Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Честита Баба Марта !

Студенти от Софийски университет „Св. Климент Охридски” се събраха, за да направят мартеници за всички, които имат алтернативно мислене и афинитет към оригиналните идеи.

Национален ли е националият ни празник?

Какво значи 3-ти март за нас, с какво трябва да си го спомняме и дали той трябва да е нашият национален празник?

„Европа и свободата”

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек ще изнесе публична лекция на тема „Европа и свободата” на 3 март 2010 г. от 14:00 в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Презентация на Софийски университет „Св. Климент Охридски” в Първа Английска езикова гимназия

Софийски университет „Св. Климент Охридски” започна обиколка на най-реномираните училища в страната – като част от тазгодишната кандидатстудентска кампания.

Възродителният процес

Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, съвместно с Държавна агенция „Архиви” представи документалния сборник „Възродителният процес”, със съставители доц. д-р Искра Баева и доц. д-р Евгения Калинова.

Нов заместник-ректор по акредитация и следакредитационен контрол

На заседание на Академически съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” за заместник-ректор по акредитация и следакредитационен контрол беше избран проф. дфн Анастас Герджиков.

„Кандидатстудентска борса – 2010″

В Националния музей „Земята и хората“ беше открита „Кандидатстудентска борса – 2010″.
Тя ще продължи до 27 февруари. Участват 46 висши училища и колежи, сред които и Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Българо-корейски симпозиум за Информационни технологии

В 10:00 тази сутрин започна Българо-корейският симпозиум за Информационни технологии, чиято цел е двете държави да обменят опит и да подобрят публично-частното сътрудничество.

“Няма нищо по-удивително от звездното небе над мен и нравствения закон в мен”

- казал го е Кант, някога отдавна – под този надслов Университетски Аварийно-спасителен отряд Ви кани да се запознаете с най-актуалните техники в спасителната дейност.

Ново споразумение за климатичните промени след Копенхаген

На 27 февруари 2010 година Дружество за ООН в България и Софийски университет "Св. Климент Охридски" организират симулационна игра Модел ООН на тема "Ново споразумение за климатичните промени след Копенхаген".

"Rules and Roles"

На 26 февруари от 18:00 часа в Конферентна зала ще се проведе кръгла маса на тема „Институции в преход”

“Bowling for Columbine”

Във връзка със започналата октомври 2009 г. кампания срещу въвеждането на видеонаблюдение в Софийския университет "Св. Климент Охридски", Асоциацията на студентите по социология в Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Студентско-ученическо движение „Призив за образование” организират прожекция на филма “Bowling for Columbine”.

„Българската духовност не е свързана с кризата на американските банки и не зависи от членството на България в Европейския съюз”

Ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски” – проф. дин Иван Илчев, откри представянето на книгата на Нихело Немо - "Легенди за Рим. Етюди от Италия".

“По същество се утвърждава партийно-политическият принцип”

В Зала 1 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се събраха представители на академичната общност и на законодателната власт, за да дискутират реформите във висшето образование.

„Юридически размисли върху бъдещето на ЕС”

Юридически факултет на Софийски университет “Св.Климент Охридски” организира представяне на книгата на проф. Жан-Дени Мутон „Юридически размисли върху бъдещето на ЕС”. Представянето ще се състои на 25 февруари 2010 г., от 17.30 ч., в 292 аудитория на Ректората.

„Софийският университет показа, че е национален университет - университет на цяла България”

Проф. дин Иван Илчев беше специален гост на традиционното отбелязване на празника Тодоровден, който се провежда в Университетската ботаническа градина във Варна.

"Въпросът за спасяването на давещите се е дело на самите давещи се”

Едно интервю с проф. дин Иван Илчев, ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, за реформите и качеството на образованието в България.

