Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Пресконференция на Ректорското ръководство

На 24 август ректорското ръководство на Софийския университет „Св. Климент Охридски” даде пресконференция по повод предстоящия край на кандидат-студентската кампания и предостави отговор по изнесения отчет на Сметната палата и препоръките, които се отнасят до Университета.

Атака срещу Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

Масирана атака срещу Софийския университет, продиктувана от структурни промени в администрацията.

Скръбна вест

Софийският университет “Св. Климент Охридски” с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 август 2009 г. почина

проф. дхн Стефан Стоянов

Ново Министерско постановление

Постановление на Министерския съвет № 196 /11.08.2009 г. за допълнителни мерки за ограничаване на нелихвените разходи и трансферите по Републиканския бюджет за 2009 г.

Logic colloquium 2009, 31 юли - 5 август

През последния ден на юли, в Аулата на Алма матер се състоя тържественото откриване на Logic colloquium 2009. Пристигнаха над 220 преподаватели, млади учени и студенти - математици от цял свят.

Директорът на Университетското Издателство с печатница „Св. Климент Охридски” г-н Димитър Томов със „ЗЛАТНА ЗНАЧКА” за висок професионализъм

На 29 юли 2009 г. в залата на Икономическия институт на БАН директорът на Университетското издателство с печатница „Св. Кл. Охридски” г-н Димитър Томов бе награден с отличието „Златна Значка” във формата на разтворена книга, изработена от 24 каратово злато за завоюван висок престиж и обществено признание за принос за развитието на Българската Култура.

Скръбна вест

Софийският университет “Св. Климент Охридски” с дълбоко прискърбие съобщава, че на 26 юли 2009 г. след тежко боледуване почина

проф. Влъчко Кунчев

Паметник на Чарлз Дарвин в Ботаническата градина - Балчик

На 27 юли 2009 г., в Университетската ботаническа градина в гр. Балчик бе открит паметник на известния английски учен и естествоизпитател Чарлз Дарвин – основоположник на Теорията за естествения отбор. Събитието се състоя в деня, в който се навършват 200 години от рождението на Дарвин.

Ректорите на Софийския университет „Св. Климент Охридски”

Научната литература за историята на българското образование се обогати с излизането от печат на една изключително интересна книга, посветена на Ректорите на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Неин автор е доц. Цвета Тодорова – директор на Музея на Софийския университет.

Г-н Петър Стоянов – лектор на Летния семинар в с. Лозен

Десет дни изминаха от откриването на 47-я летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти, дни изпълнени с много работа, кръгли маси, научни спорове, дебати и усилено изучаване на българските обичаи, песни и традиции.

Деца спасяват деца

Дая, Поли и Лори, деца на преподаватели от Софийския университет, по време на лятното спортно-оздравително училище за деца на преподаватели и служители на Университета в Лозенец, спасиха две деца и майка от удавяне.

Международна конференция “Руската философия в хоризонта на съвременния свят”

На 14 юли от 18.30 часа в Зала 1 на Ректората беше открита Международната конференция “Руската философия в хоризонта на съвременния свят”.

Откриха 47-ия летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти

Зам.-ректорът проф. Недю Попиванов откри тържествено 47-ия летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти, който се провежда в Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен.

Излезе сборник в чест на проф. Мария Велева

Сборникът “История и историография” в чест на проф. Мария Велева беше представен вчера в Зала 2 от доц. Елка Дроснева, преподавател в Историческия факултет.

Започна тазгодишната кандидатстудентска кампания

Точно в 8.00 днес, 6 юли 2009 г., в сградата на Ректората на Софийския университет „Свети Климент Охридски” бе поставено началото на тазгодишната кандидат-студентска кампания.

Среща на проф. Попиванов с г-н Хуан Мануел Морено Олмедила, представител на Световната банка за България

На 2 юли 2009 г. проф. дмн Недю Попиванов, заместник-ректор по международната и научно-проектната дейност, се срещна с г-н Хуан Мануел Морено Олмедила, представител на Световната банка за България.

Изложба, посветена на 20-годишнината от падането на Желязната завеса

Зам.-ректорът на СУ проф. Недю Попиванов и посланикът на Република Унгария Н. Пр. Юдит Ланг откриха тематична експозиция от постери на тема: “Свобода и демокрация”, посветена на 20-годишнината от падането на Желязната завеса.

