Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Допълнителен прием на студенти за учебната 2010/2011 година

Софийски университет "Св. Климент Охридски" обявява допълнителен прием на студенти за учебната 2010/2011 година.

Open Source

Знаете го! От интернет пространството. Прилага се. ВЕЧЕ И В ТЕАТЪРА!

Център за симулация, бизнес процеси и 3D визуализация

Деканът на Факултета по математика и информатика при Софийски университет ”Св. Климент Охридски” - проф. дмн Иван Сосков, има удоволствието да Ви покани на тържествено откриване на „Център за симулация, бизнес процеси и 3D визуализация” към Софийския университет.

Разделното събиране на отпадъци като метод в борбата с глобалното затопляне

На 9 септември от 17:30 часа в Зала 1 на Ректората ще се проведе кръгла маса на тема „Разделното събиране на отпадъци като метод в борбата с глобалното затопляне”.

Първо място, златни медали и купа за отбора на Софийски университет „Св.Климент Охридски”

Първо място, златни медали и купа заслужи отборът на Софийски университет „Св.Климент Охридски” на приключилия тридневен международен студентски турнир по плажен волейбол.

Вече е факт Меморандумът за академично сътрудничество между Индонезийския университет и Софийски университет „Св. Климент Охридски”

На официална среща между Негово Превъзходителство Посланикът на Република Индонезия - Имануел Робърт Инкириванг и проф. дин Иван Илчев беше окончателно финализиран Меморандумът за академично сътрудничество между Индонезийския университет и Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Вещици и магии в късносредновековните и предвъзрожденските текстове и образи

В Зала 1 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” започна еднодневен семинар на тема „Вещици в манастира I. Вещици и магии в късносредновековните и предвъзрожденските текстове и образи.“

Международен студентски плажен волейболен турнир

Международният студентски турнир по плажен волейбол, който традиционно се организира от Департамента по спорт на СУ , през тази година ще се проведе от 03.09.2010г. до 06.09.2010г. във ваканционно селище Лозенец.

Работи новата SciVerse платформа

От Университетската библиотека уведомяват, че от 28 август 2010г. работи новата SciVerse платформа.

Доц. Пламен Митев: Вестник "Дунавски лебед" се превръща в първата революционна трибуна на българската емиграция

Вестник „Дунавски лебед” отваря една нова страница не само в историята на българската журналистика, но и в историята на нашето националноосвободително движение.

Добри практики в преработката и използването на органични отпадъци

Лекция на тема „Добри практики в преработката и използването на органични отпадъци” поставя символично началото на новата учебна година в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

"В момента единственият, който може да ни помогне, е Исус Христос, който е нахранил със 7 хляба множеството на сватбата в Кана Галилейска"

В интервю за вестник "Стандарт" ректорът на Софийски университет "Св. Климент Охридски" - проф. дин Иван Илчев, коментира намаления бюджет, платеното обучение и възможните изходи от кризата.

“Немски и български пословици и антипословици”

Излезе новата книга на проф. д-р Руска Симеонова „Deutsche und bulgarische Sprichwörter und Antisprichwörter“ – “Немски и български пословици и антипословици”.

"Бих искал да уча в Софийския университет - Информатика"

"Нататък бих искал да уча в Софийския университет - Информатика. Mисля, че тук има достатъчно много възможности за работа, може да се работи по интернет без проблеми." - с тези думи Владислав Харалампиев коментира бъдещите си планове след като получи златен медал на 22-та Международна олимпиада по информатика във Ватерло, Канада.

IN MEMORIAM

С дълбоко прискърбие съобщаваме, че на 13 август 2010 г. почина

ПРОФ. ДФН ИСАК ПАСИ

13.03.1928 г. – 13.08.2010 г.

Пресконференция КСК 2010/2011

Доц. д-р Мария Шишиньова – заместник-ректор по учебната дейност на Софийски университет „Св. Климент Охридски” даде обстойна пресконференция на тема Кандидатстудентска кампания 2010/2011.

Допълнителен прием на студенти за учебната 2010/2011 година

След окончателното второ класиране Университетът обявява допълнителен прием за незаетите места, който ще се проведе на два етапа.

 

Импресии

На 6 август 2010 година, във връзка с 55 години от създаването на Университетска ботаническа градина Балчик, се откри изложба живопис “Импресии”.

Роза мира

На 5 август 2010 година в Университетската ботаническа градина Балчик се проведоха няколко прояви, включени в програмата на международния фестивал “Роза мира”, организиран от Турекспо – Варна АД, Театър “Ланжерон” – Харков, от Школа по изкуствата – Одеса, със съдействието на Община Варна, Университетски ботанически градини – гр. Балчик и гр. Варна.

Стартира конкурс за социална реклама „РЕкламация” 2010

От 6 август 2010 стартира конкурсът за социална реклама „РЕкламация” 2010, който се провежда в рамките на фестивала „Дни на свободното слово”. Конкурсът се организира от Фондация „Оранжева Луна” и Факултетния студентски съвет при Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” с подкрепата на Програма „Младежта в действие” на Европейската комисия.

Стипендии на фондация „Еврика” за учебната 2010-2011 година

За осма поредна година фондация „Еврика" ще определи студентите, които ще получават именни стипендии в размер на 2 000 лева годишно в 10 области.

МИЕТ и фондация „Д-р Антон Калоянов" осигуряват едногодишна специализация за химик в Германия

За едногодишна специализация, започваща през есента на 2010 г., на един млад български химик във Федерална Република Германия със стипендия на Фондация "Д-р Антон Калоянов", Мюнхен.

