Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Студентски съвет с нов заместник-председател и председател на комисията по образование и с нов председател на комисията по култура

На 02 декември на редовно Общо събрание с единодушно съгласие Студентски съвет избра Людмил Миланов от Стопански факултет да заеме отговорната длъжност – Заместник- председател на Студентски съвет и Председател на комисията по образование в Студентски съвет.

21 от стипендиите на фондация „Еврика” са за Софийски университет

От общ брой на стипендиантите на Фондация „ЕВРИКА” за учебната 2010/2011 година - 37: 21 от тях са представители на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Университетски Ботанически Градини са партньор в международния проект INQUIRE

Университетски Ботанически Градини към СУ „Св. Климент Охридски" са партньор в международния проект INQUIRE, финансиран по 7 Рамкова програма на ЕС, който стартира на 1 декември 2010 и ще продължи 3 години.

Димитър Шумналиев получи Голямата награда за литература на Софийски университет за 2010

На тържествена церемония в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” големият български писател Димитър Шумналиев беше удостоен с Голямата награда за литература на Софийски университет за 2010.

Seed Challenge

„Колкото повече хора стартират бизнес, толкова повече бизнес ще има за всички!” - Мечо Пух, Предприемачество.

Дамите от Софийския университет славят България от Милано до Бейрут

Участие на турнири в Белград, Истанбул, Бейрут и Милано в рамките на една календарна година. Абонамент за топ 3 във всички надпревари, купи и десетки индивидуални награди.

Социални констелации

Да отпразнуваме! Какво?

Началото на една традиция на студентите от Факултета по педагогика – Денят на хората с увреждания и Студентския празник.

Мъртвите мечти на монохромния мъж

Филмовата продукция „Мъртвите мечти на монохромния мъж” е вдъхновена от зловещия свят на прословутия сериен убиец от 80-те Денис Нилсен. Той е отговорен за 16 убийства в Лондон. По-голямата част от жертвите му са от утайката на обществото и са били гости в дома му.

Голямата награда за литература на Софийски университет за 2010 г.

На 3 декември 2010 г. от 11:00 часа в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде връчена Голямата награда за литература на Софийски университет за 2010 г.

Система за провеждане на практически стажове на студенти

75 студенти от СУ "Св. Климент Охридски", Факултет по математика и информатика и Философски факултет, се включиха в стажантска програма в единайсет престижни фирми и организации през 2010 година, платена от Европейски социален фонд, оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Граждански форум "Европа, накъде?"

Информационното бюро на ЕП за България организира, в партньорство със Съюза на европейските федералисти, граждански форум на тема „Европа, накъде?", с участието на евродепутати българските членове на ЕП Андрей Ковачев, Илиана Иванова и Евгени Кирилов.

Асоциацията на чуждестранните студенти в Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Чуждестранните студенти в Софийски университет „Св. Климент Охридски” Ви канят на Учредителна среща на Асоциацията на чуждестранните студенти в Софийски университет.

Представяне на сборник с исторически изследвания

На 2 декември 2010 г. от 17:00 часа в Конферентната зала на Ректората ще бъде представен вторият том от Изследванията по история на социализма в България, който обхваща периода от 1944 до 1989 г.

Национална АНТИСПИН кампания

Асоциацията на студентите по медицина в България- Софийски Университет ще се включи в Националната АНТИСПИН кампания и програмата на Министерството за здравеопазване „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” и СРИОКОС, която ще се проведе за седма поредна година по повод 1 декември – Световния ден за борба с ХИВ/СПИН.

Tанцова опера по хореография на Пина Бауш

На 1 декември от 19.00 часа в Конферентната зала на Ректората ще бъде излъчен III филм ”Орфей и Евридика” (2008 г.) - танцова опера по хореография на Пина Бауш.

Първата екоакция в България – 23 години по-късно

Кой си спомня за протеста на майките с количките в Русе, началото на гражданското общество и на зеленото движение в България?

Дискусия „ИНТЕГРАЦИЯТА – (НЕ)ВЪЗМОЖНА”

Дискусионен клуб „280” организира дискусия „ИНТЕГРАЦИЯТА – (НЕ)ВЪЗМОЖНА”.

Две премиерни събития в Университетската библиотека “Св. Климент Охридски”

Заповядайте на две премиерни събития в Университетската библиотека “Св. Климент Охридски”.

Пети медиен панаир “Професия: Новинар”

От 29 ноември до 3 декември 2010 година във Факултета по журналистика и масови комуникации ще се проведе Петият медиен панаир “Професия: Новинар”.

Класиране - 7ми международен турнир по баскетбол

Приключи 7мият международен турнир по баскетбол, организиран от Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Спортен клуб Академик

Компютърни и интерактивни средства за исторически езиковедски изследвания

В началото на декември ще се проведе серия от лекции по проект Компютърни и интерактивни средства за исторически езиковедски изследвания.

Най-добрите спортисти на СУ "Св. Климент Охридски" за 2010

На тържествената церемония в клуб-ресторант “Яйцето“ бяха избрани най-добрите спортисти на Софийски университет "Св. Климент Охридски" за 2010 година.

Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи

Катедра Политология на Философски факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира конференция по случай 60 годишнината от подписването на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

„Плачът на императрицата” филм по хореография на Пина Бауш

Културният център на СУ "св. Климент Охридски" има удоволствието да Ви покани на втория филм от серията "Съвременен танц": „Плачът на императрицата” филм по хореография на Пина Бауш.

„Преразглеждане на овещняването”

Софийски университет „Св. Климент Охридски” Ви кани на тържествена церемония по присъждане на почетното звание DOCTOR HONORIS CAUSA на проф. Аксел Хонет.

Ръководител екип печели конкурс по програмиране

Софтуерен инженер, възпитаник на Факултета по математика и информатика, застана начело в първи кръг на национално състезание.

Честит празник!

Днес Софийски университет „Св. Климент Охридски" чества своя патронен празник.

С две дипломи завършват магистрите от “Мениджмънт на човешките ресурси и социалната отговорност на предприятието"

Днес тържествено бяха връчени дипломите на магистри и бакалаври випуск 2010 от Стопански факултет на Софийски университет „Св Климент Охридски”.

Благодарствено писмо

Благодарствено писмо от името на Коста Базитов, заместник-кмет на Община Варна.

Корейско-български форум за политики 2010

Софийският университет “Св. Климент Охридски”, Посолството на Република Корея в София, Министерството на външните работи на Република България, Министерството на културата на Република България и Корейската фондация ще проведат съвместно “Корейско-български форум за политики 2010”.

Фестивал на етнографския и антропологичен филм 2010

Сдружение за културни инициативи и Академично етноложко сдружение имат удоволствието да Ви поканят на Фестивала на етнографския и антропологичен филм (ФЕАФ 2010).

 

„Западните покрайнини - предизвикателство пред българската външна политика”

Студентски дипломатически клуб има удоволствието да Ви покани на публична лекция на тема „Западните покрайнини - предизвикателство пред българската външна политика”.

Филмов цикъл „Съвременен танц”

Културен център на Софийски университет "Св. Климент Охридски" представя филмов цикъл „Съвременен танц”, като част от курса "Социален, културен и художествен статут на тялото".

Тържествено отбелязване на 20-годишнината от възстановяването на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”

Стопанският факултет при Софийския университет е възстановен с решение на Академичния съвет от 16 май 1990 г. Първият курс студенти е приет през есента на 1991 г.

Отбори от Сърбия и Македония участват в международния турнир на СУ

Общо 6 отбора при мъжете и 4 при жените ще участват в международния турнир по баскетбол за студенти, организиран от Софийския университет.

Вечер, посветена на поезията на Ханс Кристиан Андерсен

Центърът за научни изследвания и информация „Ханс Кристиан Андерсен” към специалност Скандинавистика организира вечер, посветена на поезията на Ханс Кристиан Андерсен

"НАТО в преход към нова стратегическа концепция"

Студентски дипломатически клуб има удоволствието да Ви покани на среща-дискусия с г-н Соломон Паси.

Климентови дни в ДИУУ

Департаментът за информация и усъвършенстване на учители – СУ „Св. Климент Охридски”, има удоволствието да ви покани на ХІV издание на церемонията по връчване на свидетелствата на учителите иноватори, придобили най-високата, първа професионалноквалификационна степен.

Прожекция на „Ку-Ку Презареждане”

Екипът на Студентската телевизия „Алма Матер” кани всички желаещи на събитие в рамките на Климентовите дни на културата.

Постановление на Софийска градска прокуратура

Уважаеми колеги,
С Постановление на Софийска градска прокуратура, следствие от извършена проверка и оценка на данни, Ив. Трифонова – зам. градски прокурор отказва да образува досъдебно производство и прекратява пр. пр. № 10563/2010 г. по описа на СГП.

Преводът като цивилизационна ценност

В 13:30 часа в Конферентната зала на Ректората започна Национален преглед на превода 2008-2009г. - „Преводът като цивилизационна ценност”.

Проф.Пимпирев: На Антарктида ще изследваме климатичните промени и минералните залежи

Климатичните промени и минералните залежи ще изследват българските полярници от 19-та антарктическа експедиция, които потеглят за ледения континент днес.

Политиката на Япония в борбата с климатичните промени

В Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се проведе публична лекция на тема „Опитът от енергоспестяването в японската строителна индустрия срещу глобалното затопляне”.

Две изложби в галерия „Алма Матер”

Културният център на СУ "Св. Климент Охридски" има удоволствието да Ви покани на две художествени изложби в Галерия "Алма Матер".

Phrontisterium Classicum

Заповядайте на първата сбирка на интердисциплинарния семинар Phrontisterium Classicum.

Технология, забавление, дизайн

Клуб по предприемачество Start It Smart и Народно читалище "Бъдеще сега" организират младежкото събитие TEDxYouth@Sofia.

Зимна академия по хирургия

Проектът е предназначен за студентите по медицина в Медицинския факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Международен ден на Географските информационни системи

За 12 поредна година Софийски университет „Св. Климент Охридски” празнува Международния ден на Географските информационни системи.

Научна конференция „Агиографията в нашата библиотека”

Катедрата по кирилометодиевистика Ви кани на Научна конференция „Агиографията в нашата библиотека”, посветена на юбилея на проф. Климентина Иванова.

Климентови дни

С научна конференция „Апокрифи и канонични книги” катедрата по Кирилометодиевистика постави началото на Климентовите дни на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.