Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Заедно по свещените места на планината Осогово”

   
„Заедно по свещените места на планината Осогово”

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” Ви кани на фотодокументалната изложба „Заедно по свещените места на планината Осогово”.

Съорганизатори:

Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”

Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил

Изложбата представя част от богатото културно историческо наследство в Кюстендилска област свързано с паметници и обекти с култово предназначение. В текстове и илюстрации са представени свети места от праисторията до наши дни - скални светилища, ранно християнски паметници, свещени извори, оброчища, манастири, черкви, параклиси, джамии. Съществуват и десетки свещени дървета, свещени каменни образувания, планински върхове и местности, носещи имена на светии. Показан е широко разпространения през средните векове, а и сега, в Осоговието култ към светците-отшелници: Св. Иван Рилски – в Кюстендилско; Св. Гаврил Лесновски и Св. Йоаким Осоговски – в района на Кратово и Крива паланка (Република Македония) и Св. Прохор Пчински (сега в Република Сърбия) – в района на Куманово.

Изложбата е разработена по Проект “Заедно по свещените места на планината Осогово” в рамките на Програма „Добросъседство” България – Р Македония 2004 - BG2004/016-786.01.02.01. В нея са включени материали от събраната по време на теренни проучвания в пограничния регион Кюстендил – Кратово база данни на експертите по проекта – специалисти от Регионален исторически музей – Кюстендил. Освен във фотодокументална изложба, събраната богата информация за култови обекти и места е отразена и промотирана в пътеводител, интернет сайт, мултимедия и рекламно-информационен 25-минутен видео филм. Всички продукти са двуезични – на български и английски език.

За първи път изложбата бе показана в Кратово и Пробищип (Р Македония) през ноември 2007 г., след което гостува в гр. Рила по време на трансгранично туристическо изложение и гр. Бобошево, общини – бенефициенти по проекта. Големият интерес, който тя предизвика, стана повод за покана и участие на Регионален исторически музей – Кюстендил в изявите по случай Дните на българската култура в българския Културно-информационен център в Скопие през 2008 г. От юни до август 2009 г. тя бе експонирана в Археологическия музей в гр. Драма и открита в Босилеград по време на „XVII международен детски Великденски фестивал” 2-5 април 2010 г.

Откриване 19 май,18.30

Галерия „Алма Mатер”

Изложбата ще остане в Университета до края на месец май.

Коментари

Влез, за да коментираш.