Ново министерско постановление за намаляване на разходите в бюджетните организации през 2009 г.

Постановление на Министерския съвет № 156 /17.06.2009 г. за преориентиране на политиките и програмите и за оптимизиране и ограничаване на текущи разходи по бюджетите за 2009 г.

Откриха Съвместен геномен център в Биологическия факултет

Днес в Аулата на Биологическия факултет бе открит Съвместния геномен център, изграден на базата на публично-частно партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Селскостопанската академия и Министерството на Земеделието и храните.

Софийският университет награди изтъкнати учени

Отличията връчи лично Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев.

Скръбна вест

Софийският университет “Св. Климент Охридски” с дълбоко прискърбие съобщава, че на 25 юни 2009 г. почина

проф. Веселин Димитров

Откриване на новата градинка пред бл. 52

Студентско хоро се изви пред блок 52 вчера следобед. Повод за това стана официалното откриване на градинката пред блока. Гости на събитието бяха Ректорът проф. Иван Илчев, неговият помощник инж. Калин Стануков и директорът на ПСБО г-н Петко Горанов.

Конференция, посветена на научното творчество на проф. д.и.н. Николай Генчев

От 12 до 14 юни 2009 г. катедра История и теория на културата, Философски факултет, проведе в Жеравна конференция, посветена на научното творчество на проф. д.и.н. Николай Генчев.

Бронз на Eвро 2009 - най-високият голбален връх за две десетилетия

Националният отбор по голбал (колективен спорт за незрящи) на България, който на практика се състои от университетския отбор „Витоша”, взе участие на Европейското първенство по голбал, което се състоя от 23 до 28 май 2009 г. и спечели бронза.

Българският принос към Четвъртата международна полярна година

На 12 юни в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя тържествена сесия на тема: „Българският принос към Четвъртата международна полярна година”, организирана от Националния център за полярни изследвания, Българския антарктически институт и фондация „Манфред Вьорнер”.

Първо място на олимпиадата по математика за студентите от Стопански факултет

В периода 15-17 май 2009 г. в курорта „Слънчев бряг” се проведе Националната студентска олимпиада по математика. Отборът на Стопански факултет на СУ, с ръководител доц. дмн Гено Николов, се представи отлично в Група „Г” (Висши училища с икономически специалности), спечелвайки първо място в отборното класиране с голяма преднина пред останалите.

Правоговорен и правописен речник на българския език

Представянето на „Правоговорен и правописен речник на българския език” с автори Петър Пашов и Христо Първев се състоя на 9 юни в Зала 1 на Софийския университет.

Антарктида и промяната на климата

Публична лекция на тема: „Научният комитет за антарктически изследвания и международното сътрудничество в полярните райони” изнесе проф. Чък Кеникът – Президент на SCAR (Научен Комитет за Антарктически Изследвания).

Благотворителен проект на L’Oreal в Софийския университет

100-годишния си юбилей козметичната фирма L’Oreal реши да отпразнува по оригинален и изключително полезен начин – финансира 100 благотворителни проекта в целия свят, като един от тях е във Философския факултет на СУ, в бл. 4, кампус „Изток”.

Публична дискусия по проблемите на регионалното развитие

Дискусията бе организирана от катедрата по „Социална икономическа география” при Геолого-географския факултет и в нея участваха преподаватели и студенти.

Юбилейна изложба в Университетска библиотека

Университетската библиотека с помощта на музея на СУ откриха юбилейна изложба на тема: „С мой език и слог”. Тя е посветена на 150-годишнината от рождението на акад. Александър Теодоров–Балан, първия Ректор на СУ ”Св. Кл. Охридски” и основател на УБ, една от българските библиотеки с най-богат книжен фонд.

Човек достоен да бъде следван

На 27 май в Овалната зала на Алма матер, приятен повод събра почти цялата преподавателска колегия на Историческия факултет. В чест на проф. дин Иваничка Георгиева бе представен сборник от два тома със 70-авторов колектив.

Преподписване на споразумението за Балчик

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев и министърът на културата Стефан Данаилов преподписаха споразумението за Ботаническата градина в Балчик, според което се премахнаха двете такси.

24 май в Алма матер

По стара традиция 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост бе ознаменуван тържествено в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Национална АНТИСПИН кампания

Доброволно, безплатно и анонимно консултиране и изследване на HIV/СПИН в Софийския университет

 

Трети национален литературен конкурс - резултати

В обявеният от Фондация “Св. Климент Охридски” Трети Национален литературен конкурс за стихотворение и разказ участваха 51 студенти български граждани от страната и чужбина.

