Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Doctor Honoris Causa на Софийския Университет

   
Doctor Honoris Causa на Софийския Университет

На 11 май от 11.00 часа в аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се проведе тържествена церемония по присъждане на почетното звание Doctor Honoris Causa на Зам. Ректора на Университета Овидиус, гр. Констанца, проф. протопрезв. д-р Николае Дура.

Темата на академичното слово на проф. Дура беше: „Отказът на папата от титула „Патриарх на Запада” – еклезиологически и канонически последици”.

Проф. протопрезв. д-р Николае Дура е роден на 9 август 1945 в Ръмникул Вълчя, Румъния. През 1969 завършва Богословския Институт в Букурещ, като специализира Византология. През годините 1969 – 2000 специализира в Юридически Факултет на Университета в Адис Абеба, Етиопия, в Сорбоната (Философски Факултет и Факултет по класически филологии), във Факултета по каноническо право на Католическия Университет в Париж, в Богословския и Юридическия Факултети на Аристотелевия Университет в Солун и във Факултета по каноническо право на Понтификалния Университет в Тулуза.

От 1981 е Доктор по Църковно право в Богословския Институт в Букурещ.

От 1997 – Доктор „Utriusque Juris” (гражданско и църковно право) на Понтификален Университет в Тулуза, Франция.

От 2002 – Doctor Honoris Causa на Университета по Хуманитарни науки в Острог (Украйна).

В периода 1986 – 2002, професор Дура е титуляр на Катедрата по Църковно право в Богословския факултет на Университета в Букурещ, а от 2002 до днес – титуляр на Катедрата по Църковно право и Европейски институции във Факултета по правни и административни науки при Университета Овидиус.

На 12 март 2008 е избран за Заместник-ректор по международната дейност на същия Университет.

Понастоящем проф. Дура преподава редица дисциплини в областта както на църковното, така и на светското право, като: Църковно право, История на Румънската държава и право; Международно право. Юридическа защита на човешките права; Европейски институции; Европейско социално право; Европейско право. Правата на човека и императивът за недискриминация; Византийско право; Правото у трите монотеистични религии (юдаизъм, християнство и ислям); История на правото; История на европейските институции.

За своята научно-изследователска дейност, проф. д-р Николае Дура е награждаван многократно както от румънски, така и от чуждестранни институции:

01. 07. 1989 – Патриаршеска грамота „Софроний Врачански”, връчена от Българския патриарх Максим за културен принос, заради откритията във връзка с последните години от живота и дейността на Софроний Врачански.

1999Понтификален медал „Ut Unum Sint” връчен от папа Йоан-Павел ІІ.

2001 – „Национален орден за заслуги” (Вариант на Ордена на Почетния легион в областта на културата), връчен от Жак Ширак по предложение на МВнР на Франция.

2001 – Премия „A. D. Xenopolна Румънската Академия на науките.

2003 – Орден „Св. Владимир”, връчен от патриарх Алексей ІІ.

2006 – Премия „Мирчя Манолеску” от Съюза на юристите в Румъния.

2007 – „Златен медал на Съюза на юристите в Румъния”.

За тържественото връчване на почетното звание в България пристигна делегация от преподаватели и докторанти от Университета Овидиус в Констанца, водени от Декана на Богословския факултет – Негово Високопреосвещенство Архиепископът на Томис, проф. д-р Теодосие Петреску. Утре делегацията ще участва в организираната от Богословския факултет научна сесия, посветена на св. братя Кирил и Методий. Тук проф. Дура ще участва с темата: „Старобългарският език – език на богослужението и на средновековната румънска култура”.

Коментари

Влез, за да коментираш.