври Историческия факултет е организатор и домакин на Международната конференция на тема: "Империи и полуострови. Югоизточна Европа от Сремски Карловци до Одринския мир 1699-1829 г. (общества, войни и преходи)"

Публична лекция на проф. Чарлс Инграо

С лекцията на проф. Чарлс Инграо от университета Пардю, САЩ, на 8 октомври се откри цикъл публични лекции на утвърдени учени от страната и чужбина в рамките на есенната научна програма на Института за докторантски и пост-докторантски изследвания "Диалог Европа".

Академия за ИТ ЛИДЕРИ

На 7 октомври в Аулата на Софийския университет стартира втората академична година на Академията за ИТ ЛИДЕРИ с лекция на специалния гост на академията г-н Норман Джуда на тема: "Компютърните технологии и комуникацията с тях: Визия за бъдещето".

Акад. Николай Боголюбов – световно известен математик и физик

В Аулата на СУ се откри тържествена конференция, посветена на 100 години от рождението на руския учен Николай Николаевич Боголюбов, организирана от Софийския университет "Свети Климент Охридски", БАН, Съюза на физиците в България и Агенцията за ядрено регулиране при МС.

Дискусия за книжовния български език

В деня на тържественото откриване на новата учебна 2009/2010 година на Софийския университет, в Конферентната зала на Алма матер се състоя първата по рода си среща- дискусия на преподаватели – българисти от Факултета по славянски филологии и г-жа Йорданка Фандъкова – министър на образованието, младежта и науката.

Церемония по връчване на Почетен знак със синя лента

На 30 септември на заседание на Академическия съвет на Алма матер, доц. Даниел Вълчев бе удостоен с "Почетен знак със синя лента" на Софийския университет

Първа среща на университетските библиотеки от балканските страни

Ден преди откриването на Новата учебна 2009 година, Университетската библиотека бе домакин на Първата среща на университетските библиотеки от балканските страни.

ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА 2009/2010 г.

На 1 октомври 2009 г. тържествено се открива новата учебна 2009/2010 година в Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Избор за декан на Медицинския факултет

На 29 септември, на заседание на факултетното Общо събрание, с пълно мнозинство бе избран за декан на възстановения Медицински факултет, доц. Любомир Спасов, Директор на университетска болница "Лозенец".

"Русия, Европа и светът"

На 28 септември 2009 г. в новата конферентна зала на СУ се откри международна конференция на тема: "Русия, Европа и светът". Нейни домакини са Исторически факултет и Институтът за докторанти и постдокторанти "Диалог Европа".

"Традиция и модерност в индийската култура, индология и обучение за Индия"

Софийският университет е домакин на започващата на 25 септември 2009 г. Международна индологическа конференция на тема: "Традиция и модерност в индийската култура, индология и обучение за Индия", организирана съвместно с посолството на Индия у нас.

"Пазарите като мрежи"

В 9,30 часа на 25.09.2009 г. в Конферентната зала на СУ започна Международната конференция на тема: "Пазарите като мрежи".

История без полюси

На 18 септември, в началото на школската учебна година, дългоочакваният учебник по българска обща история, включващ 44 работни листи за активна работа в клас бе официално представен в академичната зала 1 на Алма матер.

Втори етап на допълнителния прием в СУ

Софийският университет „Св. Климент Охридски” обявява допълнителен прием за учебната 2009/2010 г. - втори етап.

“Взаимоотношенията между националните съдилища и Съда на ЕО”

На 11 септември 2009 г. в 9.30 часа в хотел "Метрополитън" започна Международната конференция “Взаимоотношенията между националните съдилища и Съда на ЕО”. Организатор на конференцията е Юридическият факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" по научен проект на Университета, в сътрудничество с Института по публична администрация.

Кръгла маса

Кръгла маса на тема: “Ролята на Българската православна църква за спасяването на българските евреи през Втората световна война: модел на религиозна толерантност и обществена солидарност” бе открита на 10 септември 2009 г., в 10 часа в Зала 1.

Спечелили финансиране проекти по ОП „Развитие на човешките ресурси”

В Министерство на образованието, младежта и науката се проведе церемония по връчване на първите договори, спечелили финансиране от Европейския социален фонд по ОП „Развитие на човешките ресурси”, програма “Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени”.

СУ обявява прием за специалност Медицинска сестра от учебната 2009/2010 година

Право да участват имат кандидати, които не са се записали в друга специалност на СУ, кандидати, които не са класирани до окончателния етап на кандидат-студентската кампания и лица, които не са участвали в кампанията на Университета до сега.

Допълнителен прием на студенти за учебната 2009/2010 г.

Софийският университет „Св. Климент Охридски” обявява допълнителен прием на незаетите места след третото класиране.

Фонд за отпускане на стипендии за академичната 2009-2010 година

ПЪРВА ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ в конкурс на Фонда за отпускане на стипендии по програмата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Срок: до 1 ноември 2009 г.