Значението на политиката на презрението в дебатите около понятието за култура

Център за германски и европейски изследвания ЦЕДЕС - Германикум организира Академична вечер с проф. д-р Андреас Василахе - младши професор по Европейски социални изследвания в Университета Билефелд на тема : „Признаване и презрение: Противоречия в понятието за култура”

Ресурси за електронно обучение

Проект „Електронно обучение в славистиката” организира научна конференция на тема „Ресурси за електронно обучение”

„Реформи във висшето образование и науката”

На 23 февруари от 13:00 в Зала 1 на Ректората ще се проведе Граждански контрол на тема „Реформи във висшето образование и науката”

 

Oracle стратегия: Завършен, Отворен, Интегриран – решаване на бизнес предизвикателства с Oracle Integrate Solution

На 23 февруари 2010 г от 18:15 във ФМИ – студенти ще търсят отговор на въпроса - Как да се подобри ефективността на информационните технологии в бизнес предприятията и за бизнес цели.

Конни състезания

На 20 февруари 2010 г., Тодоров ден – Конски Великден, в Университетска Ботаническа градина Екопарк – гр. Варна, ще се проведат традиционните за дейността на Градината конни състезания.

Отворен клас. Светът, видян от киното

На 20 и 21 февруари от 10:30 в театър „@лма @лтер” ще се проведе шестнадесетото издание на ”Отворен клас”. Темата на колоквиума ще бъде „Вселената на звука”.

„Първите дами на Царска България”

На 18.02.2010 г от 17:00 ч. в Заседателната зала на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще се състои премиера на книгата - „Първите дами на Царска България”, с автор доц. Цветана Кьосева.

Публикуван е първи брой на “Списание на Софийския университет за електронно обучение”

Списанието се издава от Интегралния Университетски център за изследване, създаване и осигуряване на качество на електронното учене в разнообразен образователен контекст.

„Софийски университет „Св. Климент Охридски” не колекционира споразумения, стремим се да сключваме само такива, които действително работят”

Проф. Иван Илчев дин – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и проф. Аарон Бен-Зеев – президент на Университета в Хайфа, подписаха Рамково споразумение за академично сътрудничество.

The future of immersive techologies and their impact on society

Академия за ИТ лидери Ви кани на деветнадесета лекция, с лектор - Дейвид Уортли, на 18 февруари от 18:00 ч. в зала Мусала, Факултет по математика и информатика, Софийски университет „Св. Климент Охридски”

„Невероятна панорама на българското”

„Убеден съм, че този труд ще ползват поколения на ред български историци, които искат да изследват съдбата на българите, които живеят в Русия, Украйна, Молдова.”

„Хамлет или три момчета и едно момиче”

Университетски театър „@лма @лтер” се върна в София след успешна премиера на „Хамлет или три момчета и едно момиче” в Сараево.

Климатичните промени и международната общност след Копенхаген 2009. Проблеми, решения, възможности

На 17 февруари 2010 от 17 часа в 65 аудитория на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе семинар-дискусия на тема "Климатичните промени и международната общност след Копенхаген 2009. Проблеми, решения, възможности".

„Електромобилите – вдъхновение за бъдеще без вредни емисии!”

Една от големите автомобилни компании с представителство у нас в партньорство с AIESEC – най-голямата международна студентска организация с традиции в съвместната дейност между университетите и бизнеса организира конкурс на тема „Електромобилите – вдъхновение за бъдеще без вредни емисии!”.

"Родителите трябва да знаят в какво инвестират за образованието на децата си"

"Юридическият факултет на СУ - много по-добър от другите" - под това заглавие Мирела Веселинова от списание "Правен свят" анализира данните от изследване на "Алфа Рисърч" за нивото на юридическото образование в България.

Кръгла маса

Информационно-рекламен център към Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира Кръгла маса по повод план-проект за ново университетско списание.

„Истина, мистификация, лъжа в славянските езици, литератури и култури”

Катедра по славянско езикознание и Катедра по славянски литератури на Сoфийски университет “Св. Климент Охридски” имат удоволствието да ви поканят за участие в Десетите национални славистични четения.

