Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
„Заедно по свещените места на планината Осогово”

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” Ви кани на фотодокументалната изложба „Заедно по свещените места на планината Осогово”.

Фотоизложбата „Следи от миналото”

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” Ви кани на фотоизложбата „Следи от миналото”.

Турнир по шах 2010

Студентски съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” има удоволствието да Ви покани на ежегодния Турнир по шах, който ще се проведе в клуб-ресторант „Яйцето” на 19.05.2010 г. /сряда/ от 15:30 часа.

"The Soviet Chervonets and Avramovic's Stabilizarion in Yugoslavia (1994)"

На 19 май 2010 г. в 23 Аудитория на Исторически факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" ще се състои лекция на проф. Майкъл Паларе, озаглавена "The Soviet Chervonets and Avramovic's Stabilizarion in Yugoslavia (1994)".

 

Юбилейно честване на Атанас Ванчев дьо Траси

Софийски университет „Св. Климент Охридски” Ви кани на 19 май от 18:00 часа в Аулата на Ректората на Юбилейно честване на Атанас Ванчев дьо Траси.

Валентин Ганев представя текстове на Никита Нанков

Културният център на СУ “Св. Климент Охридски” Ви кани на Театрална серия „Актьорът представя себе си” 3 - Валентин Ганев представя текстове на Никита Нанков.

Конкурс за избор на български отбор за международно състезание по право

Обявен е конкурс за избор на студенти, които да представят България и своя университет в престижното интернационално състезание по международно право JESSUP. Селекцията се провежда от българското "Сдружение за международни състезания по право".

"България може да се превърне в правова държава"

На 14.05.2010г. в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се проведе публична лекция на Н. Пр. посланика на Република Франция в България г-н Етиен дьо Понсен.

Кръгла маса, посветена на речта на българските политици и на българските журналисти

Факултетът по славянски филологии организира Кръгла маса, посветена на речта на българските политици и на българските журналисти.

Пролетно почистване на Студенски град
Студентски съвет на Софийски университет организира инициативата ,,Пролетно почистване” на междублоковите пространства на блоковете на СУ в Студентски град.
Премиера, посветена на 60-годишния юбилей на проф. дфн Георги Карасимеонов

В 11:00 часа в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” беше представена книгата „Политикът като държавник”.

Студенти на Софийски университет с две награди от петнадесетото издание на Националния конкурс по програмиране

Петнадесетото издание на националния конкурс по програмиране на PC Magazine Bulgaria и Мусала Софт завърши с финален присъствен кръг, който за трета година се проведе под патронажа на Президента на Република България, г-н Георги Първанов.

На хоризонта: студентско интернет радио, дело на Факултета по журналистика в СУ

Студентската общност, която иска трибуна и има какво да каже, ще се възползва от предстоящия старт на интернет радио, чиято редакция ще бъде иградена изцяло от студенти.

Информационни технологии в юридическото образование

Юридически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира конференция на тема „Информационни технологии в юридическото образование” на 14 май от 10:00 часа в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Започнаха Майските дни на културата

Чрез своите майски дни на културата от 1988 година – до днес Софийски университет ”Св. Климент Охридски” активно участва в подготовката и отбелязването на най-българския празник – Денят на просветата и културата, денят на първоучителите светите братя Кирил и Методий – 24 май.

Aтанас Узунов за идеите на Лудвиг Ерхард

Стопански факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" организира среща-разговор с доц. Атанас Узунов на тема "Идеите на Социалното пазарно стопанство и възможностите за прилагане на този модел в България"

Doctor Honoris Causa на Софийския Университет

На 11 май от 11.00 часа в аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се проведе тържествена церемония по присъждане на почетното звание Doctor Honoris Causa на Зам. Ректора на Университета Овидиус, гр. Констанца, проф. протопрезв. д-р Николае Дура.

Студентите – жертви на антикризисната политика на правителството

Повторното съкращаване на бюджета на Софийски университет „Св. Климент Охридски” даде своите първи жертви.

"По-близкият изток"

На 12 май от 16:00ч. в Конферентната зала на Ректората ще се проведе студентска среща - дискусия "По-близкият изток".

100-годишина от установяването на дипломатически отношения между България и Испания

Проф. Иван Илчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, откри честването на 100-годишината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания през 1910 год.

Протест - "Политиката днес - убива образованието утре!"

Студентски съвет на Софийски университет ''Св. Климент Охридски'' организира протестна акция в подкрепа на българското висше образование, която ще се проведе на 11 май, 2010 г. от 10 часа на стълбите пред Ректората

Протест!

Академическият съвет на СУ „Св. Кл. Охридски” Ви кани на 11 май 2010 г., ден на св. Кирил и Методий, покровители на образованието и културата, в 10.30 часа на централното стълбище на Университета, за да изразим несъгласието си с автоматичното орязване на държавната субсидия и настояването си за определяне на реални приоритети още в тазгодишния бюджет.

Дни на Свободното слово

Фестивалът „Дни на свободното слово” се провежда за 6-та поредна година по случай международния ден на свободата на пресата – 3-ти май.

Кирило-методиевски четения

Факултетът по славянски филологии на Софийски университет „Св. Климент Охридски” Ви кани за двадесет и шести път на своите годишни Кирило-методиевски четения на 11 май от 09:00.

Дни на отворените врати в Медицински факултет

Медицински факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" организира "Дни на отворените врати".

Искаш ли да ти е интересно?

Възможност за СТАЖОВЕ за студенти /магистри и бакалаври/ в Културния център на СУ “СВ. Климент Охридски” /предимство имат студенти от хуманитарните специалности/.