Церемония по връчване на Почетен знак със синя лента

В навечерието на 24 май, най-светлия празник на българската култура и образование, проф.дин Драгомир Драганов бе удостоен с Почетния знак със синя лента на Софийския университет.

XI научна конференция с международно участие на тема: “Биологията – традиции и предизвикателства”

На 27 май т.г. от 16.00 часа в Аулата на Биологическия факултет се открива XI научна конференция с международно участие на тема: “Биологията – традиции и предизвикателства”.

Шест в едно

Четири нови творби представи доайенът на българската реторика проф. Йордан Ведър в Овалната зала на Ректората. Това са книгите му “Прозаична поезия, поетична проза” (2006 г.), “Афоризми, закачки, размисли” (2007 г.), “Пътят” (2007 г.) и последната, засега, “Душата не остарява” от 2009 г.

Създадена е регионалната мрежа БАЛКАНКОМ

Създадена е регионална мрежа от катедри /департаменти по комуникация и комуникационни специалисти на Балканите – БАЛКАНКОМ като международно сдружение с нестопанска цел, което ще обедини усилията за реализирането на интердисциплинарни научни проекти в сферата на публичната комуникация на преподаватели и експерти от Албания, България, Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия и Турция.

Доктор хонорис кауза

На 18 май в Аулата на СУ се състоя тържествената церемония по връчването на най-високото отличие на Алма матер Доктор хонорис кауза на проф. Ронел Александър от Калифорнийския университет, Бъркли.

Благодарност за хуманния кураж на българите

На 15 май, в края на първата седмица от Майските дни на културата в Софийски университет, академичната колегия има възможността да изслуша лекцията на г-н Даниел Мариашин на тема: „Лидерски пример: какво можем да научим от спасяването на българските евреи”.

Принц Акишино и принцеса Кико в Софийски университет

В рамките на тридневното им официално посещение в България, по покана на президента г-н Георги Първанов, японските гости посетиха и Софийски университет, където имаха среща с преподавателите и студентите на японска филология.

Церемония по връчване на Почетен знак със синя лента

На 13 май, на тържествено заседание на Академическия съвет на Софийския университет бе връчено високото университетско отличие Почетен знак със синя лента на г-н Ким Хьонг-О – Председател на Националното събрание на Република Корея

„Третото българско царство 1879-1946 г.”

В рамките на традиционните Майски дни на културата в СУ бе проведена научна конференция на тема: „Третото българско царство 1879-1946 г.” Тя бе организирана от Историческия факултет и нейни специални гости бяха доц. Даниел Вълчев – министър на МОН, г-н Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза.

Започват Майските дни на културата в Софийски университет

С тържествено богослужение в параклиса на Богословски факултет в прослава на светите братя Кирил и Методий на 11 май, понеделник, започват Майските дни на културата в Софийския университет.

Предварителна програма

Нова книга за еврейската общност на Университетско издателство „Св. Климент Охридски”

На 7 май в Софийския университет, пред почитателите на сериозните исторически изследвания, бе представена книгата на д-р Цви Керен „Еврейската общност в Русчук – от периферията на османската империя до столица на Дунавския вилает 1788-1878 г”.

Излезе от печат “Комуникационната спирала” на Тодор Петев

На 7 май в Зала 1 се състоя премиерата на новата книга на проф. Тодор Петев “Комуникационната спирала – трансформации и конфликти”. Гост на събитието бе Ректорът проф. Иван Илчев.

"Стратегическото партньорство между САЩ и България"

Това беше темата на срещата на Н.Пр. НАНСИ МАКЪЛДАУНИ, Посланик на САЩ със студенти и преподаватели в Аулата на СУ на 29 април 2009 г.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Уважаеми колеги,
за периода от 23 до 25 април 2009 г. София е домакин на Срещата на върха ПРИРОДЕН ГАЗ ЗА ЕВРОПА. СИГУРНОСТ И ПАРТНЬОРСТВО, поради което центърът на Столицата ще бъде с ограничен пропускателен режим. Тъй като сградата на Ректората се намира в строго охраняваната зона приканваме всички да носят със себе си студентска книжка или служебна карта, за да бъдат допускани безпрепятствено!