Историческата наука в България и Украйна: проблеми на изследванията на регионалната история и междуетническите процеси

Повече от 20 години в ДИУУ се провеждат обучения, финансирани от МОМН съгласно 103 ПМС, за педагози, студенти и лицеисти от българските общности зад граница.

Второкурсник от СУ триумфира в първия студентски шампионат по Тексас Холдем

Второкурсникът от Софийския университет Камен Петров спечели първия студентски шампионат по Тексас Холдем през уикенда.

Приключи Второ класиране, започва записване

От 02.08. до 04.08.2010 г. включително всички студенти, които са приети ще могат да се запишат в съответната специалност.

Софийският университет “Св. Кл. Охридски” обявява конкурси за асистенти

Обявата е обнародвана в Държавен вестник, бр. 58/30.07.2010 г.

Дигитализацията е приоритет за хуманитаристиката в Софийския университет

В Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе конференция на проект SUDigital, който е финансиран от националния Фонд „Научни изследвания” на МОМН.

Софийският университет "Свети Климент Охридски" се дигитализира

В четвъртък, 29.07.2010 г. в Новата конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски” от 09.00 часа ще се проведе заключителната конференция на първия етап на проекта „SUDigital – Дигитални ресурси за проучване, опазване и популяризиране на българското културно-историческо наследство”, финансиран от Фонд „Научни изследвания” към Министерството на образованието, младежта и науката.

Университетската ботаническа градина в Балчик на 55 години

Днес 27 юли 2010 г. отбелязваме 55 годишнината от основаването на Университетската Ботаническата градина в Балчик! Честит празник колеги!

СКРЪБНА ВЕСТ

На 25 юли 2010 г. в тежък инцидент загина акад. проф. дфмн Матей Матеев

Първо класиране – 25 юли 2010 г.

Потвърждаване или записване от 26.07. до 28.07.2010 година.

Заповед № РД 19-325 от 23.07.2010

Годишни такси за обучение за учебната 2010/2011 година.

55 години от основаването на Университетската ботаническа градина в Балчик

На 27 юли 2010 г. Университетската ботаническа градина в гр. Балчик ще чества 55 години от основаването си.

Излязоха и резултатите по история

78 са отличните оценки на изпита по история в Софийски университет „Св. Климент Охридски” - 49 момичета и 29 момчета.

Симулация на заседание на Трети социален, хуманитарен и културен комитет на ООН по реална проекторезолюция

Дружеството за Обединените нации в България организира за четвърта поредна година национална кампания за избор на български младежки делегати за 65-тата сесия на Общото събрание на ООН, която започва през септември 2010 г.

32 шестици на изпита по литература

32 шестици са получили общо 2354 кандидат-студенти на изпита по литература в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

1060 кандидати и едва 20 шестици на изпита по Журналистика в СУ

Вече са ясни резултатите от кандидатстудентските изпити по журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. На редовната кандидатстудентска сесия се явиха 1060 кандидати, а отличията (над 5.50) се оказват едва 20.

Академичният хор „Проф. Ангел Маринов” с концерт в СУ

След изключително успешно турне в академичния хор „Проф. Ангел Маринов” се завръща в България с концерта си в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Двугодишна квалификация "Авторски театър"

Университетският театър "Алма Алтер" и Центърът за образователни услуги към СУ обявяват прием за обучение в двугодишна квалификация "Авторски театър". Ако сте студент с творчески потенциал, креативност и необходимост от себеизразяване, то програмата "Авторски театър" е за Вас.

Републикански турнир по конен спорт

Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Университетска ботаническа градина Екопарк-Варна и Спортен клуб по конен спорт Варна организират VIIІ-ми Републикански турнир по конен спорт за купата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Летен семинар по българистика за чуждестранни българисти и слависти

Летният семинар по българистика за чуждестранни българисти и слависти към Софийския университет „Св. Климент Охридски" е създаден през 1963 г.

Възможност за стаж в съда на Европейския парламент

Софийски университет „Св. Климент Охридски” дава възможност на студентите си да станат част от стажантска програма в рамките на Съда на Европейския парламент.

Започна кандидатстудентският изпит по руски език

Конкурсният изпит по руски език е писмен. Той продължава 3 часа и се състои от диктовка, комплексен езиков тест и съчинение.

Регионален форум Тера Мадре Балкани

Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Министерството на земеделието и храните, Slow Food International и Столична община организират първия по рода си регионален форум Тера Мадре Балкани.

Стамболов и Иван Асен ІІ на изпита по История на България в СУ

В 65 Аудитория на Ректората Елена Григорова от София изтегли темите на кандидатстудентския изпит по История на България.

Вариант 2 на кандидатстудентския изпит по математика

В 8:00 часа тази сутрин започна кандидатстудентският изпит по математика.

В разгара на кандидатстудентската кампания

В началото на седмицата ще се проведат кандидатстудентските изпити по математика и история на България.

Започна кандидатстудентският изпит по български език и литература

С мълчание кандидат студентите посрещнаха темата по български език и литература, изтеглена от Асан Топов – който се престраши „усмихнат, ведър и с лека ръка”.

Български език и литература

На 12 юли 2010 г. от 08:00 часа в Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе кандидатстудентският изпит по Български език и литература.

ФРЪНЗИ - един филм на Александър Стойков

На 12 юли ще имате възможност да видите филма на Александър Стойков "ФРЪНЗИ".