„Може ли Нобеловата награда за мир да омиротвори света?”

Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Посолството на Кралство Норвегия в Република България организират лекция на директора на норвежкия Нобелов институт проф. Гейр Люндеста.

„Ку ку: Презареждане”

„Една от прерогативите на Ректора на Софийски университет „Св. Климент Охридски” е да поема отговорност за хубавите неща, които са се случили без негово участие” – с тези думи проф. дин Иван Илчев даде старт на новия сезон на „Ку ку: Презареждане”, който ще се излъчва по Българската Национална Телевизия всеки понеделник от 23:00 часа.

„Collegium Historicum"

В импровизирана пресконференция Исторически факултет на СУ представи проекта „Collegium Historicum. Програма за повишаване на научния капацитет на докторанти, пост-докторанти и млади учени в Историческия факултет на Сoфийски университет”.

Мрежи

На 3 май в Галерия „Алма Матер” предстои откриване на изложбата на Николай Петрусенко – „Мрежи”, организирана от Културен център към Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Vetustas affectata – в търсене на древните корени

Заповядайте на интердисциплинарния семинар „Phrontisterium” на Катедрата по класическа филология на 3 май, понеделник, от 17 часа в 176 Аудитория.

“Европейският съюз е десен проект”

В Конферентната зала на Софийски университет “Св. Климент Охридски” се проведе публична лекция на доц. Светослав Малинов на тема “Бъдещето на демокрацията в ЕС”.

СУ ще бъде домакин на най-престижното състезание по право на Европейския съюз

Софийски университет „Св. Климент Охридски” бе избран за арена на тазгодишните финали за студенти от Централна и Източна Европа, заради бляскавото представяне през последните години.

Семинар-дискусия "Синият пояс на България - Дунав и Черно море"

Цялата източна и почти цялата северна граница на България представляват водни обекти. Черно море и река Дунав са от особено значение за цяла Източна Европа и те трябва да бъдат разглеждани като стратегически обекти.

„Съвременната селекция представлява един инструментариум от много и най-различни техники”

Проф. Мартина Маклафлин изнесе лекция на тема „Съвременните аспекти в областта на модерните биотехнологии и промените в климата”.

Културният център на Софийски университет ви кани на: Театрална серия “Актьорът представя себе си”

Снежина Петрова е известна на българската публика като една от големите, сложни и дълбоки съвременни актриси, получила много награди за роли в някои от най-интересните и рискови постановки на Явор Гърдев, Стоян Камбарев, Десислава Шпатова, Галин Стоев.

Бъдещето на демокрацията в ЕС

Студентски дипломатически клуб Ви кани на среща-дискусия с д-р Светослав Малинов.

ХІ-ти Балканистични четения

На 27 април от 09:00 в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” специалност „Балканистика” организира Студентски балканистични четения.

Реформите в българското здравеопазване

Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Съюзът на българските журналисти организират среща-разговор на тема „Реформите в българското здравеопазване”, част от инициативата „Граждански контрол”.

Официално посещение в дома на Валери Петров по случай деведесетгодишния му юбилей

От името на Софийски университет „Св. Климент Охридски” проф. дмн Недю Попиванов поднесе Поздравителен адрес и символичен подарък на големия български поет Валери Петров, по случай деведесетгодишния му юбилей.

„Съвременните аспекти в областта на модерните биотехнологии и промените в климата”

Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Културният отдел и Департаментът по аграрни въпроси към Посолството на Съединените щати в България Ви канят да участвате в представяне и обсъждане на „Съвременните аспекти в областта на модерните биотехнологии и промените в климата”.

Български език и литература и Биология – ВТОРА ИЗПИТНА СЕСИЯ

На 25 април 2010 г. в Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведат кандидатстудентските изпити по Български език и литература и Биология – от 09:00 и 14:00 часа.

Международната стратегия за сигурност за Афганистан

На 24 април Дружество за ООН организира симулационна игра на тема “Международната стратегия за сигурност за Афганистан”. Мероприятието ще се проведе в зала 2 на ректората на Софийски университет от 09ч. до 18ч.

„Актуални проблеми на съвременното международно право”

Проф. дмн Недю Попиванов – заместник-ректор по научната и международна проектна дейност, откри посланическата конференция на тема „Актуални проблеми на съвременното международно право”.

„Музика по пътя на коприната”

В Зала 2 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” беше представена книгата на д-р Иванка Влаева – „Музика по пътя на коприната”.

Физиката приветливо отваря врати и те кани на 24 април от 10:00 до 16:00!

Влияе ли космосът на климата?
Какво се случва в Големия андронен колайдер в CERN?
Могат ли да се прогнозират земетресенията?

24 часa нон-стоп театрален маратон

На 24 април ще стартира седмото издание на "24 часа нон-стоп театрален маратон". Събитието се организира от Театър-лаборатория "Алма Алтер". Маратонът започва на 24 април 2010 в 10.00 часа със ще продължи цяло денонощие - до 10.00 часа на следващия 25 април.

Летопис на българската криза

Голям интерес предизвика кръглата маса на тема “Кризата изисква системна промяна”, по повод новата книга на проф. д.ик.н Румен Георгиев.

Важно!

Поради непредвидени обстоятелства авторския моноспектакъл на Рашко Младенов - „Контра-азът”, който е втори от театралната серия “Актьорът представя себе си”, няма да се проведе.

"В началото бе словото..."

Проф. дфн. Панайот Карагьозов откри тържествената церемония по връчването на дипломи за завършено висше образование на студентите от Факултета по славянски филологии.