Листенцата на трепетлика

На 10 февруари в Зала 1 на Софийски университет от 18:30 ще бъде представена книгата „Листенцата на трепетлика”.

Сътрудничеството с ДС е единствената значима връзка с бившата власт, която не е прозрачна

Заместник деканът на Исторически факултет, Софийски университет „Св. Климент Охридски” – доц. Д-р Тодор Попнеделев откри кръгла маса на тема „Правото да знаем и разкриването на архивите на ДС“.

The end of the line

Информационно-рекламен център, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и работилница за идеи “Future Frendly” организират прожекция на филма “The end of the line” и дискусия за състоянието на океаните.

Диалогът между Европа и Азия - своеобразно предизвикателство към науката и технологиите

В ректорския кабинет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” проф. дмн. Недю Попиванов, зам. ректор по научна и международна проектна дейност, прие президента на Института за наука и технологии „Gwangju” - Jung-Ho SONU, Ph.D.

„Правото да знаем и разкриването на архивите на ДС“

Исторически факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Български хелзинкски комитет и Комисия по досиетата организират кръгла маса на тема: „Правото да знаем и разкриването на архивите на ДС“.

ПЪРВА ИЗПИТНА СЕСИЯ – Физика и География

С кандидатстудентски изпити по Физика и География завършва първият етап от тазгодишната кандидатстудентска кампания на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Започна приемът на магистри за летния семестър на Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Исторически факултет, Геолого-географски факултет, Факултет по класически и нови филологии, Химически факултет, Философски факултет, Физически факултет и Факултет по начална и предучилищна педагогика обявиха прием за магистратури за летния семестър.

Факултетът по математика и информатика на Софийски университет "Св. Климент Охридски" - без конкуренция

Състезателите, класирали се на първите три места в Турнира на Българската асоциация на софтуерните компании, който се проведе като трети новогодишен кръг от конкурса по програмиране на PC Magazine Bulgaria и Мусала Софт, са възпитаници на Факултета по математика и информатика на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

"Европа 2020 - гражданска визия"

Над 120 души от различни държави се заеха със задачата да изработят визии за бъдещето на ЕС след 10 години, която да отразява най-точно очакванията на гражданите и техните организации за утрешна Европа.

Къде са жените в историята? Защо историята мълчи за историческия опит на женския пол?

Българската група за изследване на историята на жените/половете, Европейската магистърска програма по история на жените и пола към Философски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Българската асоциация на университетските жени организират втори конкурс за написване на студентско историческо есе на тема: Жени, пол и мълчанията на историята – II

"Интерфейс София"

В продължение на три години художници, дизайнери, фотографи, архитекти и философи работят по проекта Визуален семинар, с идеята да се намесят в образната среда на София от периода на прехода.

Средиземноморски импресии

За изложбата си Живопис Румяна Секулова споделя - "Пейзажът, като тема за изобразяване, винаги ме е вълнувал, защото показва по неповторим начин връзката между природата и живота на човека."

"Египет - красота и величие"

Доц. д-р Пламен Митев, декан на Исторически факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" - "Когато започнах да уча история - голямата ми любов беше Древен Египет".

Дневникът на плячкосването

Прожекция на филма „Дневникът на плячкосването“ (Memoria del saqueo/2004) организираха студенти от Исторически и Философски факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Диалог Европа

На 3 февруари от 18:00 в Зала 2 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе публична лекция на проф. д-р Дарина Зиновиева на тема "Правната рамка в Република България по отношение на лицата с увреждания и хармонизирането й със законодателството на ЕС".

"Търсим оригиналност в мисленето" - Проф. Иван Сосков, декан на Факултета по математика и информатика

В 65 аудитория на Софийски университет "Св. Климент Охридски" кандидат-студентът Владислав Василев изтегли Тема № 2.