Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / ТВ Алма Матер с българофренски проект за мултикултурни издания

   
ТВ Алма Матер с българофренски проект за мултикултурни издания

Тази седмица (17-21 май) Националната университетска телевизия Алма Матер съвместно с Департамент „Масови комуникации” на Нов български университет посрещна студенти от Висшите журналистически училища в Лил и Париж.

Събитието е част от проекта “Изграждане и развитие на европейска студентска телевизионна мрежа” по европейската програма „Младежта в действие”. Целта – създаване на мултикултурни издания на студентските предавания „Ку ку : Презареждане и „Ателие” ( студентска работилница за култура и изкуство). Темите - „Да си млад в България и Франция” „Да си различен в това, което правиш”.

В началото на седмицата на работна среща студентите представиха свои работи – различни в тематиките, различни в ракурсите, различни в идеите, но сходни в търсенето на лична позиция и емоционална ангажираност.

Младите хора се срещнаха чрез Ку-ку:Презареждане със сатиричните образи на българската действителност. Чрез „Ателие” видяха младите творци, които искат да живеят в свят, където вратите не се заключват и не се затварят в клетки. Френските студенти показаха проблемите на хората на физическия труд в развитата европейска държава, които припадат по поточните линии за отпадъци и мечтаят за живот без болести на някой остров....

Френските групи бяха разделени на две, като Safar, Pierre-Philippe, Sebastien, Tam, Ariane, Aurylia и Laura от Лил работиха с екипа на работилницата за култура и изкуство „Ателие” . Парижките им колеги Sophie,Valentina, Nathalie, Charlotte, Martial и James с „Ку-ку: Презареждане” разследваха какво е да си млад в България.

Всичко изживяно както на снимачната площадка, така и извън нея ще бъде обобщено на пресконференция, последвана от дискусия на тема „Реализацията на младите хора в България и Франция””, която ще се състои на 21 май, петък, от 10,30ч. в Конферентната зала на СУ„Св. КлиментОхридски”.

Вратите са отворени за всеки, които желае да зададе въпроси или да изрази становище в дискусията!

Повече за проекта:

Младежкият проект: “Изграждане и развитие на европейска студентска телевизионна мрежа”, представлява развитие на уеб-базирана платформа за обмен на медийни съдържания, създавани от млади хора и предназначени за млади хора. Водеща организация на проекта е Национална студентска телевизия „Алма Матер”, към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, а партньорите са: Висшето журналистическо училище в Париж, Висшето журналистическо училище в Лил, (Франция) и Департамент „Масови комуникации” на Нов български университет.

Пряко участие в реализацията ще вземат 30 младежи, а от готовата уеб-базирана телевизионна мрежа ще могат да се ползват хиляди млади хора в Европа и по света.

В рамките на проекта ще бъдат създадени съвместни, българо-френски пилотни броеве на младежкото предаване “Ателие” – работилница за култура и изкуство и предаването „Ку-ку: Презареждане”. Продължителността на проекта е девет месеца. Предаванията ще отразяват пряко конкретни примери за (не) участие на младите хора в демократичния живот на техните общества. Смесените екипи ще проведат на национален терен дълбочинни интервюта с представители на различни младежки общности и субкултури за участието в политическия и социален живот, както и за механизмите, чрез които това може да се случи, както и да се насърчи социалното им вграждане

Проектът ще представи младежкия живот в двете страни в различните му измерения, ще ни запознае с условията за реализация на младите, с възможностите за творческа изява, с вижданията за развитие на модерното гражданско общество. Предаванията ще се излъчват в ефира на обществените телевизии в двете страни – БНТ1 и ТВ 5 (Франция). Предаванията ще са с продължителност 27 минути, ще бъдат преведени и субтитрирани на анлийски език и качени на европейската студентска телевизионна платформа.

Първа фаза

По време на първата фаза студентите ще обсъдят приоритетите на съвместната си дейност и конкретните стъпки за създаване на медийно интерактивно пространство за обмен на идеи и ценности. Екипът в България ще организира пресконференция в София, на която проектът заизграждане и развитие на европейска студентска телевизионна мрежа ще бъде представен пред български медии, младежки неправителствени организации, представители на студентски съвети.

Втора фаза

През месеците юни и септември двa отделни екипа ще посетят Франция и ще заснемат епизоди на "Ателие" и "Ку-Ку презареждане".

Трета фаза

Разработване на уеб-базирана платформа за развитието на Европейския Студентски телевизионна мрежа.

Четвърта фаза

По време на четвъртата фаза ще се тества платформата и проекта ще се популяризира чрез рекламни пана, брошури и дискове.

Пета фаза

В края на проекта, през есента екипите ще се съберат отново в София, за да покажат какво е постигнато. Гости на събитието ще бъдат български медии, представители на неправителствени организации, представители на Студентския съвет.

Към момента AMTV създава още връзки за подобни проекти в Англия и Германия

лице за контакти:

Севда Грънчарова

Връзки с обществеността

s.grancharova@amtv.bg

тел: 0883 45 41 28

Коментари

Влез, за да коментираш.