Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Свобода и нови медии

Факултет по журналистика и масови комуникации на Софийски университет “Св. Климент Охридски” и Френски институт – София организират в рамките на месеца на франкофонията в България публична лекция на Доминик Волтон - френски журналист и социолог, един от най-добрите специалисти по комуникация, на тема "Свобода и нови медии".

Кандидатстудентска кампания 2010 - Втора изпитна сесия

Тази неделя – 28 март, в Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведат първите два изпита от втората изпитна сесия – кандидатстудентският изпит по Математика от 09:00 часа и кандидатстудентският изпит по Журналистика от 14:00.

Евроатлантическата интеграция на периферните на ЕС държави

Студентски дипломатически клуб организира публична лекция на проф. Любомир Иванов на тема "Евроатлантическата интеграция на периферните на ЕС държави".

„Часът на Земята 2010”

Международната природозащитна организация WWF планира серия от събития за „Часът на Земята”, който ще се случи на 27 март, събота, от 20.30 ч. Очаква се над един милиард души в България и още 119 държави в цял свят да угасят осветлението си за един час като символичен знак да се предприемат сериозни действия срещу промените в климата.

"Нищо ново под слънцето и в същото време – нещо ново под слънцето"

Проф. дфн Анастас Герджиков – заместник-ректор по акредитация и следакредитационен контрол, откри представянето на книгата „Политическата мисъл на европейското „минало” и се обърна към колегите с думите, че са надхвърлили рамките не само на факултетната дейност, но и на академичната общност.

„Изкуства на новите медии – предизвикателство пред съвременното общество”

Катедра „История и теория на културата”, Софийски Университет "Св. Климент Охридски" с подкрепата на Австрийски културен център София имат удоволствието да ви поканят на публична лекция „Изкуства на новите медии – предизвикателство пред съвременното общество”.

Втора регионална конференция по лузитанистика за Централна и Източна Европа

Катедрата по испанистика и португалистика при Факултета по класически и нови филологии организира съвместно с Лектората на Института „Камойш” в България Втората регионална конференция по лузитанистика за Централна и Източна Европа, която ще се проведе от 26 до 28 март 2010 г.

"Ние - хората от нашето поколение, сме генно-модифицирани същества"

Преподаватели, колеги, приятели и родители на студентите от випуск 2009 на Биологически факултет се събраха в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” за тържественото връчване на дипломите за образователно-квалификационна степен "Бакалавър" и "Магистър".

Какво научаваме от игрите?

На 24 март 2010 г. от 13:00 в Зала 17 на Факултета по журналистика и масови комуникации ще се проведе кръгла маса на тема „Какво научаваме от игрите?”.

Нов академичен Българско-английски речник

Катедра по англицистика и американистика, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, съвместно с издателство „Наука и изкуство”, представя новия пълен академичен БЪЛГАРСКО-АНГЛИЙСКИ РЕЧНИК, с автори проф. дфн. Майя Пенчева и д-р Александра Багашева.

Научноизследователски център към СУ получи Сертификат за управление на качеството ISO 9001:2008

На 22 март в 12:00 Научноизследователски център към Софийски университет „Св. Климент Охридски” получи Сертификат за управление на качеството ISO 9001:2008.

Историята на Майлс Дейвис

Асоциация на студентите по социология и Културен център към Софийски университет ‘Св. Климент Охридски” Ви канят на трета прожекция от филмов цикъл, посветен на Джаз музиката.

„Политическата мисъл на европейското „минало“

На 24 март, сряда, от 17:30 часа, в Зала 1 на Ректората ще бъде представен сборникът "Политическата мисъл на европейското "минало" със съставител доц. д-р Димка Гочева.

Обективността в журналистиката и в романа "Божията формула"

На 22 март 2010 г. в България пристига топрепортерът на Португалия и най-продаваният съвременен португалски автор – Жозе Родригеш душ Сантуш. Поводът за гостуването му в нашата страна е официалната премиерата на книгата му „Божията формула” - трилър, засягащ проблема за иранската ядрена криза и предлагащ научни доказателства за съществуването на Бог.

