Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Валентин Ганев представя текстове на Никита Нанков

   
Валентин Ганев представя текстове на Никита Нанков

Снимка: http://www.mediatimesreview.com

Културният център на СУ “Св. Климент Охридски” Ви кани на Театрална серия „Актьорът представя себе си” 3 - Валентин Ганев представя текстове на Никита Нанков.

Тази сряда, Валентин Ганев, голям български актьор, играл в повечето български театри, представял повечето герои на Шекспир, Гогол, Горки, Шницлер, Хащек, Шоу, Жари, Пинтър, Зюскинд, носител на наградата АСКЕЕР и повечето други награди, трябваше да представи повече себе си.
Кой знае защо обаче, той реши да представи най-вече друг - НИКИТА НАНКОВ.
Кой, прочее, е Никита Нанков и какво му е в повече?
А кой е Валентин Ганев, в повече ли ще дойде или в по-малко?
Ще научите на 19 май, 19.30 в Театралната зала на СУ.

КОЙ Е ВСЪЩНОСТ НИКИТА НАНКОВ?

Най-великият български поет Никита Нанков е на 6 януари 1948 г. (25 декември 1847 г. стар стил) в китното подбалканско градче село Байлово. Баща му Тошо, беден, но честен трудолюбив селянин, Теодор честен и родолюбив индустриалец. Майка му Тота, но природно интелигентна, знае триста дивни народни песни в Швейцария френска филология. Некита отрано сиромашката неволя, където пламенна азбучна молитва срещу чорбаджиите изедници, поради гръцките фанариоти търговските тефтери на баща си с черти и резки, принуден да замине за Виена и пасе селските говеда в Браила, а по-късно и при хазарите и на Южния фронт срещу англичаните. През братоубийствената, младият Никит е доброволец като учителства в родното си село, все пак в рисувалното училище и изпраща първите си стихотворения, а маститият критик на баба си на хурката и чрез министъра на реакционното немско католическо духовенство му издейства поста на секретар по идеологическите въпроси на РМС и зверски измъчван и удушен с тел в Дирекция на полицията. Ненков покосен от жълтата гостенка в Рим, но в името на свободата и демокрацията Нанкоуф в Париж и семиотикатата. По-късно две хубави очи, но е твърде късно - след отровата и в слепоочието. След Девети септември Микита Наков убедено изповядва, възторжено се включва, а докато мнозинството, той неуморно заклеймява диктатурата на тоталитариата, така и в БиБиСи и остават непубликувани, но изключен от партията. Натюрелът на Манков, но преодолява идейните лутания срещу скудоумието на социалистическия реализъм с незабравими образи. Дори Нобелова награда, обаче знай своя род и език. След Десети ноември Микит Нанов възторжено се включва. Нонков пада обесен и пронизан безследно изчезнал на девет места в челото с чадър на озверялата турска потеря с бяла риза, но без съд и присъда на 2 юни 1976 г. в болницата Св. Патрик в Лондон и “Жив е той, жив е!” на уста, но чутовен, за да навеки безсмъртен поколенията.

Текстът е оставен в безпорядък по почин на Културния център - в стилистиката на Никита Нанков.

Коментари

Влез, за да коментираш.