„Само в условията на свобода и когато се говори истината – Университетът може да изпълнява своята мисия успешно”

На 18 март 2010 г. от 18:00 часа проф. Иван Лалов – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски” от 1993 г. до 1999 г., откри представянето на книгата на проф. дфн. Витан Стефанов „Истината и свободата водят УНИВЕРСИТЕТА”.

Предимствата на езиковите сертификати

Студентски съвет на Софийски университет „Св.Климент Охридски” организира среща-дискусия на тема „Предимствата на езиковите сертификати”.

Световен ден на поезията

Всяка година на 21 март се отбелязва Световният ден на поезията, който се провежда под инициативата на ЮНЕСКО. Студентски съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” участва в организацията на следващото, вече шесто по ред, Градско четене.

Една нестандартна лекция на Георги Камов

И тази лекция, организирана от Студентски дипломатически клуб, започна под звуците на пианото.

„Европа след Лисабонския договор”

Семинар „Европа след Лисабонския договор” се провежда в Аула Магна на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Афганистанската дилема на президента Барак Обама

Кръжок по съвременна история към Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира лекция на д-р Дейвид Пикъс от Щатския университет на Аризона.

„Живот и Вселена”

Предстои премиера на нова научнопопулярна книга по Астрономия – „Живот и Вселена”, с автори доц. д-р. Камен Нам и Владимир Божилов.

„Истината и свободата водят УНИВЕРСИТЕТА”.

На 18 март от 18:00 часа в Зала 1 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще бъде представена книгата на проф. дфн. Витан Стефанов „Истината и свободата водят УНИВЕРСИТЕТА”.

 

"Ще успее ли Украйна да си помогне сама?"

Студентски дипломатически клуб организира публична лекция на г-н Георги Камов на тема "Ще успее ли Украйна да си помогне сама?".

„Закон божи, който бог предаде на Мойсей”

В Конферентна зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” – пред препълнена аудитория, беше представена книгата „Съпоставка на Мойсеевия закон и римските закони”.

Отбелязване на Световния ден на езика хинди

На 16 март 2010г от 18:30 в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Оридски” ще се проведе тържествено честване на Световния ден на езика хинди.

"Светът на L.P."

Фотографска изложба на Антоан Божинов "Светът на L.P." ще бъде открита в галерия „Алма матер”.

Collatio - своеобразен опит да се докаже, че законите на Мойсей са идентични с римските закони

Факултетът по класически и нови филологии, Юридическият факултет и издателство „Сиби“ представят книгата „Съпоставка на Мойсеевия закон и римските закони”

Различни култури си подадоха ръка в рамките на проекта „Религия и публичност: интердисциплинарни подходи”

Проф. д-р Дейл Айкелман дискутира със студенти от Софийски университет „Св. Климент Охридски” – влиянието на културата и идентичността върху управлението.

„Зимен университет”

От 4 до 7 март 2010г. се проведоха националните зимни студентски игри, организирани от Националното представителство на студентските съвети в България /НПСС/, под името „Зимен университет” в курортен комплекс „Боровец”.

Държавна агенция „Архиви” и Софийски университет „Св. Климент Охридски” подписват договор за сътрудничество

Проф. д-р Георги Бакалов – председател на Държавна агенция „Архиви” и проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски” подписаха междуинституционален рамков договор за сътрудничество.

Представяне на книгата "Мрежовият капитализъм: Българска търговска банка и нейните сродни дружества 1890-1914"

Представяне на книгата "Мрежовият капитализъм: Българска търговска банка и нейните сродни дружества 1890-1914", с автор - Мартин Иванов, ще се проведе на 11 март от 18:00 ч. в читалнята на Университетска библиотека "Св. Климент Охридски”. Книгата ще бъде представена от Румен Аврамов.

„Никога не съм искал да работя някъде другаде”

Ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски” – проф. дин Иван Илчев лично раздаде договорите на новоназначените преподаватели и ги поздрави за постъпването на работа в Университета.

„Ние решаваме!” е може би най-тежката страна от членството

В рамките на едночасова лекция Юлиана Николова - секретар на Съвета за управление на средствата от ЕС, опита да даде отговор на въпросите – „Успяваме ли да узряваме в членството?”, „Кои пари са пуснати и кои - не?”, „Как ще върнем разочарованите?”.

Публична лекция на проф. д-р Дейл Ф. Айкелман

С публична лекция на тема „Култура и идентичност: как те влияят на управлението”, Центърът за изследване на религиите в Софийския университет „Св. Климент Охридски” представя официално своя нов проект „Религия и публичност: интердисциплинарни подходи”

Важно съобщение!

На 07 март 2010 г. в предаването „Темата на Нова”, излъчвано по Нова Телевизия бе показано лицето Георги Гачев, който се представя за преподавател от Софийски университет „Св. Климент Охридски” и предлага на организации, участващи по проекти финансирани от Европейски фондове да оформи web сайтове на проектите срещу невисоко заплащане, с обещанието, че ще бъде издадена фактура за значително по-висока сума, за да бъде отчетен проекта.

Да осъществим поетите ангажименти

Преподаватели от Софийски университет „Св. Климент Охридски” организират конференция на тема „Ролята на интернет в съвременната журналистика, политическа комуникация и връзки с обществеността. Световни практики: международната инициатива Making Commitments Matter”.

Eдна разходка в историята на джаза

Aсоциацията на студентите по социология и Културен център към Софийски университет „Св. Климент Охридски” ви предлагат една разходка в историята на джаза.

Национално честване, посветено на годишнина от спасението на българските евреи

На 10 март 2010 г от 18:00 часа в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе Национално честване, посветено на годишнина от спасението на българските евреи.

„Структурните фондове на ЕС"

Катедра „Европеистика" на Софийски университет „Св. Климент Охридски", Европейският информационен център „Европа Директно" - София и Европейският институт организират дискусионна среща на тема „Структурните фондове на ЕС".

Светът се управлява не от мисълта, дори не от въображението, а от мнението

Под звуците на Дебюси започна публичната лекция на доц. д-р Евгения Калинова на тема „Дипломация и култура”.

„Един народ сме”

Студентски съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира прожекция на филма „Един народ сме”.

 

„Студентите на Софийския университет някога и сега”

Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Факултет по журналистика и масови комуникации, Катедра на ЮНЕСКО „Комуникации и връзки с обществеността” организират премиера на сборника – „Студентите на Софийския университет някога и сега”.

Цветелин Биков и Людмил Миланов в заключение за първия от Дните на кандидат-студента

Цветелин Биков е замeстник-председател на Студентски съвет и председател на Комисията по образованието. Людмил Миланов е член на Студентски съвет от квотата на Стопански факултет.

„Изложба на студенти”

„Изложба на студенти” организира Университетски театър „@лма @лтер”. Събитието е част от „Дни на кандидат-студента”, които вече „се случват” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Журналистиката ти дава възможност да се развиваш в много сфери

Вадер Вазир Акбархан е първи курс Медицина – студент с отличен успех, но иска да смени своя профил и да се усъвършенства в областта на журналистиката.

Вратите се отварят навътре

Студентите от Университетски театър „@лма @лтер” приветстваха бъдещите си колеги и приятели и отвориха вратите на Софийски университет „Св. Климент Охридски” за Дните на кандидат-студента.

"Няма свобода без солидарност"

Посланици, политици, медии, преподаватели и студенти се събраха в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” на Националния празник на Република България, за да чуят лекцията на Н. Пр. проф. Йежи Бузек – председател на Европейския парламент.

"Дипломация и култура"

На 5ти март от 16.00 часа в Зала 1 ще се проведе първото организирано от Студентски дипломатически клуб събитие за настоящия семестър - публична лекция на доц. д-р Евгения Калинова на тема "Дипломация и култура".

Дни на кандидат-студента

От 04 до 06 март в Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведат Дни на кандидат-студента.

"Една интересна, и очаквана, и неочаквана книга от доц. Амелия Личева"

С тези думи проф. Валери Стефанов започна представянето на новата книга на доц. Амелия Личева – „Политики на днешното”.